Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Prostovoljci začeli z udarniškim delom


24. jul 2009

Včeraj ob 8. uri so se ob Ribiški koči ob Škalskem jezeru v Velenju zbrali prostovoljci, ki bodo do nedelje, 26. julija izvajali udarniško delo – obnavljali bodo zaraščen poletni kino.
Zbralo se je približno dvajset dobro razpoloženih prostovoljk in prostovoljcev delovne brigade »UDARIMO ŠE ENKRAT, GREMO SE UŠVICAT«, ki sta jih pred začetkom čiščenja pozdravila ter se jim zahvalila za udeležbo na udarniške delu župan Mestne občine Velenje Srečko Meh in vodja poslanske skupine Socialnih demokratov in podžupan Mestne občine Velenje Bojan Kontič.

Mladinski center Velenje želi s to akcijo ponovno oživiti predvajanje filmov v poletnem kinu ob jezeru, ki je bilo pred mnogimi leti zelo dobro obiskano. Prav tako želijo obuditi spomine tudi na udarniško delo, ki je bilo v letih po drugi svetovni vojni v naši občini zelo intenzivno.

Mesto Velenje je “zraslo” z udarniškim delom. Tako so od leta 1946 z udarniškim delom v Velenju uredili cesto Velenje-Podkraj, kinodvorano, zadružni dom, okolico jezer, letni kino (1952-1953), naselje počitniških hišic, restavracijo Jezero, otroški vrtec …
Največja udarniška akcija Velenjčanov se je pričela 2. septembra 1956, ko so začeli z regulacijo reke Pake. Odziv je bil množičen, saj so opravili 36.145 delovnih ur, uredili 270 metrov nove struge Pake in pri tem izkopali 10.000 m³ zemlje. 2. junija 1957 so nadaljevali z regulacijo Pake in v 67 dneh opravili 54.441 delovnih ur. Dela se je udeležilo 2.653 ljudi, kar je pomenilo 70 % vseh prebivalcev, v 45 dneh pa so Velenjčani regulirali 700 metrov struge Pake. Poleg regulacije Pake so v nedeljo, 2. junija 1957, začeli kopati tudi jarke za vodovod v Velenju in Stari vasi, urejali pa so tudi cesto skozi Velenje.
Skupaj so Velenjčanih v letih po vojni (od 1947 do 1964) opravili več kot milijon prostovoljnih delovnih ur v skupni vrednosti okoli 500 milijonov dinarjev. Zadnjo večjo udarniško akcijo so v Velenju organizirali leta 1969, ko so pod parolo »Mesto-vasi« zgradili cesto v Šentilj (Vir: Velenje, Razprave o zgodovini mesta in okolice, 1999).


----
Vir: Služba za odnose z javnostmi MO Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]