Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakLilijana Žerdoner : Odgovor


Lilijana Žerdoner
Zdravstvena nega (vzgoja, oskrba in nega obolelih za Astmo in KOPB)

 


Astma, Buteljkova terapija,
10.1.2014 Alenka87

Stara sem 27 let. Astmo so mi odkrili pred 3 leti. Redno jemljem Asmanex, Ventolin samo ob "napadih". Zanima me kako se umiriti, ko pride do napada? Zadnje čase berem o napadih, ki se končajo s smrtjo. Tako da me sama misel na to straši in zgrabi panika. Kako se torej umiriti, še kakšna metoda poleg zdravil? Kaj lahko kdo umre zarad napada ali je tu več dejavnikov pri teh ki..? Kaj pa menite o Buteljkovi terapiji? Je koristna za asmatike ali zgolj marketinški trik? Želim vam vse dobro.


Odgovor


Pozdravljeni,
z ustreznim zdravljenjem in pravimi ukrepi je pri večini bolnikov možno astmo tako dobro nadzorovati, da sploh ne čutijo simptomov te bolezni. Navidezno je ozdravljena. Astma je zelo dinamična bolezen in pri vsakem bolniku poteka nekoliko drugače. Zato je tudi zdravljenje vsakega bolnika nekoliko drugačno. Tudi pri istem bolniku se način zdravljenja spreminja glede na aktivnost bolezni. Zato je samozdravljenje edini način, ki omogoča uspešno kontrolo bolezni. Samozdravljenje seveda ne pomeni, da je oboleli prepuščen samemu sebi in svoji iznajdljivosti. V pogovorih z zdravnikom in medicinsko sestro se nauči, kaj je astma, kaj jo povzroči ali poslabša, ter kako naj prepreči njeno poslabšanje oziroma kako jo ublažiti in pozdraviti. Pri zdravljenju astme je potrebno popolno sodelovanje bolnika z zdravnikom. Bolnik mora svojo bolezen dobro poznati. Sam mora znati oceniti težo astme, tako, da si lahko ob poslabšanju sam pomaga in, da ve, kdaj mora poiskati zdravniško pomoč.
Potrebno je samoopazovanje, poznavanje znakov poslabšanja astme, vodenje dnevnika znakov, poznavanje svojih območij PEF-a in redno merjenje PEF-a. Le tako je zdravljenje astme uspešno. Zato vam predlagam, da se pogovorite s svojim zdravnikom, ki zdravi vašo bolezen, in naredita individualni načrt tako, da boste vedeli kako morate ukrepati, ko boste zaznali, da se je vaša bolezen poslabšala. Da pa boste svojo bolezen dobro spoznali in se naučili pravočasno zaznati znake poslabšanja vam pa predlagam, da se pozanimate kje v vaši bližini poteka astma šola in jo tudi obiščete. Tam vas bodo tudi poučili, kako se umiriti, ko pride do morebitnega napada. In ob upoštevanju vseh pravil in nasvetov, ter zdravega načina življenja bodo vaše skrbi odveč.
Glede Buteljkove terapije pa bi zapisala, da jo uradna medicina v Sloveniji ne uvršča med metode pri zdravljenju astme. Moje mnenje pa je, da bi Buteljkovo terapijo lahko uvrstili med eno izmed tehnik dihalnih vaj in avtosugestije, katera bi v vašem primeru pomenila le kot nadgradnja po upoštevanju vseh zgoraj naštetih nasvetov.
Tudi jaz vam želim vse dobro in čim manj skrbi z vašo astmo, ki vam praviloma ne bi smela greniti življenja. Lep pozdrav, Lilijana Žerdoner

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]