Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 600

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

25. maj (Neznan 24.5.2020 20:05)

Zvonc, ter ostala bagra naj vas opomnim da je jutri Dan mladosti in rojstni dan Tovariša Tita.niet    (24.5.2020 20:33)
Škoda, ko ne bo koncertov. Bi spet pasali kaki Elvis Jackson.
kuhalnica    (24.5.2020 20:37)
Naj živi DAN MLADOSTI 25 maj.
veleja  ONLINE   (24.5.2020 21:54)
Tito se je rodil 7.maja.
Škoda, da ne bo kakšnega koncerta.Bodo pa ponovno postavili srca iz sončnic. Lepo.
uš izza ušesa    (25.5.2020 6:41)
Umetniška verzija pesmi Uz ...
Remek dijelo - najboljši film o balkanskih klanjih.

https://www.youtube.com/watch?v=-GqCuD0hSk8
Scuderia    (25.5.2020 10:43)
Kaj ni 25.5. Dan brisače, Towel day?
zvonc    (25.5.2020 13:44)
zvonc in ostala bagra ti sporočajo da je čas da prideš iz gozdov
Old Punca    (25.5.2020 15:07)
Sem razmišljala, da bi bilo potrebno ovaditi Zvonca. Ves čas je s svojimi izjavami glede spomenika na Titovem trgu potuhnjeno šuntal k uničenju spomenika, ki ga jaz iz osebnih razlogov zelo ne maram. Naj plača čiščenje, ali drugače, naj ga spuče. Ni svinjarija samo crknjena mačka, tudi njegov odnos do njegovega ljubljenega predsednika ob sprejemu v ZKS, ki ga skuša skriti s pljuvanjem po dovčerajšnjih svojih tovariših. Kako rečemo v Velenju: paludje ( Zvonc to besedo odlično razume!)
ponaredek    (25.5.2020 15:37)
Na ta dan so bili mladi iz vrst pionirjev sprejeti tudi v Zvezo komunistične mladine Jugoslavije, kar so spremljale glasbene in športne prireditve. Vse je potekalo pod sloganom bratstva in enotnosti, ki je povezoval različne narodnosti znotraj Jugoslavije.

Štafeta mladosti je na zadnje potekala leta 1987, 26. januarja 1988 pa jo je Zveza socialistične mladine ukinila. Ponekod ta dan sicer nostalgiki še vedno proslavljajo, številni se ob tem podajo tudi v Kumrovec, rojstni kraj Tita.
Tito
J.V.    (25.5.2020 23:16)
Towel day!
ex sulc mare    (26.5.2020 10:10)
... ponaredek, ne zvezo komunisticne mladine, bil sem sprejet v zvezo socialisticne mladine - ZSM Slovenije.

Sedanja kreatura od predsednika drzave, tudi...

Ravno tako nikoli nic krivi, brezjajcni, ta je celo kandidiral za predsednika ZSMS, pa ga je Skoljc - zalostne oci, premagal...
Old Punca    (26.5.2020 10:47)
Ex Sulc, narobe. Leta 1988 je kandidiral za predsenika jugoslovanske mladine.
ex sulc mare    (26.5.2020 14:06)
.. oldica naj mi bo oprosceno, takrat se nisem zanimal za politiko, babe so me znorele :) :) :)
ex sulc mare    (26.5.2020 14:12)
.. resno, Jajceglavi je kandidiral za predsednika ZSMJ, ali ni to bil ( postal ) neki kosovarcek, Adem Vlasi?

Zato je potem iz zlehtnobe zacel z tajno raboto, ki se je koncala z Jebo Bog Te Zali....
Ad36ela    (26.5.2020 14:55)
ex sulc mare zapisal si: "... je celo kandidiral za predsednika ZSMS, pa ga je Skoljc - zalostne oci, premagal..."

ha ha ha

Če ex sulc mare namreč ne ve, naj mu povem, da je za podporo enemu (Školjč) ali drugemu (Janša) kandidatu RK ZSMS "spraševala" (treba je bilo zagotoviti podporo Školjču) na vse občinske konference komu bodo dali podporo na kongresu in

na sestanku OK ZSMS Velenje (jaz tam na sestanku med kakšnim 40 iz krajevnih skupnosti ZSM) je sredi sestanka Kretič podrsal nadstropje nižje na OK ZKS, da je dobil inštrukcije.

Ko je Kretič zasopel prilaufal nazaj, nadstropje višje, je povedal "Školjč!".

Seveda se nam laikom ni sanjalo kako to poteka, kako iz ZSM hodijo po napotke na komite ZKS.

Tako je potekala priprava (usklajeno preko ZK pa tudi SZDL če je bilo potrebno) na tvoj kongres ex sulc mare, kjer je Školjč premagal Janšo.

Zato ex sulc mare, tisti ki smo spregledali kako so nas nasračkali razni aparatčiki z drsanjem nadstropje nižje ali nadstropje višje, smo toliko bolj alergični na prevarantske lažnive levake. Bolje da smo spregledali poznao kot pa nikoli - tako kot ti.

Tako je nastala LDS iz ZSM - iz potrčkotov nadstropje nižje in nadstropje višje.
Old Punca    (26.5.2020 16:04)
No, Kretič je bil komunist. Zato je moral ravnati po njihovem stališču. Za gasilca je naredil dobro kariero, zato je malo popustil.

Drži, da sta bila Školjč ( žalostni deček, je rekel moj ata) in Janša hkrati kandidata za to funkcijo. V tem času je bil JJ že v zaporu, zato ni bilo variante, da bi lahko sprejel funkcijo. Čeprav nisem letala za babami, se tega spomnim.
Bilo pa je strašno, če mladinci niso hoteli tako kot so jim naročili komunisti, ki so seveda bili najbolj informirani. V Gorenju so menda celo razpustili organizacijo, ker so delali po svoji glavi.
ex sulc mare    (26.5.2020 16:24)
.. kot sem ze zapisal, politika me tistihdob ni zanimala. Se sedaj me bolj za kratek cas. Oldica, verjamem, da si bolj na dede.. :)
Adelci, hvala za poduk.
Ko pa bolj natancno pogledam v tvoj nauk, pa ugotovim, da je nacin delovanja, kadrovanja v SDS cisto enak, komunisticnemu, pa to.... ne me hecat. Jasno, kar se Janezek nauci, to Janez zna in dela. Torej desne tovarisice in tovarisi... :) :) :)
Ad36ela    (26.5.2020 20:36)
Janša je študiral obramboslovje in štiriindvajsetletni je bil konec leta 1982 je bil imenovan za predsednika komisije za SLO in DS v okviru tedanje republiške mladinske organizacije ZSMS, torej zadolžen za splošni ljudski odpor in družbeno samozaščito.

Janez Janša se je takrat že pet let preveč ukvarjal s slovenskim in jugoslovanskim enopartijskim režimom - sprega z JNA in obramboslovjem.

Skratka, Janševo življensko delo je osamosvojitev Slovenije saj je bilo jasno, da pod JNA in SFRJ tega ne bo.

Med pripravo problemske konference o podružbljanju SLO in DS nastane zaplet s političnim vodstvom v republiki.

Politično omejevanje Janeza Janše je tako potem segalo v vse aspekte njegovega življenja, med drugim je izgubil vsako možnost zaposlitve v kaki državni instituciji ali podjetju in bil med leti 1985 in 1986 zavrnjen na preko 250 javnih razpisih za zaposlitev, kljub temu, da je izpolnjeval vse pogoje. Zato je šel v zasebno računalniško dejavnost.

Ko sta imela izvršni sekretar CK ZKS Alojz Briški in predsednik P CK ZKS Milan Kučan na začetku leta 1988 s člani predsedstva RK ZSMS Srečom Kirnom, Igorjem Bavčarjem in Janezom Janšo temeljit razgovor o JLA, je bila glavna teza, da je vojska steber tako imenovanega esteblišmenta in če ga hočejo zrušiti, se ga morajo najprej lotiti z vojsko.

Janša se je nekaj mesecev pred afero JBTZ odločil za kandidaturo za predsednika ZSMS.

Sredi maja 1988 je npr. v Mladini izšel članek Noč dolgih nožev, ki je napovedal aretacije v Sloveniji. Nekaj dni pozneje je zaradi posesti tajnega dokumenta na zahtevo JLA slovenska SDV priprla Janeza Janšo.

31. maja 1988 je na zahtevo JLA slovenska tajna policija /Služba državne varnosti/ aretirala tri novinarje Mladine;
- Davida Tasiča /novinar Mladine/,
- Francija Zavrla /urednik Mladine/,
- Janeza Janšo /zaposlen v Mikroadi, sicer pa občasen kolumnist Mladine in kandidat za predsednika ZSMS/
- in zastavnika JLA Ivana Borštnerja.

Vojaško sodišče je četverico obtožilo izdaje vojaškega zaupnega dokumenta, ki je govorilo o povečanju bojne pripravljenosti v Sloveniji.

Proces proti četverici se začel 27. 4. 1988, ko je ekipa v sestavi Petra Prebila, Mirana Frumna, Draga Isajloviča, Sama Žorža in Braneta Ferfolje brez vseh pooblastil čez noč vdrla v prostore podjetja Mikro Ade. Glavni namen pregleda je bilo imetje Janeza Janše, ki je bil namestnik direktorja.

3. 6. 1988 je bil ustanovljen Odbor za varstvo človekovih pravic.

Anton Anderlič je na začetku 1982 je bil na kongresu v Novem mestu izvoljen v Predsedstvo Republiške konference ZSMS, leta 1986 je postal predsednik ZSMS, mandat pa se mu je iztekel 1988, mandat pa se mu je iztekel 1988, ravno v času, ko se je začela t. i. afera JBTZ.

Nasledil ga je Jožef Školč. 13. kongres ZSMS je bil 5.novembra 1989 v Portorožu, ko se je ZSMS uradno proglasila za politično stranko. Dvanajsti kongres ZSMS v Krškem /1986/.

Logično je, da Janše partijski vrh ni podprl za predsednika ZSMS ampak Školjča.
ex sulc mare    (26.5.2020 22:29)
..pohvala Adela. Ivan je zadovoljen, povzela si njegov uradni SDS circium vitae. Naj dodam, za kredibilnost zapisanega tvojega hvalospeva, na zacetku: .... FDV, smer Obramboslovje... tudi Mah nic, dr.Gorenak, dr.Zver, Grimsov pravljicar.....skratka cvet SDS- ja je studiral na tej, z njihove strani, tako popljuvani fakulteti.... Vse ostalo, kar si napisala, pa so nianse, odvisno iz katere perspektive in notranje percepcije gledas. Lepa nocka.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]