Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Akcija Naprej v preteklost, vodstvo po stalni razstavi Stara gostilna, Slovenska pregledna razstava mladinske fotografije 2023 ter pravljično nedeljsko dopoldne


4. dec 2023

Od 4. do 10. decembra se bo Muzej Velenje pridružil vseslovenski spletni akciji muzejev in galerij z naslovom Naprej v preteklost. V torek, 5. decembra, velenjski muzealci vabijo na Velenjski grad na strokovno vodstvo po stalni razstavi Stara gostilna. V sredo, 6. decembra, vabijo na mesečno strokovno vodstvo po Muzeju usnjarstva na Slovenskem. V soboto, 9. decembra, bo v Galeriji F-bunker potekalo odprtje razstave najboljših fotografij natečaja Slovenska pregledna razstava mladinske fotografije 2023, v kategoriji mladih do 15 let. V nedeljo, 10. decembra, velenjski muzealci vabijo otroke in družine na pravljično dopoldne.


Med 4. in 10. decembrom bo potekala tradicionalna spletna akcija slovenskih muzejev in galerij Naprej v preteklost, ki jo že več let organizira Skupnost muzejev Slovenije in Služba za premično dediščino in muzeje. Z akcijo opozarjajo na bogastvo, ki ga ponujajo naši muzeji ter na dejstvo, da so muzeji zanimivi, zabavni ter varni prostori učenja in zabave.
Na decembrski akciji bodo muzeji in galerije predstavljali muzejske vsebine, ki bodo nosile ključnike #zimazimabela, #muzejindobropočutje in #muzejintrajnostnirazvoj.

Muzej Velenje je za akcijo pripravil tematski sklop spletnih objav z naslovom Zimski pozdrav iz preteklosti, v okviru katerega bodo od 4. do 10. decembra objavljali stare fotografije Šaleške doline s snežno prevleko. 8. decembra, pa bodo ob 17. uri na spletu objavili posnetek, ki so ga naslovili Kdo žganje kuha? Postopki žganjekuhe na Grilovi domačiji.
Posebej za akcijo Naprej v preteklost so velenjski muzealci pripravili video posnetek, ki bi lahko nagovarjal pod ključnikom #muzejindobropočutje. Ekipa Muzeja Velenje je tokrat na terenu posnela etnografski film, ki prikazuje postopek pridobivanja naravnega žganja z destilacijo prevretih sadnih tropin. Žganjekuha je bila nekoč tudi obrtna dejavnost, danes pa je ena od dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, najpogosteje za lastne potrebe. Svoje znanje žganjekuhe je delil Jože Laubenstein, večletni ljubiteljski sodelavec pri muzejskih programih na Grilovi domačiji.

V torek, 5. decembra, velenjski muzealci ob 17. uri vabijo na Velenjski grad na brezplačno strokovno vodstvo po stalni razstavi Stara gostilna. Po razstavi bo popeljal kustos Muzeja Velenje, muzejski svetnik Damijan Kljajič. Udeležence vodstva čaka tudi praznično presenečenje.

V sredo, 6. decembra, vabijo ob 17. uri na mesečno strokovno vodstvo po stalnih razstavah Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.

V soboto, 9. decembra, bo ob 11. uri v Galeriji F-bunker potekalo odprtje razstave najboljših fotografij natečaja Slovenska pregledna razstava mladinske fotografije 2023 v kategoriji mladih do 15 let. Natečaj je pripravil Digitalni Foto Klub pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije.

V nedeljo, 10. decembra, Muzej Velenje ob 10. uri vabi na Velenjski grad na pravljično nedeljsko dopoldne. Na tradicionalnem decembrskem srečanju bodo otroci prisluhnili dolinski bajki in pravljici, pripovedi pa bo sledila ustvarjalna delavnica. Tokrat bo pripovedovala Nevenka Hvalec. Cena srečanja je 3 €, celoletna vpisnina med Mlade muzealce pa 15 €.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]