Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 519

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Odprtje razstave, Domoznanski kino na prostem in delavnice Muzejske veščine za vse


16. sep 2020

Jutri, 17. septembra, Muzej Velenje ob 18. uri vabi v Mestno galerijo Šoštanj na odprtje razstave »Družmirje. Bila je vas, zdaj je jezero.« , ob 20.30 pa pred Muzej usnjarstva na Slovenskem na Domoznanski kino na prostem.
V soboto, 19. septembra, v okviru Dneva za spremembe Muzej Velenje pripravlja delavnice z naslovom Muzejske veščine za vse, 17. in 18. septembra pa s plakatom Museum's Mission in Multicultural Community (Poslanstvo muzeja v večkulturni skupnosti) sodeluje v programu mednarodne digitalne konference Museums and Social Responsibility: Values Revisited (Muzeji in družbena odgovornost: revizija vrednot).


Jutri, 17. septembra, Muzej Velenje vabi v Mestno galerijo Šoštanj, kjer bodo ob 18. uri odprli razstavo z naslovom »Družmirje. Bila je vas, zdaj je jezero.« Razstavo, ki jo je Muzej Velenje pripravil ob šoštanjskem občinskem prazniku, bo odprl župan Občine Šoštanj Darko Menih. Udeleženci odprtja si bodo lahko ogledali filma Basist in njegova zgodba o potopljeni vasi ter Ljudje iz gline, nastopila pa bosta tudi Rudarski oktet in Oktet TEŠ.

Jutri, 17. septembra, se bo v Šoštanju dogajalo tudi pred Muzejem usnjarstva na Slovenskem, kjer se bo ob 20.30 pričela projekcija filmov Domoznanskega kina na prostem. V okviru filmskega večera bodo predvajali filme, ki so bili na programu 9. šoštanjskih poletnih filmskih večerov v četrtek, 27. avgusta:

1. GONDOLA VENECIANA
Glasbeni video spot in nastop v živo v izvedbi Urške Bider in Janija Napotnika.
Video material: Jani Napotnik, Dejan Tonkli, Dušan Dobnik. Montaža, režija: Jani Napotnik.

2. KORONAVIRUS IN PIHALNI ORKESTER ZARJA ŠOŠTANJ
Avtor filma: Jernej Župevc.

3. ŠELEST PO(d)MLADI – Poezija mladih Kajuhovcev
Recitacije pesmi mladih v izvedbi odraslih po Občini Šoštanj. Projekt OŠ Karla Destovnika Kajuha in Sonje Bercko Eisenreich. Video zapis: Tomo Čonkaš.

4. GLAVNI TRG V ŠOŠTANJU
Filmska preglednica zgodovine trga in njegovih poimenovanj.
Besedilo: Miran Aplinc. Režija, montaža: Tomo Čonkaš.

5. SLIKARJEV KRALJEVI GAMBIT
Portret slikarja Draga Šumnika Luke.
Scenarij: Jani Napotnik, Drago Šumnik Luka. Kamera, montaža, režija: Jani Napotnik.

6. GENERACIJA ŠOŠTANJSKIH GIMNAZIJCEV 1976/77 NA GIMNAZIJI VELENJE
Avtor arhivskih posnetkov: Boris Salobir.

7. ŠOŠTANJ IN OKOLICA SKOZI OČI IN DUŠO DUŠANA DOBNIKA
Upodobitev, fotografije in video: Dušan Dobnik. Avtor filma: Tomo Čonkaš.

8. LET NAD VELUNJSKIM KANJONOM
Video let v letu 2020. Avtor filma: Dejan Tonkli.

9. TIRNICE ŽIVLJENJA ŽELEZNIŠKE POSTAJE ŠOŠTANJ
Zgodbe iz zgodovine železniške postaje Šoštanj ter prikaz delovanja stare blokovne železniške signale varnostne naprave, ki je nedavno postala del zbirke tehniške dediščine Muzeja Velenje.
Pri filmu so sodelovali: Darko Hudobreznik, Živko Prodić, Emsud Skočić, Mateja Medved, Boris Salobir, Bojana Planina. Avtor filma: Tomo Čonkaš.

10. VODOMEC
Izjemni posnetki in prikaz iz življenja živopisanega vodomca s Šaleških jezer, nekoč degradiranega ugrezninskega območja. Ena od čudovitih zgodb celovečernega filma Ptice jezer, njihova vrnitev. Avtor filma: Matej Vranič.

V soboto, 19. septembra, se Muzej Velenje pridružuje vseslovenski akciji Dan za spremembe. Na Velenjskem gradu in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem pripravljajo delavnice Muzejske veščine za vse. Velenjski muzealci bodo z obiskovalci delili delček svojega znanja in veščin, s pomočjo katerih bodo obiskovalci lahko stkali pristen stik s preteklostjo.
Ob 11. in 15. uri bo na Velenjskem gradu potekala delavnica čiščenja starih predmetov, ki jo bosta vodila sodelavca iz konservatorsko restavratorske delavnice Muzeja Velenje. Udeleženci so vabljeni, da od doma prinesejo svoje stare predmete (predvsem kovinske in lesene), lahko pa se udeležijo tudi le demonstracije čiščenja muzejskih predmetov.
V Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju pa se bodo udeleženci delavnic od muzejske sodelavke ob 11. in 15. uri lahko naučili izdelati rože iz krep papirja, kar je nadvse uporabno znanje predvsem v prazničnem času.
Udeležba na delavnicah je brezplačna, vabljeni pa so predstavniki vseh generacij!


Jutri in v petek, 17. in 18. septembra, bo potekala tudi mednarodna digitalna konferenca Museums and Social Responsibility: Values Revisited (Muzeji in družbena odgovornost: revizija vrednot), na kateri se bo predstavljal tudi Muzej Velenje. V programu konference bo velenjski muzej sodeloval s plakatom, katerega naslov je Museum’s Mission in Multicultural Community (Poslanstvo muzeja v večkulturni skupnosti). Tako bodo udeleženci konference, ki jo v okviru nemškega predsedovanja Svetu Evropske unije organizirata organizacija NEMO (Network of European Museum Organisations/Združenje evropskih muzejskih organizacij) in Nemško muzejsko združenje, lahko spoznali delček prizadevanj Muzeja Velenje za spodbujanje enakosti, sodelovanja in povezovanja ter spoštovanje kulturne raznolikosti ob spoznavanju kulturne dediščine, ki se zrcalijo tudi v projektu »Velenjčan sem!«


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]