Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 546

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

razlogi za stanje z gorenjem (Neznan 25.5.2020 13:20)

Razlogi za stanje segajo najmanj do pričetka ukvarjanja z Ingorjem. V njega so bili povabljeni izbrani. Delavci in bivši zaposleni, upokojenci niso imeli možnosti sodelovati v Ingorju.

Je pa v ingorju sodeloval sindikat.

Ingor je bila družba za privatizacijo Gorenja. V Ingor so bili povabljeni izbranci z vložki, vsaj npr. 15.000 EUR. Obetali so si olastninjenje podjetja preko vzvoda - tako bi imeli v podjetju ključen vpliv; s sorazmerno malimi vložki od nekaj tisoč EUR do več sto tisoč EUR so kot delničarji računali vpliv, predvsem na kadrovsko politiko, na zaposlovanje po metodi VIP, delitev dobičkov in dividend, ... .

Sindikat se je z vstopom v Ingor solidariziral s tem, da manjšina (tudi individualne pogodbe) zavlada nad večino-mezdnimi delavci (kolektivno pogodbo). Torej je sindikat ravnal proti namenu, proti namenu za kar naj bi bil sindikat formiran.

Ko je Ingor propadel s svojo namero je šlo vse s temi vložki posameznikov v nič, po delovanju procesov s sodnijo ..., sindikat pa je zgolj pogoltnil knedel in obmolčal kam je dal vložke, kam so šli vložki ki jih je sindikat namenil za olastninjenje podjetja. Ni bilo slišati, da bi kak vodilni iz sindikata odgovarjal za denar, ki je izpuhtel v Ingorju. Še vedno so veselo delovali na funkcijah hranilnice delavcev.

Govori pa se da tisti vložki tudi do po nekaj sto tisoč EUR niso prizadeli vlagateljev (članov uprave, nadzornega sveta, drugih po individualnih pogodbah, ...) v Ingor. Govori se da je bili ti vložki v Ingor nekako kompenzirani tako, da povabljeni v Ingor niso bili oškodovani, govori se da so nekateri imeli "bruto popravke". Če je morda bilo tako potem je podjetje poplačalo neprevidnost vlagateljev.

Če je šlo za "bruto popravke" potem je denar šel za pokrivanje obžrtnosti posameznikov, namesto v razvoj podjetja in produktov. Tudi bivši šef podjetja Stanič je povedal za medije, da je šlo za hohštaplarijo.

Nekateri Velenjčani danes kolesarijo, pozivajo na hupanje pri rondoju, sindikalisti se peljejo v Ljubljano - saj ste bili tudi zraven - dali tiho soglasje pa tudi aktivno sodelovali v Ingorju. Zakaj se sprenevedate? Ali vam gre samo za politične točke, ki naj bi vam jih namenili nepoučeni delavci.

"Posoja" sredstev v Merkur je bila zadeva ko se danes ne ve ali je bil denar vrnjen v Gorenje ali ne. Nazadnje so mediji pisali, da je šlo za olastninjenje Merkurja s strani Merkurjevih vplivnežev.

Pred prodajo podjetja so bilo vodstvo lokalne skupnosti seznanjeno z namero - zakaj takrat niste pogojevali?

Poleg drugih zadev (tudi notranjih) so to najbolj pomembne zadevi za stanje v gorenju.zvonc    (25.5.2020 13:52)
ja ja komunistično tržno gospodarstvo in pa predvsem velenjski sindikati ,pa še zablujene ideje kontičija o nekem socialnem tržnem gospodarstvu (beri -da bi spet vsi davkoplačevalci pokrivali komunistične experimente velenja -in je prišlo do tega kar je celo kitajc je dejal da je komunizma že davno konec .razni kontiči vasiljeviči katiči ipd trepi pa še kar upajo da bodo ovce blejale za njih
winzer    (25.5.2020 14:31)
Žalostno, kaj češ... sicer je pa ta zapis že bil pred kratkim na forumu...
jojo2013    (25.5.2020 14:38)
Saj res, na Bobinceva posojila nasedlemu Merkurju smo pa čisto pozabili. A ni potem celo pripeljal kadrovika iz Merkurja v Gorenje? Karkoli se je ta Bobi dotaknil se je sfizilo: managerski odkup preko Ingorja, posojila Merkurju, izdelava Patrij, Ponny kolesa, Kemis.....pravi grobar Gorenja. Sam tip je še vedno predsednik upravnega odbora Gorenje in še podpredsednik Hisense za povrh.
Old Punca    (25.5.2020 15:03)
Ja, imaš prav, razen v nekaterih odtenkih.
Gorenje je bilo očitno v tako slabem stanju ( najbrž so Japonci prav zato pakirali), da je bilo državi v ineteresu, da proda svoj delež. Dvomim, da so sploh lahko kaj pogojevali.
Ko sem o Ingorju prebrala tu gor, sem tudi kaj poprašala, sem ves čas spremljala, kaj bo kdo rekel.
Zagožen je rekel, da so imeli vi delavci možnost vstopiti, kar je laž. Bobinac je rekel, da so jim tak način predlagali strokovnjaki, vendar je zamolčal, da je zadaj pohlep nekaterih delavcev. Sam je vložil 300.000€, ki jih je dobil v obliki kredita na banki, ker so mu zaupali na lepe oči, brez garancije ( slišala po radiu).
Delnice nikoli niso igrale nobene vloge, razen šoka ob plači, ko so plačali kredit in je bila večina jezna ko ris. Nato šok, ko so delnice strmoglavile, in šok, ko so jih zaplenili. Mislim, da je bila zaplemba dolg v zvezi z Merkurjem.
Resnici na ljubo, nikoli ni nihče javno izpostavil vprašanja glede Ingorja in predvsem njihovih delničarjev, ki so predstvljali delavce v vseh organih. Pojasnili so mi, da so bili vključeni vsi predstavniki delavcev v upravi, svet delavcev, sindikat na nivoju poslovnega sistema in v Velenju. In sam sindikat, ki je zafučkal denar, zbran od članarin. S tem denarjem bi lahko blažili socialno stisko delavcev, pa so ga v pohlepu zapravili. Prepričana sem, da v Ljubljani nimajo pojma o tem.

Največ o Ingorju je bilo napisano na teh straneh. Moje skromno mnenje, ja, Gorenje je torpediral Bobinac s slabim vodenjem in " hohštaplerijo", odgovorni pa so vsi predstavniki delavcev, ki so se pohlepno vrgli na delnice. In popušili. Bo kdo vložil kako tožbo? Bo kdo javno odprl svinjarijo z Ingorjem. Zdaj je zadnji čas.
Ali kot je rekel Krpan, ko je posekal cesaričino lipo: " Kar je, to je!"
Sin politika    (25.5.2020 15:52)
Zdaj je Gorenje prodano in za Ingor lopovscino nobeden vec ne more toziti. Skoda. Baje je Bobi vsem dal dodatke na placo, da so lahko placevali kredit za Ingor. To pomeni, da so nekateri hoteli polastiti Gorenje, placeval bi pa delavec za trakom. Bobi si zasluzi batine in to taprave. Zaradi njega bo na koncu 2000 druzin nesrecnih, otroci pa revezi.
lubca    (25.5.2020 16:18)
Meni je podobno kot

- so šefi sindikata vzeli denar iz članarine sindikalnih članov in z njim kupili delnice Ingor (prikrajšani člani sindikata)
- so šefi Vegrada vzeli denar blagajne vzajemne pomoči in z njim plačali puše (prikrajšani člani BVP)
- so skrbniki skladov Krekove vzeli denar in z njim garantirali kredite ter plačali na borzi druge delnice (prikrajšani solastniki skladov.

Načelno ni razlike, samo v podrobnostih je razlika - namen pa enak.
muzikaš    (25.5.2020 16:22)
KADROVANJE SD.
Old Punca    (25.5.2020 16:29)
Če držijo navedbe glede bruto popravkov, je to goljufija, ki je kaznivo dejanje. Trenutno lastništvo nima veze.

Če držijo navedbe, da so bili vpleteni vsi predstavniki delavcev, ki so bili na ta način podkupljeni, da se ne bi vmešavali v politiko Gorenja, je to korupcija. Tudi kaznivo, predvsem pa je treba te izpostaviti javno. Verjetno še vedno uživajo med delavci ugled.

Ker je očitno, da so zapravili denar sindikata, je to kaznivo dejanje tatvine, ali vsaj nevestnega gospodarjenja. Pa zloraba zaupanja. Mogoče bi moral kdo to sporočiti v Ljubljano, na centralo.

Zdi pa se mi čudno, da šele zdaj razpravljamo o umazanijah, za katere vem celo jaz, delavci pa niso naredili ničesar. Na račun bruto popravkov se je umetno dvigovala poprečna plača, in načela masa plač, ki je ni bilo za reveže. Vrednost točke, ki je edina spremenljivka, ki kaže na gibanje plač se naj ne bi spremenila od leta 2005. Petnajst let se plača ni spremenila, delavci pa nič. Premalo za upor?
McLeon    (25.5.2020 16:34)
Če bi samo eden (1) od članov Ingorja bil na koncu oškodovan bi na sodu izbilo čep.

Torej je bilo vse poravnano.

Zato je pa npr. nek bivši fusbaler (manjše postave) od rudarja, kasneje po nogometni "karieri" pa en ventilator blizu uprave, potem ko je že bil izven firme, prišel v firmo in mnogim razlagal po čajnih kuhinjah da pa zdajle gre h bobiju, da se dogovorita "kako bo zdaj to".
Sin politika    (25.5.2020 17:28)
Bobi je vklopu motor na svojem colnu in odpeljal, medtem ko so delavci veslali, da bi usli slapu.
Lucky H.O.G    (25.5.2020 17:48)
Bobinac ni nikoli podpredsednik Hisensa.... res pa je, da so tile kitajčki očitno eni pravi loleki, da niso znali spucat Gorenja...
ex-gorenjčan    (25.5.2020 17:58)
Da enkrat razčistimo zakaj Panasonic ja in zakaj ne....

Panasonic oz. bivša Matsushita je multinacionalka grajena na najvišjih vrednotah, ponos japonskega businessa.

Po skrbnem, forenzičnem pregledu poslovanja Gorenja (due dilligance) so prišli do zaključka, da kljub kreativnem računovodstvu, ki prikriva ogromno nesnage in kriminala, prevzamejo Gorenje po ceni 6,85 Euro za delnico. Spomnimo, Hisense je plačal 12 Euro za delnico po precej površnem pregledu poslovanja.

In zakaj je Panasonic odstopil? Ker je bilo s strani iskalca strateškega zaveznika (FB) zahtevana konkretna nagrada za prevzem (v %), osebno varovanje in funkcija v top-managementu do upokojitve.

Nesprejemljivo za pokončne Japonce...
Old Punca    (25.5.2020 18:47)
ExGo, to so bile tudi moje domneve ( razen vrednosti delnice, s čemer se nikoli nisem ukvarjala. Očitno sem dobro predvidevala.

Kitajci niso loleki, dobili so več kot so plačali. Pucali pa so in, žal, še bodo.
izvorna  ONLINE   (25.5.2020 19:50)
O tem sem jas že komentiral na raznih portalih da obstaja sum da so vodilni v gorenju in njihovi podrejeni kupovali delnice podjetja v dokapitalizaciji a plačo so si dvigovali za višino obroka,na žalost državne inštitucije niso prepoznale goljufije
sadjar    (25.5.2020 23:28)
"Oče Gorenja" Ivan Atelšek je postavil tovarno na temeljih poštenja, vizije, razvoja in strategije trženja, na temeljih trdega dela delavcev, tako v halah kot v pisarnah. Delo ni bilo lahko, bilo pa je zagotovljeno in ponosa vredno. Velikokrat je bilo potrebno zategniti pas, zaradi česar so rasle nove hale in nastajale nove proizvodnje. Zaradi kritik in nestrinjanja v poslovni in družbi nasploh je bil odstavljen. Ker je v tem času Gorenje že pokrivalo mnoge trge s svojimi proizvodi in s svojo strategijo uveljavilo v EU in širše je bilo stabilno. Stabilnost pomeni tudi dobiček in kjer je korito, tam so svinje. Ne malo pijavk, so na 1000 in 1 način cuzale proračun podjetja. Menim, da je Gorenje že takrat začelo propadat. Pot je vodila v pogubo in danes smo, kjer smo. Žal, se je potrebno zavedat, da so vajeti danes v drugih rokah, rokah tujca in da ste delavci prepuščeni na milost in ne milost gospodarja. Kaj bo gospodar naredil, kakšna je njegova vizija, na to nima nihče več vpliva. Z vsemi najrazličnejšimi protesti, se Velenje samo smeši. Res pa je zelo žalostno, da so in bodo še, ljudje ostali na cestah. Ni Velenja brez Gorenja - kaj ste delali prej, kravatarji iz LJ in občinarske sluge? Vedelo se je, kaj se dogaja in zakaj niste takrat poslali ljudi na ceste, jih seznanili s prevarami, goljufijami, krrajami? Ja, je blo lušno takrat, ali ne? Money, money... V človeški družbi bo vedno vladal pohlep, egoizem in krutost.
Sin politika    (26.5.2020 0:08)
Meh in Kontic sta drzala stango ko je Bobi kradel, zdaj bodo pa velenjski politiki naprej drzali stango ko bo Tes kuril strupe. Idioti drugega ne znajo, kot pokimat, ko kaj pade z mize. Prodali so nas kot svinje za zakol.
Kronik    (26.5.2020 10:27)
Bobi pa Hotel Paka kupuje! Juhuhu!
Muca2020    (26.5.2020 11:34)
Omg...jaooo nekam mora dnar spravtNeprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]