Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

29.11.1943 (Neznan 29.11.2022 19:01)

Ker ste vsi nostalgiki za SFRJ pozabili na praznik to počnem namesto vas.

Ta datum je bil v grbu SFRJ - 29.11.1943. Zakaj? Ker so takrat komunistični v mestu Jajce sklenili da bo po koncu WW2 nova država enopartijska, brez demokracije, socialistična. Tako je bilo do takrat ko država ni mogla več vračati kreditov, inflacija je bil preko 1.000 % in kreditodajalci iz sveta so zahtevali da v državi uvedemo volitve z demokratičnimi strankami. Tako je bilo.

V Sloveniji so se ustanavljale stranke mimo bivših režimskih kot so bile ZK, SZDL, ZSM, ZS, ZB - bivše režimske pa so se preimenovale npr. v ZLSD, LDS, ..

Nato so bile volitve in zmagal je Demos z novoustanovljenimi strankami sprožil je osamosvojitev Slovenije, itd.

V SFRJ smo čakali na bencinskih črpalkah s kanglicami za gorivo ki smo ga dobili če smo imeli bon - npr.za traktor si dobil bon za določeno število litrov, za motocikel enako- bon, za tovornjak - bon, ... švercali kavbojke iz Trsta, švercali Alvorada kavo iz Pliberka, enako banane, pralni prašek, ...čakali sredi noči pri tovorni železniški postaji na par vreč cementa, enako na železo za betonske plošče,... v 6. razredu osnovne šole smo morali narek v cirilici napisati za dvojko sicer razreda nismo naredili, ...učili smo se ne-slovenske pesnike in pisatelje; Vuk Karadžić, ... pri vojakih smo morali govoriti srbsko, družiti s Slovenci se nismo smeli ker so takoj rekli da se Janezi grupirajo enako kot Albanci,...

Nostalgiki SFRJ počastite bivšo državo in si nalijte iz flaške grenčico, iz flaške na kateri je nalepka maršal Tito.

To je bil sovražni govor. Spletno oko, na juriš!Obraz-    (29.11.2022 19:11)
ŽIVEL JOSIP BROZ TITO! SMRT JANŠIZMU!
Obraz-    (29.11.2022 19:14)
Drgač pa .... če bi bil Tito še živ, bi danes bil dela prost dan. Ker pa ni, si pa ti neznan pač moral cel dan filat police pr enemu od tujih trgovcev, ker naših itak ni več.
janoš    (29.11.2022 19:16)
Ja zelo ti je bilo hudo,jaz vsega tega nisem rabil z kanglico nisem čakal na bencin dobil sem ga dovolj na bone!Pri vojakih sem se naučil srbohrvaščine dobil veliko prijateljev, v Avstrogrski smo se pa morali učiti nemško,tako je to če si mala država ,zdaj nekaterim teče med in mleko,drugi ga pa težko kupijo!Nimam nobene nostalgije,čeprav nam ni bilo tako hudo!
kuhalnica    (29.11.2022 19:22)
Tako kot nam je nekoč bilo nikoli več ne bo kvečjemu vsak dan slabše nam bo.
Obraz-    (29.11.2022 19:32)
Aja, še to. Drugo leto bo 29. november tudi nov slovenski praznik, ki bo zaznamoval obletnico, ko se je tudi NSi odrekla janšizma. Karma je hudič. Tkole ti ga Tito spusti Janši po skoraj polovici stoletja.
Ervin Rommel    (29.11.2022 22:00)
Ko SDS troli trolajo.....
Dajmo še kam referendum organizirat.
SouthLand    (30.11.2022 5:58)
Hvala bogu ni več greznice od jugoslavije
folkster    (30.11.2022 6:58)
Pa k fajn je blo v Avstrijo hodit po banane in pomaranče, pa prašek pa...
pilanca    (30.11.2022 7:27)
Jugo nostalgiki , pa imejte še jugo plače in jugo pokojnine.
nobedendrug5    (30.11.2022 7:32)
Stanovanje sem dobil v enem letu po tem, ko sem dal vlogo. Za ozimnico je poskrbel sindikat. Dopustovali smo v domovih ob celem Jadranu. Po sindikalni ceni seveda. Delo si dobil kadarkoli.
Ni bilo goriva? Kolikor se spomnim je bila v teh časih energetska kriza skoraj na vseh celinah.
Smo hodili čez mejo po dobrine. Danes pa potrošniško pretiravanje uničuje zemljo.
V Velenju ples na jezeru v restavraciji 6 dni v tednu. Kegljišče, nočni bar v hotelu.
Bilo je , kot je bilo. Danes? Je kot je. Vedno se najdejo nezadovoljneži. Povsod.

Meni je bilo v YU prav dobro. Kar sem si v življenju zajebal , sem si sam. Tudi danes si sami mečemo polena pod noge.
Živel 29. november, dan rojstva YU, in dan smrti in darovanja gujdekov.
non-stop    (30.11.2022 10:10)
Jugonostalgija je bolezen. Podobna demenci.
Grupa TNT    (30.11.2022 10:48)
neznan,
lažeš kot sraka. Na bencin kljub bonom, nismo nikoli čakali z kanglicami, srbohrvaščino smo imeli v 5 razredu OŠ, v vojski si se lahko družil z vsemi......
Če si bil v službi, si dobil stanovanje v največ dveh letih, službo bi lahko menjal skoraj vsak teden, vsak je lahko zidal, vsak, ki je bil zaposlen je lahko letoval v prikolicah in domovih podjetja po sindikalni ceni.
V Velenju je bil vsak vikend ples z živo muziko na večih placih: Jezero, Delavski klub, bivša nama, gostišče Zajc, hodili smo v diskače Rdeča vrtnica, Flek, Moto cross, pozneje Bunderla, v Šoštanj k Pireliju, Tavčarju.....
Šiptarji niso noreli po Velenju, ker smo imeli prave a neboječe policaje Žuti in kompanija, če je bila gužva smo se stepli z pestmi, ne pa danes, ko vsak malinovec s seboj nosi nož.
Za Čehe, Madžare, Poljake, Romune smo bili Američani. V Češko si lahko šel brez denarja, s seboj si vzel 3 Cezarje in par paketov Vegete, kolegi so hodili v Romunijo seksat za najlon štumfe....Zgoraj navedeni so se vozili k nam na morje s starimi škodami, Trabanti, princi, z avtobusi kot v filmu KO to tamo pjeva.....
Res smo hodili v Avstrijo, Italijo po določene stvari, vendar si lahko šel kolikokrat si hotel, vprašaj vzhodne Nemce in Čehe, kolikokrat na leto so lahko oni odšli.
Tudi danes hodi večina v tuje trgovine, ker so jih pametni Nemci, Avstrijci, Švedi postavili na naša dvorišča Lidl, Spar Miller, Ikea, Hofer.....kjer se kapital steka v tujino in s poceni delovno silo.
Imeli smo dostojne pokojnine in plače, rudarji so bili spoštovani in gospodi. Danes pa ima ženska z 39 leti delovne dobe, pokojnino malo čez 500 evrov, toliko kot dobijo nekateri, ki so pred enim tednom prišli v Velenje in so se prijavili na zavod.
K zdravniku si lahko odšel, kdaj koli si hotel in nikoli nas niso izsiljevali s plačami.......
janoš    (30.11.2022 13:55)
TNT tako je!
Obraz-    (30.11.2022 14:37)
Čakalnice v bolnišnicah so bile nabito polne bolnikov in še več simulantov, zdravniki niso imeli niti jurja ojrov plače, danes pa pri 15. jurjih in raznimi dodatki jamrajo, da so "na robu zmogljivosti". Enako učitelji in delavci v javni upravi. MRŠ! Če je kdo na robu zmogljivosti, so to trgovke, ki danes pri tujih trgovskih firmah za drobiž ščijejo kri. Aja .... pa od sadja in zelenjave do mesa je bilo vse bistveno ceneje PREDVSEM KVALITETNEJŠE. Tudi Murine ali Labodove srajce so bile Las Vegas za današnje fancy fake modne znamke MADE IN CHINA. Da ne govorim o kavi. Prava turška se je kuhala. Danes je pa kava draga kot samo zlato, ker kure naserjejo kavina zrna. Pa ne me no yebat. Sicer pa ovce, ki takrat niste poznale drugega kot Lavamind in Trst sploh primerjat niste mogle. In potem so se našle v 90. neke desne ovce, ki so želele naredit iz Slovenije drugo Švico, ta prve pa še na zemljevidu niso znale pokazat, kaj šele da bi jo kdaj obiskale, lol. Slovenija je v Jugi izdelovala svoje tovornjake in avtobuse, danes pa dela žmigoce za češko Škodo. Slovenija je lačnim Kitajcem, ki še takrat slišali niso za pralni stroj pošiljala riž, danes pa so Kitajci lastniki Gorenja. Zdravstvo, šolstvo ... vse zastonj. A veste koliko to stane v Švici ali ZDA? Imeli smo svojo rafinerijo in črpali nafto, danes pa qurac. Slovenska gradbena podjetja so gradila po celem svetu, danes nam pa samo še šiptarji gradijo v lastni domovini, "samostojni" Sloveniji. Od Juge smo podedovali morje nepremičnin in denarja, po 30. letih smo pa zapufani bolj, kot je Juga kdajkoli bila. Kot kakšen vaški pijanček, ki skocka dediščino v parih mesecih. O janšistični poslanki, ki ni videla sadnega jogurta v Jugi, pa itak škoda besed.

ŽIVEL JOSIP BROZ TITO!
Obraz-    (30.11.2022 14:47)
Kaj mi je dala Juga? 3.500 nemških mark v obliki certifikata in možnost odkupa stanovanja za drobiž. Kaj mi je dala Slovenija? 20. ojrov pufa na glavo vsakega Slovenca. MRŠ, BANDA!
Obraz-    (30.11.2022 14:51)
To ni nostalgija, ovca neznana, TO SO DEJSTVA!
He32ma    (30.11.2022 14:51)
Nedaleč od Požege na Hrvaškem je 47-letnik obesil na hišo zastavo SFRJ na da 29.11.2022 in policija ga je sprocesirala z obtožnim predlogom,ker je razžalil občutke krajanov.

Vir:
jutranji.hr/vijesti/crna-kronika/na-kucu-izvjesio-zastavu-bivse-jugislavije-polucija-podnijela-optuzni-predlig-vrijedao-je-moralne-osjecaje-gradana

Naša policija pa nič.
Obraz-    (30.11.2022 14:54)
Pardon .... 20.000 ojrov pufa na glavo vsakega Slovenca!
Obraz-    (30.11.2022 14:58)
He32ma, ovca, naša policija ne reagira niti takrat, ko podporniki janšizma pod Prešernovim spomenikom sredi Ljubljane pozdravljajo z dvignjeno roko "Heil Hitler".
Ervin Rommel    (30.11.2022 17:27)
Kaj drugega pričakovati od neumnih Janšistov ? Kot pa žaljenje ene najbolj spoštovanih držav v svetu, pobudnico skupnosti neuvrščenih, države, ki niso bile ne pod U.S.A ne pod Sovjetsko Zvezo.
Luzerji SDS-ovski.
zvonc    (30.11.2022 18:26)
ha ha h ha komunajzrska svojat nikakor ne uspe kapirat enostavnega dejstva da je teroristična sfrj načelu z govedarkem titom razpadla ko je amerika nehala kreditirat te
nesposobne kretene kak je že bilo v velenjkovcu -a še je kaka komunajzarska firma ki ni propadla (pardon je še ena in sicer ZZBNOV ki jo vodi katićeva in se krmi z javnim denarjem ) -še celo kitajci tem nesposobnim kretenom govorijo da je komunizem šel v malore
pubo    (30.11.2022 18:35)
Najbolj pogrešajo bivše čase tisti, ki so takrat pobrisali v tujino. Prav zanimivo dvolično in licemersko.
Živeli in delali v Nemčiji, sedaj pa pogrešajo čase pa katerih so bežali.
janoš    (30.11.2022 19:26)
Zvonnc tebi je SFRJvse dala,ti pa si jo povrhu še izkoriščal,sedaj pa pljuvaš po njej!
Obraz-    (30.11.2022 20:58)
pubo, ovca, Jugo pa najbolj pljuvate tisti nesposobneži, ki vas je Juga šolala, vam plačevala zdravstvo in ki ste celo svoje življenje delali v komunističnih firmah. Še za gate na riti se lahko zahvalite Jugi, za penzijo pa itak. Prav zanimivo dvolično in licemersko. Drgač pa iz Juge so bežali samo domobranci in ostala kriminalna gamad. Ostali smo delali v tujini in domov nosili denar, kavbojke, kasetofone in Milke, da ste ovce lene in nesposobne lahko izkusile vsaj malce zahodnih dobrin.
pubo    (30.11.2022 21:39)
Ne vem zakaj ste kaj dol nosili, če je pa ti bilo vsega na pretek. Pa ne me ocenjevati, ker me niti malo ne poznaš. Niti ne veš kaj sem delal in kaj sem ustvaril. Pa če me imaš za ovco, pa že zaradi česar koli, si v mojih očeh potem samo prepotentno govedo, ki misli da ima vedno o vsemu samo on prav. Oprosti miki, ampak dostikrat nimaš pojma. In si s tem v mojih očeh na nivoju enega podna, ki ga tako vešče zadeva zvonc.
ody    (1.12.2022 1:10)
Obraz-genocidaš.Ti še kar verjameš ,da je bil tvoj TITO gazda.Glupi čoban.
ody    (1.12.2022 1:13)
Bravo zvonc tako je kdo še sploh dela po komunajzerskih firmah.
DCgeto    (1.12.2022 7:01)
bolje mrtev tito kot 2 milijona Slovencev. SMRT komunizmu!
He32ma    (1.12.2022 9:23)
janoš

ko praviš "... tebi je SFRJ vse dala,ti pa si jo povrhu še izkoriščal,sedaj pa pljuvaš po njej!"

ti moram povedat da si pozabil da je tudi

- Goli otok dal vse, coklje za hodit, pregreto vodo s pol krompirčka za juho, obilo sončka, pravo dopustovanje - brezplačno,...

- tovarna dala vse, delo za paštete,skorjo kruha, dopustovanje v sindikalnih prikolicah, potem pečenje kože pod borovci, prehrano iz argo juhice, gašenje žeje z malinovcem,

ker smo tam na morju potem lahko gledali iz zaporožcev, trabantov, moskvičev, fičotov okupatorje Nemce v BMW - jih, Mercedezih, Fordih, Oplih, ... kako so oni jedli v restavracijah,...

in občudovali titeka na jahti Galeb, gledali kako se sprehaja v živalskem vrtu Brioni v beli obleki in sprejema neuvrščene poglavarje Etiopije, Libije,... ker mu je Moskva tako naročila da bi

zaostale neuvrščene dežele gravitirale h Moskvi in

zato je Moskva pustila titeka pri miru da je dobil kako tehnologijo iz zapada ter jo

posredoval v Moskvo.
DCgeto    (2.12.2022 12:27)
vsi jugo nostalgiki ODKRITO priznavate da vam Slovenija pac ni intimna opcija,torej ste odkrito proti vsemu kar je dobrega za njo in so vase mokre sanje da cimprej crkne slo da bi se pridruzili nazaj bratstvu i jedinstvu ane? SPOKAJTE KOMUNISTEKI ker ste virus za naso lepo dezelo! smrt komunizmu!Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]