Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 505

Velenje.com : Diskusije : Razmišljanja : Vprašanje
 

spess pv zavaja? (Neznan 14.5.2020 21:44)

Ali predsednik Spess-PV zavestno zavaja svoje člane, posledično tudi vse zaposlene?

Predsednik Spess-PV je v začetku aprila pisal svojim članom, da vlada nima upliva na kolektivno pogodbo, sedaj pa pošilja naokoli zakon, ki določa manj ugodno pravico za delavce, glede prerazporeditve delovnega časa in referenčnega obdobja.

Predsednik Spess-PV bi moral vedeti, da VELJA, KAR JE ZA DELAVCE BOLJ UGODNO. Torej v konkretnem primeru je bolj ugodna Kolektivna pogodba.

Kolektivna pogodba premogovništva Slovenije
Letni razpored delovnega časa

46. člen

(1) Pred začetkom koledarskega oziroma poslovnega leta delodajalec določi letni razpored delovnega časa in o tem pisno obvesti delavce na pri delodajalcu običajen način.

(2) Ne glede na letni razpored delovnega časa lahko delodajalec med letom prerazporedi delovni čas vsem delavcem ali delavcem posameznih delov podjetja, če to zahteva organizacija dela, boljša izkoriščenost delovnih sredstev in če nastopijo izjemne okoliščine (zlasti prekinitev dobave električne energije, okvare naprav, strojev, zasutja delovišč, pomanjkanje surovin in rezervnih delov).

(3) Pri neenakomerni razporeditvi ter začasni prerazporeditvi polnega delovnega časa delovni čas ne sme trajati več kot 56 ur na teden, v posameznem koledarskem letu pa se lahko prerazporedi največ 96 ur delovnega časa.

(4) Pri neenakomerni razporeditvi ter začasni prerazporeditvi delovnega časa v primerih, ko to narekujejo objektivni ali tehnični razlogi ali razlogi organizacije dela, se upošteva poln delovni čas kot povprečna delovna obveznost v obdobju 6 mesecev.

(5) Določbe tega člena se morajo upoštevati tudi v primeru začasne prerazporeditve delovnega časa med letom, ki ni predviden z delovnim koledarjem. O začasni prerazporeditvi enakomerno ali neenakomerno razporejenega delovnega časa mora delodajalec pisno obvestiti delavce na običajen način praviloma tri dni prej, najmanj pa en dan pred prerazporeditvijo delovnega časa.

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=KOLP534

U K A Z o razglasitvi Zakona o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP)

IV. PREHODNI IN KONČNA DOLOČBA

18. člen

(izravnava polnega delovnega časa)

(1) Ne glede na sedmi odstavek 148. člena Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/13, 78/13 - popr., 47/15 - ZZSDT, 33/16 - PZ-F, 52/16, 15/17 - odl. US, 22/19 - ZPosS in 81/19) se v letu 2020 pri neenakomerni razporeditvi ter začasni prerazporeditvi delovnega časa upošteva polni delovni čas kot povprečna delovna obveznost v obdobju, ki ne sme biti daljše od 12 mesecev.

(2) Za referenčno obdobje, v katerem se polni delovni čas pri neenakomerni razporeditvi ali začasni prerazporeditvi delovnega časa kot povprečni delovni obveznosti v obdobju 12 mesecev izravna, se šteje koledarsko leto 2020

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2020-01-0679/zakon-o-interventnih-ukrepih-na-podrocju-plac-in-prispevkov-ziupppDIGITAL    (15.5.2020 1:39)
Mater ste dosadni!
sitemeter    (15.5.2020 7:51)
Velja kar je za delavca bolj ugodno takrat ko ni kriznih razmer. V času epidemije je Janša povedal kako mora biti in tako bo.
kremen    (15.5.2020 8:45)
neznan je pomešal kaj je nov delovni koledar, ki ga je sprejel SD in kaj je prerazporejanje in neenakomerna razporeditev DČ. DD lahko tudi pri novem delovnem koledarju uporabi ta inštrumenta in potem velja to kar navaja. Očitno ni vprašal sekretarja za razlago, ki v sdresu pozna take zadeve. Neznan trosi ista zavajanja kot s politiko zaslepljen in propadli sinikalist, ki bi sedaj za imuniteto lastne riti bil še v svetu delavcev.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]