Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 405

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

resnična primerjava (Neznan 14.1.2022 18:58)

Pri upokojitvi sem dobil 550 eur pokojnine za 38 let dela. V 6 letih ko je še SD bil na oblasti so mi povišali pokojnino za 16 eur tako da je po 6 letih moja pokojnina znašala 566 eur.V tem času nihče ni dobil niti centa dodatka za socialno ogoženost ali kakšne vaučarje.Upokojenci smo od SD dobili obrazložitev da je naša pokojnina tako majhna in bedna zato ker itak potrebujemo samo še denar za pogreb?????Po vrhu revščine so se še norčevali iz nas.

Pred dvemi leti je Janša prišel na oblast.
In v dveh letih ko je Janša na oblasti so nama 4 krat povišali pokojnino. Tako sem iz bednih 566 eur v dveh letih prišel na 734 eur. In v kratkem Janša obljublja še eno povišanje plač in pokojnin. Obljublja tudi da bo ukinil plačevanje dodatnega zdravstvenega
zavarovanja. Da ne omenjam turistične bone, dodatke za socialno ogrožene in še in še.
Kako je to možno da je SD v 6 letih povišal pokojnine za 16 eur. Janša pa je v 2 letih povišal pokojnine skoraj za 200 eur???

In še vprašanje:kam je šel naš denar v 30 letih ko je SD bil na oblasti???Kam so dali naš težko prisluženi denar?
To niso predvolilne fore da bi usirali SD, ampak gola resnica.Kam je SD v 30 letih dal ves ta denar ki smo ga Slovenci zaslužili?
Žalostno da se SD še upa potegovati za oblast po vrhu vseh svinjarij in revščine ki so ga imeli Slovenci pod njihovim terorjem.In je še bolj ogabno da se upajo na teh portalih sploh oglašati in pljuvati po Janši in ostali vladi. Po 30 letih samostojnosti je trenutna vlada in Janša prvič Slovence obravnaval kot ljudi ki so s svojim delom le zaslužili da jima gre dobro pod stare dni.janoš    (14.1.2022 19:09)
Ja Janša res skrbi za nas samo žal z izposojenim denarjem,torej bomo morali vse vrniti!
winzer    (14.1.2022 19:36)
janoš, že od nekdaj si izposojamo...
jojo2013    (14.1.2022 19:47)
Zdaj pa se kot alternativa ponuja pokvarjen Goloba, ki mu pol milijona plače v državni firmi ni dovolj in zahteva še dodaten milijon nagrade, ker pa mu sedanja oblast ni podaljšala mandata pa bi bil kar predsednik vlade. Barabin pokvarjeni.....
1500m    (14.1.2022 19:57)
Ne vem na kašen način si lahko dobil znesek 734€, če sem jaz pred 6 leti pričel z 553€ pa imam danes z vsemi povišanji enako kot ti le 641€. Torej prijatelj upokojenski ali si veliki lažnivec ali pa si brcnil v temo z zneski. PROSIM NE ZAVAJAJ DRUGIH LJUDI, kajti upokojenci si znajo prav dobro zračunati vse povišice...
ampus    (14.1.2022 20:10)
Neznan- ti nisi v penziji, si pa velik lažniec. Nemogoče je, da bi se ti penzija pri taki osnovi v dveh letih zvišala za skoraj 170 evrov. Tudi jaz sem upokojen in me jezi, ker s takimi lažmi zavajaš ljudi.
Dr.Sedi    (14.1.2022 20:15)
1500m Mogoče je nastavil rit Janši tako kot si ti SD-ju in raznim Kondičem pa je prislužil tolik povišice. Zgleda da ima seksi rit ha ha ha ha....V dveh letih je Janša iz bedne in propadle Slovenije naredil državljane in državo kot se spodobi. Pa jebi malo foro da je izposojen denar in o vračanju ker tega itak ne bomo doživeli. Prej smo životarili ob Karitasu in RK preko katerih je delil SD občanom da niso pocrkali od lakote. Kot je WINZER povedal tudi SD golazen je izposojala denar in kam so ga dali???Nam državljanom Slovenije sigurno ne in tudi na Slovenijo je niso zapravili.
ex sulc mare    (14.1.2022 20:49)
ZUJF, ki ga je uveljavila prva Ivanova vlada, je sklestil odmerni odstotek za pokojnine iz cca 80% na 56%.

Zracunaj si dragi kamarat, koliko si na zgubi v teh 6 letih, ko si imel odmero pokojnine po 56% od osnove namesto cca 80%.

Sedaj pa le poj slavo Ivanu.

Tudi za casa prve vlade se je Ivan hvalil z enormno gospodarsko rastjo, financirano z krediti. Se pred koncem njegovega mandata je od silne rasti ostal samo puf in trda leta grizenja trave, da smo splavali kot drzava.
Po odstopu Sarca, ki je Ivanu zapustil presezek v drzavni blagajni, imamo ponovno luknjo v visini, globini, 3 milijard minusa...
Vmes, pa je tudi druga Ivanova vlada pomagala se globiti jamo pufov...
Zakaj se ni v tem obdobju, skoraj nic naredilo? Zaradi klime varvevanja v celi EU, zaradi vzpostavitev zdravih financnih razmer, zaradi zdravljenja gospodarstva v EU, Slovenija je morala samo za obresti na kredite Janseve prve vlade, placevati skoraj milijardo obresti in zraven se glavnico.. Torej so se jemali bolj ugodni krediti za poplacilo starih in prezivetje drzave, ker je bilo takrat gospodarstvo se v buli...
Javno mnenje ni bilo naklonjeno pufanju, ampak zdravljenju drzave, vlade so ravnale v tem duhu..

Amen!
Obraz-  ONLINE   (14.1.2022 23:06)
Tito ti je dal zastonj šolanje, vrtce, zdravstvo, ogrevanje ... Sedaj pa odštej ta denar, ki ga danes daješ za vse našteto in prideš nazaj na penzijo, kot je bila včasih. Da o podražitvah hrane, goriva in vsega ostalega med časom Janševe vlade sploh ne govorim. As simple, as that.

Kdo je vas janšiste učil računat? Morali bi res uvesti obvezni davek (poleg cerkvenega) za vse butaste namesto obveznega cepljenja.
NOVI DEMOS    (15.1.2022 0:27)
V zadnjih dveh letih so se pokojnine zviševale. Koliko komu, ve vsak upokojenec zase. Zagotovo več vsakemu kot v prejšnjih letih.

Tole o zadolževanju države, s čem naj bi se financirale povišice in kar bomo morali vsi vrniti je enaka puhlica kot tista bolje maslo kot topovi. Temu se reče, da je za psu na rep.

ZUJF ni uveljavila prva Janševa vlada, ampak druga maja leta 2012.

ZUJF, ki ga je uveljavila druga Janševa vlada, ni sklestil odmerni odstotek za pokojnine. Odmerni odstotek je klestila in sklestila Ropova (LDS) pokojninska reforma.

ZUJF je posegel v usklajevanje pokojnin in drugih nadomestil in prejemkov za katere izplačilo zagotavlja Republika Slovenija sredstva iz državnega proračuna.

Znižanje po ZUJF, ki je bilo v absolutnih zneskih in ne v odmernih odstotkih je Ustavno sodišče razveljavilo. Sprejet je bil zakon o odpravi posledic razveljavitve.

Trudim se, da bi razumel to navijaštvo, a mi ne gre najbolje. Ker tudi navijaštvo mora imeti neko realno osnovo in se ta potem dviguje v nebo.

Tito ti je dal zastonj šolanje, vrtce, zdravstvo, ogrevanje ... Laž nesmrtne duše komunizma. Davki so bili takrat in davki so danes. Šolnin ni bilo takrat in jih ni danes. Šolanje se je plačevalo iz davkov takrat in se plačuje danes. V vrtcih se je plačevalo takrat in se plačuje danes. Zdravstveno zavarovanje se je plačevalo takrat in se plačuje danes. Ogrevanje je plačeval vsak zase in ni bilo zastonj.
Davke so plačevali zaposleni takrat in davke plačuje danes. Enake pravice iz javnih sredstev so imeli nezaposleni takrat in imajo danes.

Ali so bili davki nižji takrat kot danes je stvar interpolacije. Glede na to, da je visoka obdavčitev dela nasledstvo od Tita, bi lahko rekel, da občutnih sprememb gleda tega ni.
Ervin Rommel    (15.1.2022 1:25)
Vsaka pametna oseba bo volila.stranko, ki v političnem manifestu obljublja ukinitev PCT pogoja.

Torej svobodo pred dikatturnimi odloki ter tiranijo oblasti, ki zadnje dve leti uničuje male podjetnike.
ALABAY  ONLINE   (15.1.2022 9:02)
v 14-tih letih nisem dosegel 200 eur povišanja vključno s to zadnjo,tudi druge vlade so nas zadolžile za najmanj 15 mrd eur-samo za socialni mirod tega samo pahorjeva za 10 med (za socialni mir/zdravnike in klientelo)
ALABAY  ONLINE   (15.1.2022 9:03)
mir od tega
ex sulc mare    (15.1.2022 10:02)
Hvala za popravek, ND, druga, kot tudi za popravek o nizanju odmernega odstotka.. Ali je takrat se veljal zakon, da se funkcionarjem, predsednikom IS obcin, sekretarjem itf.. uposteva 100% osnove?
Navijastvo, vsak za svojega. Puhlice, vse naokoli, tudi, odmerni odstotek tudi Ivan ni zvisal, ce ga je ze Rop znizal, upokojenci, tisti, ki smo sli z 56% v pokoj, smo oskodovani. Neenakopravni napram tistim z 80%, 76%... Kdaj se bo ta razlika izravnala?
Ropova vlada, Janseve vlade, Pahorjeva vlada, Alenkina vlada, Mirotova vlada, Marjanova vlada..

Kdaj bo Jansa uresnicil obljubo, da se politicno upokoji, ko in ce, bo Cerarju uspela gospodarska rast, po njegovi katastrofi v drugi vladi? V prvih sestih mesecih, v obdobju Cerarjeve vlade je gospodarska rast dosegla in presegla 4%, v Sloveniji.
Pes je prinesel na repu ze milijon puhlic za pozretje lastnih besed. Navijastvo.
partija    (15.1.2022 10:39)
Zanimivo, da je 2012 Janša uvedel ukrepe, ki jih potem 3 leve vlade niso preklicale. In potem pridejo tule neki levičarji kokodakati neke pravljice. So pa prodale nekaj državnih podjetij. Naj še omenim, da zadnjih 15 let še nobena leva vlada ni dokončala mandata. Katastrofa so obojni. Janša je včeraj na rtv komentiral epidemijo. Komentarji so bili moderirani, to pomeno, da vsakega posebej odobri moderator preden gre v objavo. V 5h urah je skozi sito prišlo 37 komentarjev. Po izkušnjah bi jih moralo biti najmanj 800 pri tako pomembni temi. In Janša najbolj joče glede pristranskosti medijev. No zato se Janši reče diktator.
Verjetno največ kar lahko naredimo je, da volimo stranke, ki nimajo medijske podpore. Sram vas naj bo vse, ki podpirate eno ali drugo skrajnost.
NOVI DEMOS    (15.1.2022 12:45)
Ex sulc mare, vprašanje, ali je takrat še veljal zakon, da se funkcionarjem, predsednikom IS občin, sekretarjem itf.. upošteva 100% osnove, postavljaš že drugič? Dobro veš, da sem ti odgovoril in se ne bom ponavljal.

Postavljaš ga drugič, da bi meni pripisal privilegij glede odmere pokojnine. Žal ne bo šlo, če se upošteva resnica.

Ne grem se navijaštva, ker za to nimam nobenega razloga. Ne trosim puhlic. Ne prepisujem nekomu zlo nekoga drugega samo zato ker ga ne maram.

Tvoj osovraženi Ivan zvišuje odmerni odstotek pokojninske osnove. Poglej si napoved ZPIZ. Leta 2020 je bil 58,50 odstotkov, 2021 je bil 59,50 in v letu 2022 bo 61,50 odstotkov. Torej se premika. Zvišuje se tudi enkratni letni znesek izplačila.

To kar sem navedel ni navijaštvo. So zgolj dejstva. In ta dejstva so za ljudi pozitivna.

Kdaj bo Janša izpolnil obljubo o upokojitvi me prav nič ne zanima. Obljuba se nanaša na njega osebno in ne na obljubo, ki bi jo dal kot politik ljudem, kaj bo za njih naredil. Sicer pa poglej Kučana. Upokojil se je, a še vedno redno nastopa kot politik. Samo odgovornosti nima nobene. Zame je to slabše.

Utapljaš se v sovraštvu, ex sulc mare.
zvonc    (15.1.2022 13:41)
ja zakaj pa mislite da celo on rahitični smrad kučan vozi bicikel z onimi kreteni v petkovih in sredinih demonstarcijah Ali pa ona nevladna Nika kovač (psihopatka ) širi laži kot fašisti nekoč Trese se jim financiranje njihovih prisklednikov (kvazi borcev kurjih tatov ,raznih nevladnikov in kultiurnikov kot one zgube makarovičke itd -takih je na tisoče -vse to stane -zato se borijo proti zvišanju delavskih plač ker se bojijo da bo manj davkov iz katerih se financira ta nesnaga A si predstavjate kretene ki se mučijo celi mesec za trakom in plačujejo sindikat -ta pa se bori proti povišanju plač !???Ta golazen sindikalna pa jim potem daje neke koledarčke in kulije
Old Punca    (15.1.2022 13:54)
Kolikor je meni znano, nobena kategorija ni izvzeta iz veljavne pokojninske zakonodaje. Torej ni več ugodnih osnov za funkcionarje in policijo. Ko sem to sredi osemdesetih ugotovila, sem bila zgrožena. Vendar o tem nikoli nihče ni pisal.
Tudi ni nihče napisal, da so kmetje in obrtniki v pokojninski sklad plačevali bistveno manj kot delavci v delovnem razmerju. Danes pa so npr. pri doseganju minimalne pokojnine v enakem položaju. Da o jamranju ne govorimo.
Vsi pozabljamo, da je bilo mogoče državo zgraditi samo tako, da se je vzelo delavcu in podjetjem na legalen način. Čeprav so vsi referendumu, po katerih so gradili vrtce, ceste, šole, uspeli, delavci pa so vedeli, da jim bodo samoprispevek odtegnili direktno od neto plače. Brez nič ni nič.
Ne bom se spuščala v nepojasnjene količnike po Ropovi izbiri, zaradi česar imam tudi jaz nižjo pokojnino. Mene moti, da se SOCIALNI prejemki plačujejo iz vreče, ki je namenjena samo za pokojnine in invalidske prejemke. Upokojenci, ki imajo pogosto veliko boljši standard kot upokojenci, ki niso bili deležni bombončkov vlade, so dobili denar iz pokojninske blagajne brez ugotavljanja socialnih kriterijev.
Izposojeni denar, s katerim Vlada kupuje glasove volivcev pa bomo plačevali vsi, Tudi tisti, ki nismo na račun kovid pomoči prejeli niti centa.
ex sulc mare    (15.1.2022 14:09)
ND, utapljam v sovrastvu? Ne, cudim se, kako tolerantni ste do nekaterih nepridipravov, zato ker so v radarju vasega politicnega dometa, drugi pa so bad guys.
Jansa "ima" v petih knjigah objavljene dokumente o njegovem trgovanju z orozjem, provizijah pri Patriji, Kucan pa v Pezdirjevi knjigi, ki se je reklamirala kot katekizem o delovanju globoke drzave, komaj kaj. Pa se tisto bolj tako tako...
Nad Pezdirjevo knjigo sem ostal mocno razocaran, ker sem nasedel desni propagandi, kaksne bombe so v njej in levi mafiji. Pokazalo se je, da je vse skupaj p. d., ponavljanje ze zdavnaj obelodanjenih, poznanih in prezvecenih zgodb, ki so dalec od kriminala, kot je to kriminalna trgovina s smrtjo ( orozjem ).
Nikakor pa storije v Pezdirjevi knjigi niso v cast akterjem, so se umazali, izkoristili zakonodajo, kriminalci pa zato niso, kar pa ze itak vemo.
Ostani zdrav.
ex sulc mare    (15.1.2022 18:36)
Se to, da se ne bo kdo " obesil " na moj zapis o stevilu knjig, ki so eksplicitno namenjene Kucanu. Uravnotezimo. Pokojni Danilo Slivnik, je pred 25 leti napisal knjigo Kucanov klan.... verjetno pa je Kucan eden izmed akterjev v zanru, ki ga ne konzumiram, fantastike, Premiki, Okopi, bodocega " nobelovca " za knjizevnost, Ivana Janse.
ex sulc mare    (15.1.2022 22:25)
ND, vprasanje ne leti eksplicitno nate, ampak sem ga postavil zaradi zapisa odpiralca diskusije, ki pletenici o pokojninah in poje hvalospeve IJ, pljuva po levicarjih, ceprav so med " dobitniki " ugodnosti predvsem kadri, ki so vcasih bili " levi", sedaj pa so trdo desni janseviki.
Ako si se nasel med njimi in si zato prizadet, tvoj problem, ne moj namen v tej diskusiji. Res pa je zapisano vprasanje v repliki na tvoj post in se v obliki replike, da tudi tako razumeti. Moj zdrs. Nenamerno.
Privilegiji so mamljivi, o tem se molci, pljuva pa se z vso silo z desne po levi. Ostani zdrav.
NOVI DEMOS    (16.1.2022 1:01)
Privilegiji pri pokojninah, ex sulc mare, ki jih v obliki vprašanja navajaš in ponavljaš so bili zapuščina Tita. Kot marsikaj drugega, nad čem se zgražaš. Verjetno se ne bi, če bi poznal genezo teh stvari. Kajti po Titu Tito je tvoja intimna izbira. Lahko jo mirno živiš in jo tudi javno izražaš, ker politično izbiro represivna država ne preganjanja več.

E jej, spet si zaplaval. V enem stavku zapišeš, če sem se našel med privilegiranci in sem zato prizadet naj bi bil moj problem in ne tvoj namen v tej diskusiji. V naslednjem stavku pa zapišeš, da se da tudi tako razumeti kot sem razumel, ker si zapisal v repliki na moj post. Preveč zdrsov imaš v svojih diskusijah, da bi bili naključni. Želel si mi podtakniti, kar v mojem primeru ne drži. Nisem pa prizadet. To še najmanj, ker prizadetost pride, če nečesa ne pričakuješ od nekoga in se zgodi.

Privilegiji so mamljivi. To drži. Zakaj se je o tem molčalo, ko je tega bilo največ in o tem se sprašuje tudi Old Punca? Ja zato, ker je bilo za par let resta.

Po mojem vedenju je zadnji privilegij, nad katerem se zgražaš dodeljen Kučanu kot predsedniku Republike po izteku mandata. Za ta privilegij je bil sprejet poseben zakon, ki velja samo za njega in za nobenega drugega predsednika po izteku mandata. Zato dobiva razliko do plače predsednika. Torej 100 % osnove, plače.

Kučan naj bi bil levi, čeprav ne delim takega mnenja. Kučan je predvsem komunist, a komunisti v komunističnem režimu niso bili levi po sociološki razlagi, ki je splošno sprejeta. Levi so tisti, ki na prvo mesto postavljajo človekove pravice, desni pa državo. Od tod naprej sam presodi.

Osebno nimam potrebe, da bi karkoli uravnotežil. Mora biti pošteno in pravično. Tako je moje mnenje, čeravno je mnenje najnižja raven znanja.
ex sulc mare    (16.1.2022 7:19)
Dobro jutro. ND, prepricanega prepricevati, je jalovo delo. Pripisujes mi zeljo, da ti zelim podtikati... Kaj pa ti zelim podtikati?
Tvoj bivsi polozaj in delo? Nekdanje clanstvo v SDS? Kazanje z prstom in vecno mantro na Kucana in o Kucanu?
Pripisujes mi namen, ki ga nisem imel.
Zase pravis, da nimas privilegijev. Verjamem.
Se enkrat vprasam, ali je se veljal, v casu upokojitve , tokrat Kucana, zakon, ki je funkcionarjem, predsednikom IS obcin, sekretarjem itf., uposteval pri dolocitvi o visini pokojnine, uposteval 100% osnove iz zadnjega leta? Podedovan se iz casov bivse, skupne drzave? Kdaj je bil ukinjen?
Mar ni bil eksplicitno za bivse predsednike RS sprejet cisto poseben, nov zakon, kratkega veka, v casu samostojne Slovenije, ki sedaj ne velja vec? So ga sprejeli komunisti in razveljavili komunisti ali ze t.i. demokrati?
Govoriti poimensko o privilegijih Kucana, ob tem molcati, poimensko, o privilegijih bivsih so tovarisev, je ...
Moje mnenje.
NOVI DEMOS    (16.1.2022 22:46)
Ex sulc mare, nikogar ne prepričujem. Ne tebe in ne druge diskutante. To ni moj namen, kar je navsezadnje razvidno iz mojih diskusij.

Če grdo brcneš mimo in to iz razloga, da zlo, ki so ga naredili tvoji sotovariši ali celo kar je zapuščina Tita, ki ga malikuješ, naprtiš tistim, ki niso tvoja intimna izbira oziroma jih celo sovražiš, se odzovem z dejstvi. Brez neke vrednostne sodbe. To ni prepričevanje.

Podtaknit si mi hotel privilegij, ki naj ga bi bil deležen pri odmeri pokojnine. Pa ga nisem bil deležen. Prvič sem ti odgovoril brez pomisleka, da mi želiš podtikat. Ko si vprašanje ponavljal, celo v repliki na moj odgovor bi bilo vsakemu zdravemu razumu jasno, da je tvoj namen podtikanje.

Meni res ne moreš pripisat neko večno mantro na Kučana in o Kučanu. Odzovem se na izziv, ki ga daš in to z edinim primerom, ki obstaja.

O privilegijih mojih nekdanjih, kot jim praviš sotovarišev, za katere naj bi molčal, napiši kaj konkretnega. Če bo res, ti bom pritrdil. S tem nimam nobenih problemov.

Ostani zdrav
ex sulc mare    (17.1.2022 4:48)
ND, z malikovanjem Tita nimam tezav. Kot ti, sem tudi jaz produkt tistih casov iz skupne drzave. Meni v njej ni bilo hudega, kaj pa tebi?
Oce knap, mama gospodinja. Clani ZKJ nismo bili.
Snubljenje za vstop v ZKJ med sluzenjem v JNA, zavrnil brez posledic zame ali familijo.. Solanje, izobrazba, stanovanje, druzina, dom, kariera, potovanja. Ko je prisel cas, da stopimo pod orozje za Slovenijo, sem bil zraven. Imam status veterana, clan ZVVS. Clan zveze castnikov Slovenije. Skratka nic posebnega.
Kaksne travne na tiste case pa ti vleces?
ex sulc mare    (17.1.2022 10:18)
Se to: ponosen na status aktivnega clana slovenske TO, od leta 1976 pa vse do njene transformacije v SV, po koncu vojne za samostojno Slovenijo. Dokler nismo dobili novih insignij, je na nasih kapah sijala rdeca zvezda, kot simbol boja za svobodno Slovenijo. Ravno zaradi pomanjkanja novih insignij, je precej pripadnikov TO, zacelo boj v osamosvojitveni vojni, pod rdeco zvezdo. Nihce se ni razburjal zaradi tega.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]