Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 426

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Počivalšek od Hisense Gorenja pričakuje dogovor o nujnih ukrepih za prestrukturiranje


28. apr 2020

Vodstvo: Samo državna pomoč ne zadostuje za preživetje


Vodstvo Hisense Gorenja je ministru Počivalšku in predstavnikom sindikata Skei pojasnilo, da bodo pri zmanjševanju števila zaposlenih poleg odpuščanj skušali uporabiti čim več drugih metod. Počivalšek pričakuje dogovor o ukrepih za prestrukturiranje.

V celotnem evropskem delu bo od 9309 zaposlenih presežnih 1250 delavcev, v slovenskem delu pa bo od 5580 zaposlenih presežnih 828 delavcev, in sicer v podjetju Gorenje 544, v podjetju Hisense Gorenje Europe 155, v podjetju IPC 84 in v podjetju Gorenje Gostinstvo 45.

"Pri programih presežnih delavcev upamo na konstruktivno sodelovanje sindikata pri določanju meril za ugotavljanje presežnih delavcev ter pri posvetovanju o blažitvi posledic odpuščanj," so navedli v sporočilu za javnost in dodali, da izvajajo vrsto kriznih ukrepov za ublažitev posledic izpada prihodkov, znižale so se tudi plače poslovodstva v celotni skupini Hisense. Podjetje je uvedlo tudi čakanje na delo na domu za 450 zaposlenih iz proizvodnje ter izrabo dnevov letnega dopusta in presežnih ur.

Počivalšek pričakuje dogovor o nujnih ukrepih za prestrukturiranje
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je popoldne, še pred sestankom na velenjski mestni občini s predstavniki lokalnih oblasti in sindikata, sestal z vodstvom družbe Hisense Gorenje, s katerim so se dogovorili, da v 14 dneh pregledajo, kakšne so možnosti, da se število odpuščenih delavcev čim bolj zmanjša, da se odpuščanja izvedejo na mehek način, kje so možnosti za sodelovanje države. "Ne želim pa enostranskih potez. Hisense mora vzpostaviti socialni dialog tudi s sindikati," je v izjavi za javnost po sestanku z lokalnimi oblastmi in predstavniki sindikata Skei, ki je bil sklican po napovedi Hisensa o zmanjševanju števila zaposlenih, dejal Počivalšek.

"Kot država smo pripravljeni sodelovati pri njihovem trudu, da se podjetje prestrukturira, a pod pogojem, da delamo z roko v roki. Z enostranskimi rešitvami bo težko najti ustrezne rešitve za delavce, za podjetje, za lokalno skupnost in državo," je poudaril Počivalšek. Spomnil je, da je Gorenje še pred prevzemom s strani kitajskega Hisensa potrebovalo prestrukturiranje. Toda kriza zaradi koronavirusa po Počivalškovih besedah ni edini razlog, da se je Hisense za zmanjševanje števila zaposlenih odločil prav zdaj.

"Zame je časovnica nesprejemljiva, saj smo sprejeli tri milijarde evrov vreden protikoronski paket, s katerim omogočamo ohranitev delovnih mest, danes pa je bil sprejet še drugi paket, s katerim bomo podjetjem omogočili zagon proizvodnje," je poudaril minister. V luči sprejemanja omenjenih ukrepov Počivalšek pričakuje, da se bodo v Hisensu drugače opredelili do problema presežnih delavcev. Minister se nadeja, da bo obljuba o gradnji tovarne televizorjev letos izvedena in da bodo v Hisense Gorenju tako našli način, da bo podjetje poslovalo naprej.

Lokalna oblast upa na manjše število odpuščenih
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki se je prav tako udeležil sestanka na velenjski mestni občini, je zagotovil, da bo vlada naredila vse, kar je mogoče, da bodo z lastniki Gorenja našli poti za mehke metode odpuščanja oziroma za nižanje števila odpuščenih. "Menim, da je to mogoče," je optimističen minister, ki pri tem obljublja veliko političnega napora.

Lokalna oblast upa, da odpuščanj v takem številu, kot je bilo napovedano, ne bo. Velenjski podžupan Peter Dermol je opozoril na velike socialne posledice odpuščanj, pa tudi na posledice za občinski proračun. "Smo proti odpuščanju v Gorenju, ne da bi se ustvarile mehkejše rešitve, ki gredo v korist zaposlenim in s katerimi lahko rešujemo socialno stisko," je poudaril. Po Dermolovih besedah bi bilo pri reševanju problematike presežnih delavcev v Hisense Gorenju smiselno odpreti tudi diplomatsko pot, zato pri reševanju nastale zagate pričakuje podporo predsednika republike Boruta Pahorja in vseh, ki lahko k rešitvam prispevajo prek diplomatskih poti. Kot je pojasnil, so namreč Kitajci ob prevzemu Gorenja vstopili na nov trg, v neko kulturo, ki je zanje nova, in se še lovijo, lokalna skupnost pa si želi, da bi našli skupno pot.

Predsednik sindikata Skei v Gorenju Žan Zeba obljubam ne verjame več. Spomnil je, da je bilo delavcem Gorenja po vstopu Kitajcev v lastništvo obljubljeno že veliko. "Na začetku je bilo rečeno, da bomo proizvodno in tudi razvojno podjetje, danes pa vse bolj kaže, da ne bomo ne eno ne drugo," je bil razočaran.

5,2 milijona evrov državne pomoči
Z državnim intervencijskim zakonom je podjetje Hisens Gorenje za obdobje med 13. marcem in koncem maja letos upravičeno do 5,2 milijona evrov skupne državne pomoči, so navedli v podjetju in ob tem pojasnili, da bo izguba, ki jo morajo nadomestiti v tem obdobju, znašala več kot 41 milijonov evrov. "Samo državna pomoč ne zadostuje za preživetje podjetja," so v podjetju pojasnili razloge za zmanjšanje števila zaposlenih.

Kot je ob tem zapisal predsednik družbe Hisense International Lan Lin, je v času, ko je na vidiku svetovna gospodarska kriza, treba zagotoviti vse, da bo družba preživela. "Da bi nadomestili izgubo prihodka, je treba storiti dvoje: prodati več z večjo maržo in znižati stroške," je poudaril in dodal, da je treba letos za ohranjanje zdravega poslovanja po vsej skupini zmanjšati število zaposlenih. "To nehvaležno nalogo moramo opraviti in prihraniti vsak cent, ki ga lahko," je zapisal Lin, ki se zaveda, kot je dodal, negativnega odziva delavcev in širše javnosti. "Tega ne želimo, vendar smo tovrstne ukrepe zaradi razmer prisiljeni sprejeti ne samo v našem podjetju, temveč se z njimi soočajo tudi v številnih drugih podjetjih po vsej Evropi in svetu," je zapisal in zagotovil, da bodo kljub spremembam nadaljevali proizvodnjo v Velenju.

"Velenje je še vedno ključna in osrednja proizvodna lokacija za vso Evropo in tudi center za raziskave in razvoj, še posebej pomemben za celotno skupino Hisense na področju kuhalnih aparatov," je poudaril in dodal, da bo Hisense v Velenju kljub vsemu letos izvedel za več kot 50 milijonov evrov naložb, večinoma v razvoj novih izdelkov in tehnične izboljšave. Hisense Gorenje si, kot pravi, še vedno močno prizadeva za vzpostavitev nove tovarne televizorjev v Velenju. "To je še vedno naša zaveza, ob ustrezni ravni učinkovitosti. To tovarno želimo postaviti še letos. Po zadnjih dveh zelo težkih mesecih sem prepričan, da si bomo ob takojšnji uvedbi vseh nujnih ukrepov lahko opomogli in nato tudi rasli," je še dodal.


----
Vir: www.rtvslo.si


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]