Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 562

Velenje.com : Diskusije : Naredi sam : Vprašanje
 

obračunska moč (Neznan 10.9.2019 17:04)

kdo se razume na te položnice TOPLOTA, kaj na primer pomeni,- obračunska moč (od česa jo obračunavajo in od česa je odvisna, je treba radiatorje zapirati ali kaj) meri se v MW.(tako je na položnici) Pa prosim kdor nima pojma- kot jaz ne,--da komentar zadržiknife    (10.9.2019 17:52)
Na komunali to izračunajo ko priklopijo objekt na ogrevanje, je pa odvisna od večih faktorjev najpomembnejši pa je seveda volumen objekta in toplotna izolacija objekta, vse to njihov tehnolog določi pri pregledu situacije in projektne dokumentacije ko se objekt prikljaplja na toplotno omrežje. Je pa poenostavljeno rečeno to največja moč(odjem) ki jo objekt sploh lahko ima ko so vsa ogrevala max odprto in je zunaj zelo mrzlo.
knife    (10.9.2019 18:03)
Ali je poletje ali zima, toplo ali mrzlo to za komunalo predstavlja stalni vir dohodka, ker ta postavka ni odvisna od šparanja, podobno kot pri avtomobilih cestnina pri registraciji le da se plačuje vsak mesec in ne enkrat na leto. :)
n&m    (10.9.2019 18:23)
Priključna moč je razumljiv strošek.

Torej to je max. moč, ki lahko porabnik (hiša, stanovanje,...) porablja v skrajni situaciji. Na to pa se plača še dejanska poraba.

Tudi električni račun ima priključno moč. To je moč varovalke.
Če priključite preveč el.porabnikov varovalka "pregori" in ste brez. Pri ogravanju pač ni varovalk ampak je vseeno znesek, kot je opisano zgoraj (ali iz projek.dok. ali pa so jo čez palec določili komunalci)

Priključna moč se potrebuje zato, da se ve koliko skupne moči je potrebno zagotoviti za vse odjemalce (porabnike) skupaj. In to moč morajo tisti, ki nam moč zagotavljajo, zagotavljati ves čas, vsem in to ne glede na uro, dan ali letni čas.
sark123    (10.9.2019 19:14)
še malo pa pridejo postavke za ogrevanje prostorov ki bodo še bolj poskrbele za nezadovoljstvo ljudi.
calis    (10.9.2019 20:27)
Mene pa zanima (mimogrede) koliko KW je potrebno za srednje veliko hišo srednje izolirano z 75m2 bivalne površine (6x radiator)
Dacho61    (11.9.2019 8:48)
Tudi sam sem se soočil s to postavko preden sem se lotil temeljite prenove hiše. Pred prenovo sem imel za hišo s preko 300 m2 bivalne površine in 27 ogrevalnimi telesi (radiatorji) in 26 odprtinami v stenah (okna in vrata), obračunsko moč 51 kW. Po prenovi, 12 cm toplotne fasade, trojno zastekljena alu-les Internorm okna (toplotna izolacija Uw 0,67 W/(m2K)), podstrešje izolirano s 40 cm steklene volne, ostrešje pa z 12 cm Termotopa in toplotnim mostom, pa mi je energetski stručko izračunal obračunsko moč 8,5 kW, kar pa ni niti malo ganilo KPVe. Zato sem prenovil še cel ogrevalni sistem, toplotno podpostajo z računalnikom in toplotno varovalko (najpomembnejši del sistema, če želiš zmanjšati toplotno moč), vse prostore opremil stenskimi termostati, vse radiatorje z računalniško vodenimi termostatskimi ventili in vsa okna ter balkonska vrata s senzorji odpiranja/zapiranja, tako da sedaj vodim kompletno ogrevanje hiše in posamezno ogrevanje vsakega prostora v hiši preko aplikacij na računalniku ali mobilni napravi, KPVe pa mi je toplotno varovalko na mojo zahtevo nastavilo na 12 kW in po treh ogrevalnih sezonah lahko rečem, da se je kvaliteta bivanja v hiši izjemno povečala, radiatorji so normalno ogreti (vstopna temperatura ogrevalnega sistema je okoli 58 st. C) in ne žareči tako kot so bili prej že ob minimalni odprtosti tudi termostatskih ventilov. Ogrevanje celotne hiše in topla voda za 4 osebe, poraba toplotne energije je okoli 15 MWh/leto me sedaj, kljub vsem povišanjem cene, ki so bila, sedaj pride manj kot prej samo priključna moč in znese na leto okoli 800 €, kar se mi ne zdi veliko.
PODUK: Za zmanjšanje toplotne priključne moči in s tem za zelo veliko zmanjšanje položnice ter za zvečanje udobja in kvalitete bivanja si vgradite toplotno varovalko in optimizirajte ogrevanje.
@calis: glede na povedano oziramo napisano, bi tvoja priključna moč morala biti veliko manjša od moje, po mojem laičnem mnenju okoli 5 kW.
Velen Kovač    (11.9.2019 13:47)
@Dacho61 - kolikor vem je priključna moč enaka seštevku moči radiatorjev. En srednje velik radiator za manjšo sobo je cca 1KW moči.
z 12KW je to priključna moč 12tih "malih" radiatorjev primernih za sobo velikosti cca 14m^2.
To je kar se tiče fiksnega obračuna priključne moči. Sistes s toplotno varovalko pa ne poznam, lahko malo pojasniš in prilepiš kak link=?
motovilec    (11.9.2019 20:06)
po prenovi hiše, fasade, oken ostrešja itd, je potrebno na novo narediti energetsko izkaznico objekta in na podlagi le te, se lahko zahteva na novo izračun priklj. moči.
Sama ugraditev topl. varovalke ne reši nobenega problema, razen da je lahko na enkrat hladno v hiši,če seveda ni prisotna energ. sanacija obj.
Nadgradnaja ali posodobitev ogr. sistema pa k temu pripomore veliko.
Že samo ugradnja mešalnega ventila in obt. črpalke izjemno pripomore k kvaliteti bivanje, na osnovi tega da razlika med min in max temp. ogr, telesa ni več tako velika oziroma je zelo konstantna, kot pri sistemu ogrevanja ON-OFF.
Avtomatsko krmiljenje preko zunanjega termostata še dodatno pripomore k ekonomičnosti in optimalizaciji ogrevanja.
Veliko je tudi odvisno od tipa ogr. sistema, se pravi ali je visokotemperaturno-radiatorji, morda tudi v kominaciji z konvektorji, ali pa je nizkotemperaturni sistem-stensko ali talno gretje ali komb le teh.Toplota potrebna za rad. ogrev varira nekje od 50-80 stopinj,za razliko od talnega ogr., kjer je max temp. dvižnega voda omejena na 35 stopinj. Razlika in prihranek pri energiji je več kot očiten.
Priklj. moč pa se izračuna po moči grelnih teles, ki jih potrebuješ za ogrev, upoštevajoč lego hiše ali stanovanja, izolacije, površine oken in zasteklitev, vseh predvidenih izgub toplote pri prenosih in ne nazadnje, ko se določi presek priključka potrebnega za ogrev, se lahko določi zagotovljena moč, ki se plačuje neodvisno od porabe energije ali tolplote, se pravi KWh.
Toplotna varovalka ni nič drugega kot omejitev energije oz moči, ki jo varovalka prepušča. Laično, se pravi pred sanacijo objekta smo potrebovali cca 25Kw moči za ogrev, kar smo zagotovili z priklj. cevi 1 cola ali DN 25, po sanaciji pa je ta potreba bistveno manjša.V praksi torej ne posegamo v sam prikljček, ta ostane iste dimenzije, vgradi pa se topl. varovalka, ki prepušča manj energije skozi sistem, oz odgovarjajoč premeru 3/4 cole ali DN 20, se pravi pretočnost sistema se je zmanjšala in s tem tudi zagotovljena moč.
calis    (12.9.2019 10:33)
Če razumem,...priklj. moč je moč, ki jo dobavitel dostavi in ga ne briga a bo tebi v bajti hladno ali ne, ga ne briga (naj ga nebi) ali imaš bajto izolirano ali ne . Zanima me, če imaš prostor (4x4) (klasična gradnja z enim oknom, kakšen radiator (kW) bi potreboval, da bo po dnevi 21 stopinja in ponoči 18...+- 3 stopinje (ne moreš imeti več porabnikov v kW kot je dostavljena priklj. moč, ker ti bo varovalko ven metalo...a razumem???
Velen Kovač    (12.9.2019 11:02)
Na grobo menda 80 w na kvadrat.
Velen Kovač    (12.9.2019 11:04)
Varovalke ti nebo ven metalo ampak bo voda po radiatorjih namesto 80 krožila okoli z nižjo temperaturo in posledično nebo toliko ogrevalo prostorov.
motovilec    (12.9.2019 16:31)
dejansko ga res ne briga, ampak ta obr. ali zagotovljena moč se obračuna na osnovi teh postavk oziroma po projektu, kjer je točno definirana debelina zidov, kakšna opeka in koliko iz sloja je predvideno, nenazadnje tudi od dejanskega stanja po pregledu odg. osebe pred pečatenjem odj. mesta.
Za prostor 4x4 in standardno višino,to je 2.5 m, potrebna moč se obračunava po m3 ne m2, potrebuješ minimalno 2800W,če je to domnevam mestno ogrevanje, če pa ni pa manj kot 3000W sigurno ne.
Porabnikov je lahko tudi več oz so močnejši od topl. varovalke, vendar to ni zagotovilo da bodo primerno delovali, se pravi prva grelna telesa še bodo nekako grela, ostala pa ne.
Topl, varovalka ne deluje po principu el, je ne meče ven, deluje na količino pretoka, se pravi je odvisna od preseka varovalke, primer: topl. varovalka DN 25 zagotavlja nekje do 20000W moči, DN20 pa nekje do 12000W, seveda je to tudi odvisno ali je to sistem 130/90 ali 90/60, ker če gre za prenos toplote preko topl. izmenjevalca je moč pri večji vstopni temperaturi , seveda nekoliko višja.
Tu je tabela, ki vam omogoča izračun notranjega premera cevovoda z najmanjšim časom z znano toplotno obremenitvijo.

Notranji premer, mm Toplotni tok (KW) pri hitrosti pretoka, m / s
0,4 0,5 0,6
12 3,7 4,6 5,5
15 5,75 7,2 8,6
20 10,2 12,8 15,3
25 16 20 24
32 26,2 32,7 39,2
40 40,9 51,1 61,3
50 63,9 79,8 95,8
Diofant    (20.9.2019 20:23)
Komur se ljubi, lahko sedi zraven števca in sledi dejansko moč, ki jo sistem jemlje iz omrežja. Do sedaj nisem imel sreče, da bi bi bila le ta večja kot 17 kW (po preteku 1 minute po vklopu termostata, če prej sistem dalj časa-več ur ni deloval). Kakšen je postopek za vgradnjo toplotne varovalke? Določitev priključne moči po radiatorjih bi bila smiselna, če bi za posamezen radiator upoštevali režim, ki ga nudijo, ne pa, da za stare radiatorje upoštevajo prospekte in tabele po režimu 90/70 °C.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]