Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Odprtje razstav Ste me hoteli videti strto?, Trgovina v Trbovljah nekoč in danes in Praznična voščilnica ter Ta veseli dan kulture


28. nov 2023

V torek, 28. novembra bodo ob 18. uri v prostorih Koroškega pokrajinskega muzeja v Slovenj Gradcu odprli občasno razstavo z naslovom Ste me hoteli videti strto?, pri kateri je sodeloval tudi Muzej Velenje. V sredo, 29. novembra, bodo v Zasavskem muzeju Trbovlje ob 17. uri odprli občasno razstavo z naslovom »Postrežba točna – cene solidne!«: Trgovina v Trbovljah nekoč in danes, na kateri bo na ogled tudi nekaj predmetov iz Muzeja Velenje. V petek, 1. decembra, na Velenjskem gradu pripravljajo krašenje novoletnih smrečic in odprtje razstave Praznična voščilnica, s pričetkom ob 10.30. V nedeljo, 3. decembra, Muzej Velenje vabi na dan odprtih vrat in brezplačne dogodke ob Ta veselem dnevu kulture.


V torek, 28. novembra, bodo ob 18. uri v prostorih Koroškega pokrajinskega muzeja v Slovenj Gradcu odprli občasno razstavo Ste me hoteli videti strto? Gre za skupni projekt dvajsetih avtorjev iz Slovenije in Hrvaške, ki je v letih 2022 in 2023 nastal pod okriljem Muzeja narodne osvoboditve Maribor. Avtorji na podlagi različnih osebnih zgodb predstavljajo kršitve Splošne deklaracije o človekovih pravicah, vse od časa pred drugo svetovno vojno do danes. Razstava opominja, da človekove pravice in svoboščine niso samoumevne, kršitve le-teh pa se dnevno dogajajo na vseh področjih ter vsem starostnim skupinam po svetu. V projektu so sodelovale tudi kustosinje Muzeja Velenje: Mateja Murkovič, Špela Regulj, Andželina Jukić in Pina Špegel. Pri nastanku razstave so sodelovali Muzej norosti, Posavski muzej Brežice, Muzej novejše zgodovine Celje, Koroški pokrajinski muzej, Muzej in galerije mesta Ljubljane, Gorenjski muzej, Legebitra in Loški muzej. Razstava bo v Koroškem pokrajinskem muzeju na ogled do 15. januarja 2024.

V sredo, 29. novembra, bodo v Zasavskem muzeju Trbovlje ob 17. uri odprli občasno razstavo z naslovom »Postrežba točna – cene solidne!«: Trgovina v Trbovljah nekoč in danes. Na razstavi bo na ogled tudi nekaj predmetov in del opreme iz zbirke Stara trgovina Muzeja Velenje.

V petek, 1. decembra, Muzej Velenje pripravlja tradicionalno druženje z otroki osnovnih šol in vrtcev Šaleške doline ob krašenju novoletnih smrečic in odprtju razstave Praznična voščilnica. Dogajanje na Velenjskem gradu se bo pričelo ob 10.30 s krašenjem smrečic, ki bodo postavljene okoli gradu, ob 11.00 pa sledi odprtje razstave v grajskem atriju. Natečaj Praznična voščilnica so letos pripravili že devetnajstič. V muzeju se veselijo izdelkov, ki jih bodo razstavili v grajskem atriju, najlepše pa nagradili. V programu dogodka bo nastopil bend Gimnazije Velenje (mentor Jože Volk).

V nedeljo, 3. decembra, Muzej Velenje vabi na celodnevno dogajanje ob Ta veselem dnevu kulture. V odpiralnem času muzeja si bodo lahko obiskovalci brezplačno ogledali stalne in občasne razstave na Velenjskem gradu in v Hiši mineralov v Starem Velenju (10.00 – 17.00), v Galeriji F-bunker (10.00 – 13.00, 16.00 – 19.00) ter v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju (9.00 – 17.00).

Na Velenjskem gradu pripravljajo raznovrsten program.

Med 10. in 17. uro bo v grajskem atriju potekal Praznični sejem. Na sejmu se bodo predstavili lokalni ustvarjalci, rokodelci in pridelovalci: Urškin raj, Lajna unikatki, gitArt, Kameleon, Lidija Slatinšek, Atelje Sanj, Mojca Friškovec, Pisana rokodelnica, Mojca Turnšek, čebelar Marjan Moravec, Matejina Mavrica, Majda Hočevar, Društvo Zelenko, Alojzija Semprimožnik, Marija Janžovnik, Skor Les, Sanja Gračej in Ajda Hudej.

Ob 10. uri vabijo otroke in družine na Pravljično nedeljsko dopoldne, na katerem bodo prisluhnili dolinski bajki in pravljici, pripovedi pa bo sledila družinska ustvarjalna delavnica.
Gost prvega pravljičnega dopoldneva bo Janez Oštir.

Ob 10. uri pripravljajo tudi vodstvo po Velenjskem gradu z Glorijo Kotnik, nadvse uspešno slovensko deskarsko na snegu, sicer prav tako Velenjčanko. Dogodek pripravljajo skupaj z Zavodom za Turizem Šaleške doline, ki je v sodelovanju z Glorijo Kotnik v letošnjem letu izvedel obširno akcijo promocije Šaleške doline. V okviru akcije Z Glorijo Kotnik po Šaleški dolini so posneli več kratkih promocijskih posnetkov, med drugimi tudi dva, ki sta vabila na Velenjski grad.

Ob 11. uri vabijo na javno vodstvo po stalni razstavi Umetniška zbirka Galerije Velenje / 20. in 21. stoletje. Po razstavi bo popeljala kustosinja Galerije Velenje Kornelija Križnič.


Vsi dogodki, ki jih Muzej Velenje pripravlja na Ta veseli dan kulture, so brezplačni.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]