Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Muzejski odmevi, mednarodni muzejski dan in srečanje mladih muzealcev


16. maj 2022

Danes, 16. maja, bo Muzej Velenje objavil majsko epizodo muzejskih odmevov. V sredo, 18. maja, vabijo velenjski muzealci na dan oprtih vrat ob mednarodnem muzejskem dnevu. V programu pripravljajo tudi strokovno vodstvo po novi stalni razstavi Mojster fotografije Volbenk Pajk. V nedeljo, 22. maja, Muzej Velenje vabi na srečanje mladih muzealcev, na katerem se bodo podali na raziskovanje muzejskega depoja.


Danes, 16. maja, bo Muzej Velenje ob 10. uri objavil majsko epizodo muzejskih odmevov. Gostja podkasta bo Nataša Konc Lorenzutti, igralka, pisateljica, pesnica, mladinska pisateljica, gledališka igralka in učiteljica, ki bo predstavila svojo knjigo z naslovom Beseda, ki je nimam. Knjigo zaznamuje izjemno pretresljiva in hkrati napeta zgodba, ki temelji na resničnih dogodkih iz druge svetovne vojne. Pripoveduje o ukradenih slovenskih otrocih, ki so jih Nemci med drugo svetovno vojno odpeljali stran od staršev oz. družin in jih dobesedno ponemčili. Podkast pripravlja kustosinja Muzeja Velenje Alma Javornik.

Na mednarodni muzejski dan v sredo, 18. maja, Muzej Velenje pripravlja dan odprtih vrat. Obiskovalci si bodo lahko brezplačno ogledali razstave na Velenjskem gradu, v Hiši mineralov in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju. Muzej usnjarstva na Slovenskem bo odprt med 9. in 17. uro, muzej na Velenjskem gradu in Hiša mineralov pa med 10. in 18. uro.

18. maja ob 17. uri pa velenjski muzealci vabijo na Velenjski grad na strokovno vodstvo po novi stalni razstavi z naslovom Mojster fotografije Volbenk Pajk. Občasno razstavo z naslovom Foto Pajk: pogled za objektiv fotografskega mojstra Volbenka Pajka, ki je bila na Velenjskem gradu na ogled v preteklem letu, so preoblikovali v stalno razstavo in tako javnosti omogočili stalen dostop do bogate in za Velenje izjemno dragocene fotografske dediščine mojstra Pajka. Po razstavi bo popeljala avtorica Andželina Jukić.

Ob mednarodnem muzejskem dnevu, ki letos nosi naslov Moč muzejev, je Muzej Velenje pripravil tudi plakat za skupno plakatno razstavo slovenskih muzejev in galerij, ki bo v fizični obliki na ogled na prostem, po različnih delih Ljubljane, med 17. in 30. majem. Plakat Muzeja Velenje najdete na Miklošičevi ulici. Razstava bo pripravljena tudi v spletni obliki in dostopna na družbenih omrežjih ICOMa Slovenija in tudi na družbenih omrežjih različnih slovenskih muzejev in galerij. Velenjski muzealci bodo na plakatu predstavili muzejske odmeve – podkast Muzeja Velenje, ki predstavlja primer moči inovacij na področju digitalizacije in dostopnosti muzejskih vsebin.

V nedeljo, 22. maja, vabijo velenjski muzealci ob 10. uri na srečanje mladih muzealcev, ki so ga naslovili Skriti kotički muzeja – raziskujemo muzejski depo. Tokrat se bodo mladi muzealci podali na zabavno in skrivnostno raziskovanje muzejskega depoja - očem najbolj skritega, a zato nič manj pomembnega dela muzeja. Poleg depoja bodo otroci spoznali tudi muzejsko konservatorsko-restavratorsko delavnico, ki deluje v sklopu depoja. Srečanje pripravljajo ob letošnji 65. obletnici Muzeja Velenje in 30. obletnici konservatorsko-restavratorske delavnice.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]