Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Klepet pod arkadami, predstavitev knjige Nataše Konc Lorenzutti »Beseda, ki je nimam« in dan odprtih vrat za družine


9. maj 2022

V torek, 10. maja, Muzej Velenje vabi na Klepet pod arkadami, v sredo, 11. maja, pa na predstavitev knjige »Beseda, ki je nimam«. V nedeljo, 15. maja, bodo vrata muzejskih enot za družine odprta za brezplačen ogled razstav. 9. maja, ob dnevu zmage in dnevu Evrope bo potekalo polaganje vencev k spominski plošči ob spominski sobi »Topolšica 9. maj 1945«, enoti Muzeja Velenje.


Jutri, 10. maja, Muzej Velenje vabi ob 18. uri na Velenjski grad na tradicionalni Klepet pod arkadami. Majski gost pogovornega večera bo Matjaž Klemenčič. Zaposlen je bil v velenjskem rudniku, sodeloval v marsikateri akciji v Šaleški dolini, bil aktiven v osamosvojitveni vojni, danes pa je član Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Velenje. Pogovorni večer bo vodil kustos Muzeja Velenje Damijan Kljajič.

V sredo, 11. maja, velenjski muzealci ob 18. uri pripravljajo predstavitev knjige Nataše Konc Lorenzutti. Igralka, pisateljica, pesnica, mladinska pisateljica, gledališka igralka in učiteljica bo predstavila svojo knjigo z naslovom Beseda, ki je nimam. Izjemno pretresljiva in hkrati napeta zgodba, ki temelji na resničnih dogodkih iz druge svetovne vojne, pripoveduje o ukradenih slovenskih otrocih, ki so jih Nemci med drugo svetovno vojno odpeljali stran od staršev oz. družin in jih dobesedno ponemčili. Pogovor s pisateljico Natašo Konc Lorenzutti, ki bo potekal na Velenjskem gradu, bo vodila kustosinja Muzeja Velenje Alma Javornik.

V nedeljo, 15. maja, Muzej Velenje pripravlja dan odprtih vrat za družine. Ob mednarodnem dnevu družin in tednu otroka vabijo družine, da si brezplačno ogledajo stalne in občasne razstave v muzeju na Velenjskem gradu, v Hiši mineralov v Starem Velenju ter v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju. Muzej usnjarstva na Slovenskem je odprt med 9. in 17. uro, muzej na Velenjskem gradu in Hiša mineralov pa od 10. do 18. ure.

Danes, 9. maja, ob dnevu zmage in dnevu Evrope, bo potekalo tradicionalno polaganje vencev k spominski plošči ob spominski sobi »Topolšica 9. maj 1945«, enoti Muzeja Velenje. 9. maja 1945 je bil v Topolšici podpisan akt o kapitulaciji nemške vojske v Jugovzhodni Evropi, kar je pomenilo formalni konec druge svetovne vojne v takratni Jugoslaviji in celotni Jugovzhodni Evropi. 9. maj v Topolšici praznujejo kot trojni praznik: dan zmage, dan Evrope in krajevni praznik. V počastitev vseh treh praznikov vsako leto Krajevna skupnost Topolšica, Občina Šoštanj in Mestna občina Velenje pripravijo osrednjo slovesnost ob dnevu zmage s polaganjem vencev pri spominski plošči poleg spominske sobe.

V Muzeju Velenje čestitamo ob dnevu zmage in dnevu Evrope in vabimo v našo družbo!


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]