Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Srečanje s krajani Pohrastnika


16. nov 2023

Šoštanjska občina je bila v avgustovskih poplavah med bolj prizadetimi. O tem priča 607 vpisov škodnih dogodkov v program Ajda: več kot 300 plazov, 197 poplavljenih objektov, 172 poškodb infrastrukture … , nenazadnje pa tudi podatek, da je bila Občina Šoštanj med 117 občinami, ki so prejele predplačilo državne za odpravo posledic naravne nesreče, na 11. mestu.
Drugod v občini so najbolj pereč problem predstavljali predvsem plazovi, v Pohrastniku pa so bili že tretjič v zadnjih nekaj desetletjih poplavljeni. Težavo predstavlja sotočje Toplice, Florjanščice in Pake. Ker jih je strah ponovne nesreče, so se tamkajšnji prebivalci obrnili na župana Občine Šoštanj z željo po skupnem sestanku z vodstvom Občine in odgovornimi na državi, ki bi jim lahko podali konkretne odgovore za rešitev njihovih težav.
Povabilu župana Borisa Goličnika na današnji sestanek v Kulturnem domu Šoštanj so se odzvali minister mag. Bojan Kumer, Boštjan Šefic, državni sekretar za koordinacijo ukrepov in aktivnosti za obnovo po poplavah z ekipo, direktorica Direkcije RS za vode mag. Neža Kodre s sodelavci in projektanti, vodja Sektorja za investicije Slovenskih železnic mag. Dejan Jurkovič in direktor Premogovnika Velenje mag. Marko Mavec.
Uvodoma je župan povedal, da imamo v naši občini kar 315 km vodotokov, Občina pa jih je po letošnjih poplavah sanirala nekaj več kot 24 km. Prebivalka Pohrastnika in pobudnica sestanka Romana Kolenc se je med drugim zahvalila Občini za čiščenje Toplice in Florjanščice, vendar poudarila, da želijo konkretne odgovore in rešitve, saj v vsakem dežju s strahom pogledujejo proti reki in ne morejo mirno spati. V razpravi je še nekaj drugih krajanov zastavilo vprašanje, kaj se da narediti za zagotovitev poplavne varnosti na tem območju – pa ne samo v Pohrastniku, izpostavili so tudi območje ob Florjanščici in sotesko Penk. Nekaj rešitev so predlagali tudi sami.
Boštjan Šefic se je zahvalil za vabilo in poudaril, da so tovrstni sestanki izjemno pomembni, da dobijo tudi oni vpogled v stanje na terenu s strani tamkajšnjih prebivalcev. Njihove informacije so zelo koristne, je dejal, a obenem izrecno poudaril, da bo končno besedo pri vseh odločitvah imela stroka. Povedal je, da je njihov prvi interes, da se določeno območje zaščiti, cilj je obdržati hiše in naselja, vendar ob dejstvu, da so tveganja za ljudi tako nizka, da je izvajanje ukrepov smiselno. Omenjena je bila tudi možnost selitve nekaterih prebivalcev, vendar je to, kot je dejal Šefic, skrajni ukrep.
»100 % poplavne varnosti ni, govorimo o zmanjšanju poplavne ogroženosti,« je bila iskrena mag. Neža Kodre, ki je dejala, da pripravljajo konceptualne rešitve, ki bodo pripravljene v začetku prihodnjega leta.
Minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer je povedal, da je ves čas vključen v popoplavno sanacijo, čeprav to ni njegov resor, in bo tako tudi v prihodnje. Občina Šoštanj je bila med bolj prizadetimi in tudi med najbolj aktivnimi v času intervencijskih ukrepov in sanaciji, je povedal.
Kar nekaj prebivalcev je izpostavilo problem železnice, na kar se je odzval mag. Dejan Jukrovič, ki je dejal, da se je v času od izgradnje železniške proge (leta 1891) do danes to območje zelo spremenilo. Povedal je, da načrtujejo nadgradnjo proge – v soglasju z DRSV in da z njihove strani ni ovir za izvedbo kakršnihkoli ukrepov pod železniškimi mostovi na vodotokih s strani pristojnih služb.
Krajane je zanimalo še, kako bi rešili problem podtalnih vod, kaj bi pomenila izgradnja industrijske cone na območju travnika v Metlečah, kdaj bodo izvršene sanacije vodotokov … Zavedajo se, da do rešitev ne bodo prišli čez noč, želeli pa so okvirni terminski plan, kako naprej.
Dogovorili so se, da se naslednjič srečajo februarja prihodnje leto, ko bodo na Direkciji RS za vode imeli pripravljene konceptualne rešitve in se bodo lahko tudi bolj konkretno pogovarjali.
Župan se je vsem povabljenim gostom zahvalil za njihov obisk, hkrati pa tudi za vso dosedanjo pomoč pri odpravi posledic avgustovskih poplav.
Pred srečanjem s krajani se je župan Boris Goličnik z gosti sestal že na delovnem sestanku, kjer so se pogovarjali še o nekaterih drugih konkretnih težavah, ki pestijo naše prebivalce, med drugim tudi, kako rešiti nastanitev za družino iz Topolšice, ki se ne more vrniti na svoj dom.


----
Vir: Občina Šoštanj


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]