Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 1345

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Doživetje treh dolin


12. apr 2019

Združili smo doživetja, ki bogatijo slovensko turistično ponudbo in so edinstvena v tem prostoru.


Tri doline – tri doživetja

Šaleška dolina - Velenje – doživetje socializma

Velenje je najmlajše slovensko mesto, ki so mu svoj čas pravili tudi „socialistični čudež“. V doživetje polpretekle zgodovine in zabavno obujanje spominov na otroštvo in življenje v času tovarištva, najmlajšega slovenskega mesta, vas pionirka popelje z interaktivnim sprehodom skozi mestno središče.

Mesto Velenje skupaj s podeželjem ni veliko, pa tudi majhno ne. S svojo moderno arhitekturno zasnovo je drugačno od drugih slovenskih mest. V njem očarajo sodobne stavbe z ravnimi strehami, velike zelenice, mogočna drevesa in lepo urejene cvetlične gredice. Velenje je mesto v parku, mesto zelenja in številnih s soncem obsijanih dni. Narava v Velenju očara na vsakem koraku. Najmlajše slovensko mesto je danes šesto največje mesto v Sloveniji. Še vedno raste in se razvija. Je mesto z vizijo in mladostno energijo. Velenje je mesto cvetočih idej.


Spodnja savinjska dolina - Žalec – doživetje Zelenega zlata

V dolini Zelenega zlata so v ospredju turistične sezone doživetja Zelenega zlata, ki so predstavljena v promociji destinacije. Fontana piv bo z bogatim programom spremljevalnih prireditev v okviru Festivala Zeleno zlato, kot nagrajena inovacija slovenskega turizma, v sodelovanju s pivovarji in žalskimi gostinskimi ponudniki promovirala kulturo okušanja piva iz najkakovostnejšega štajerskega hmelja. V letošnji turistični sezoni tudi z novo kulinarično turo PIVO IN PAJS.
Sezona delovanja fontane v letu 2019 se je začela z aprilom in se zaključi konec oktobra. V letošnji sezoni bo na fontani zastopanih 23 pivovarjev, na njenih pipah pa se bo v sezoni 2019 predstavilo kar 27 različnih piv, ki vsebujejo slovenski - štajerski hmelj. Na fontani je bilo do sedaj degustiranih več kot 145.000 vrčkov piva, kar pomeni, da so njene pipe točile kar 870.000 krat. Stočenih je bilo več kot 80.000 litrov piva, ki vsebuje štajerski hmelj.
Eden izmed letošnjih vrhuncev žalske turistične sezone bo vsekakor tudi kolesarska dirka po Sloveniji, katere štart 4. etape bo v Žalcu. Z razvojem kolesarskega turističnega produkta Hops na kolo v Žalcu združujemo kulinariko, tradicijo in naravo ter uvajamo kolesarjenje med hmeljišči kot novost v slovenskem prostoru.
Dve zgodbi doživetja zelenega zlata sta združeni tudi v novem turističnem spominku fontane piv Zeleno zlato, ki je na voljo v TIC-u, Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije in v trgovini pri fontani piv Zeleno zlato. Gre za prepletanje zgodbe svetovne atrakcije Fontane piv Zeleno zlato in zgodbe očeta slovenskega pivovarstva Simona Kukca. V spominku se preko kulinarike /piva združi zgodovina s sedanjostjo.
Hmeljarsko dediščino, ki se je razcvetela že l. 1876, povezano predstavljamo tako pri Fontani piv, ki je edinstvena tovrstna atrakcija v svetovnem merilu, kot na dogodkih v okviru Festivala Zeleno zlato in drugih ter v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, posebej v letošnji sezoni z VR filmom - Doživetje zelenega zlata, na kulinaričnih in kolesarskih turah med hmeljišči ter na jedilnikih lokalnih gostinskih ponudnikov, certificiranih z znakom Zeleno zlato.


Muta – Koroški splavarji

Koroški splavarji se letošnjo pomlad skupaj z gozdarji, logarjem, sekači in konji podajajo v gozd. Posekali bodo drevesa, jih pripravili na transport do »lenštata« - splavarskega pristana s konjsko vprego ter les pripravili za gradnjo novega splava – Hlodovca.
Meseca maja vas pričakujejo v splavarskem pristanu na Gortini, kjer si lahko ogledate, kako gradijo nov flos. Dogajanje ob splavitvi novega splava bo 9. maja podprl tudi pričetek dogajanj v okviru 4. Drava festivala. V četrtek 13.6.2019 pa se lahko med prvimi podate z novim »Hlodovcem« na pregled struge reke Drave. Prav tako pa od meseca maja naprej potekajo tradicionalne splavarske rajže, ki za Koroške splavarje prestavljajo še vedno največ obiska turistov. Na tradicionalnih flosarskih rajžah kot je včasih bilo v navadi, goste postrežejo s šilcem žganja, z rženim kruhom in soljo. Splavarski humorist Miha na šaljiv način ponazori, kako so splavarili nekoč. Flosarske frajlice na splavarski rajži pogostijo goste s krepko malico (s flosarskim golažem, žganci zabeljenimi z grumpi in s koroškim rženim kruhom). Na vsaki rajži flosarji v svoj ceh sprejmejo tudi novopečenega flosarja. Le-ta mora dokazati, da je dovolj zrel in nabrit, da postane pravi flosar. Flosarski župnik ga očisti grehov in sprejme v flosarski ceh. Ob koncu sledi zabava s flosarskimi frajlami in muzikanti.

Doživite našo zgodbo na zabaven način!


----
Vir: Agencija Plus


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]