Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

6. simpozij Usnjarstvo na Slovenskem ter predavanje Borisa Hajdinjaka


10. nov 2023

V ponedeljek, 13. novembra, bo v Muzeju usnjarstva na Slovenskem potekal 6. simpozij Usnjarstvo na Slovenskem, odprli bodo tudi občasno razstavo z naslovom Prva normalnotirna električna akumulatorska lokomotiva na Slovenskem. V sredo, 15. novembra, velenjski muzealci vabijo na predavanje Borisa Hajdinjaka z naslovom »Vitezi Kacenštajnski: iz Šaleške doline do Berlina in Firenc ter nazaj«.


V ponedeljek, 13. novembra, v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju pripravljajo 6. simpozij Usnjarstva na Slovenskem, posvečen kulturni dediščini s področja usnjarstva. V okviru dogodka bo potekalo tudi srečanje usnjarjev, odprli bodo tudi občasno razstavo Prva normalnotirna električna akumulatorska lokomotiva na Slovenskem. Ob razstavi o lokomotivi, ki je bila v šoštanjski usnjarni v uporabi med letoma 1917 in 1977, pripravljajo skupaj s Parkom vojaške zgodovine Pivka tudi razstavo usnjenih predmetov iz njihove muzejske zbirke. Začetek dogodka bo ob 9. uri.

Organizatorji prosijo, da udeleženci prisotnost potrdijo na telefonsko številko 03 898 44 20 ali 041 843 949.

V sredo, 15. novembra, Muzej Velenje vabi v Muzej usnjarstva na Slovenskem na predavanje z naslovom »Vitezi Kacenštajnski: iz Šaleške doline do Berlina in Firenc ter nazaj« Borisa Hajdinjaka, direktorja Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Predavatelj bo na predavanju predstavil zanimivo in manj poznano temo vitezov Kacenštajnskih iz Šaleške doline, ki zajema obdobje od 12. do 15. stoletja. Predavanje pripravljajo skupaj s Šaleškim muzejskim in zgodovinskim društvom.

Omemba prvega viteza Kacenštajnskega Eberharda leta 1173 je verjetno najstarejša vsaj posredna omemba gradu na območju Šaleške doline, gotovo pa prva zanesljiva omemba osebe viteškega stanu tega območja. Na ugledni položaj sicer »samo« vitezov Kacenštajnskih kaže od srede 13. stoletja izpričana družinska grobnica v samostanu benediktincev Gornji Grad. Do 14. stoletja so bili Kacenštajnski vazali mogočnih gospodov Ptujskih. Ptujskim je ostal zvest samo del rodbine, ostali pa so se povezali z najmogočnejšo rodbino srednjeveške slovenske zgodovine, svobodnimi gospodi Žovneškimi/grofi Celjskimi. A najopaznejši Kacenštajnski Dipold IV. (†1358) ni dosegel zenita svoje rodbine v njihovi službi, pač pa službi bavarskega vojvode Ludvika V. Wittelsbacha (†1361). Ta služba ga je popeljala na pot, omenjeno v podnaslovu. Velikopoteznost Kacenštajnskih v generacijah Dipolda IV. in naslednikov se kaže tudi v stiku z judovskimi bankirji. V prvi polovici 15. stoletju sta bili zadnji dve živeči generaciji rodbine manj ugledni, a vseeno ne nepomembni.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]