Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Muzejski odmevi, Klepet pod arkadami, materinski dan ter javno vodstvo po razstavi Kavčnikova dimnica – življenje na robu


20. mar 2023

Danes, 20. marca, je Muzej Velenje objavil muzejski podkast z naslovom »Štalonarji, pučuhi, rančoši …: Usnjena obuvala na Slovenskem«. Jutri, v torek, 21. marca, velenjski muzealci vabijo na Klepet pod arkadami z gostom Jožefom Napotnikom. V soboto, 25. marca, ob materinskem dnevu, Muzej Velenje vabi vse ženske in družine na brezplačen ogled razstav. Prav tako v soboto, 25. marca, velenjski muzealci vabijo na javno vodstvo po gostujoči razstavi Kavčnikova dimnica – življenje na robu na Dvorcu Strmol Rogatec.

Danes, 20. marca, je Muzej Velenje objavil novo epizodo Muzejskih odmevov z naslovom »Štalonarji, pučuhi, rančoši …: Usnjena obuvala na Slovenskem«. O občasni razstavi, ki predstavlja zgodovino obutve na Slovenskem s poudarkom na Šaleški dolini, sta spregovorila avtorja razstave, dr. Bojan Knific (Tržiški muzej) in dr. Miran Aplinc (Muzej usnjarstva na Slovenskem).

Podkastu lahko prisluhnete na spodnji povezavi:
https://www.youtube.com/watch?v=AJvZUfZpiyw


Jutri, 21. marca, ob 18. uri velenjski muzealci vabijo na Velenjski grad na Klepet pod arkadami. Gost pogovornega večera bo Jožef Napotnik iz Šmartnega ob Paki, pogovor bo vodil kustos Muzeja Velenje Damijan Kljajič.

Jožef Napotnik je po končani OŠ v Šmartnem ob Paki zaključil srednjo strokovno črkoslikarsko šolo kot slikopleskar. Kratek čas je bil zaposlen na RLV, sicer pa do upokojitve delal v Gorenju. Znan je po kreiranju reklamnih sporočil za Gorenje (sejemske predstavitve po vsej Evropi, preko 2000 poslikav avtomobilov ipd.), predvsem pa je mojster velikih dekorativnih scenskih slik največjih glasbenih, gledaliških in drugih prireditev po Sloveniji ter v TV oddajah. Prejel je tudi številna priznanja, med njimi Linhartovo srebrno priznanje. Je častni občan občine Šmartno ob Paki.

Ob materinskem dnevu v soboto, 25. marca, Muzej Velenje vabi vse ženske in družine na brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav na Velenjskem gradu, v Hiši mineralov in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem. Odpiralni čas muzeja na Velenjskem gradu in Hiše mineralov je med 10. in 17. uro, Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju pa od 9. do 17. ure.

V soboto, 25. marca, ob 11. uri Muzej Velenje prav tako vabi na javno vodstvo po gostujoči razstavi Kavčnikova dimnica – življenje na robu na Dvorcu Strmol Rogatec. Javnemu vodstvu bo sledilo še pripovedovanje ljudskih zgodb. Po razstavi bo popeljala avtorica Špela Regulj, višja kustosinja Muzeja Velenje, pripovedovali bosta pripovedovalki Katarina Nahtigal in Špela Regulj.

Kavčnikova domačija je odličen primer prizadevanja po ohranjanju tovrstne ljudske stavbne dediščine na Slovenskem. Poseben pečat domačiji dodajo zgodbe in pripovedi domačinov o njenih zadnjih prebivalcih. Ti se med drugim spominjajo Kavčnikove zeliščarke, ki je znala zdraviti z rastlinami in s čarovnimi zagovori. In marsikdo še zna povedati, kako so nekdaj po Zavodnjah dobro letino prinašala bajna bitja Bele žene ali kako je tu in tam strašila divja jaga. Vodstvu bo razstavi bo tako sledilo pripovedovanje ljudskih zgodb s pridihom ženskega.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]