Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakMarko Štor : Odgovor


Marko Štor
Svetovalec za osebne finance, MedvešekPušnik BPH, Poslovalnica Velenje

 


Študentski kredit,
28.6.2008 Nina

Sem študentka 1. letnika in resno razmišljam o študentskem kreditu. Na netu sem malo prebrskala in našla par izrazov, katere ne razumem najbolje: interkalarne obresti =>0,21evra efektivna obrestna mera=> 11,05% to je pri nlb banki, ali bi se mi mesečno odplačilo znatno povečalo s tem, da bi začela z 32 evrov na mesec na 12 mesecev. Znesek kredita pa je 1500 evrov. Pri A banki je še en izraz in sicer linearni obrestovalni faktor. Kaj to točno pomeni? Hvala za vaš odgovor! nina


Odgovor


Interkalarne obresti so obresti za čas porabe posojila. Banka jih obračuna ob koncu meseca in ob prenosu posojila v odplačevanje. Interkalarne obresti se obračunajo po enaki stopnji in metodologiji kot redne posojilne obresti.

Plačilu interkalarnih obresti se posojilojemalci najpogosteje izognejo tako, da posojilo črpajo v enkratnem znesku, in sicer na zadnji delovni dan v mesecu, prva anuiteta pa zapade v plačilo v naslednjem mesecu. Interkalarne obresti tudi vplivajo na efektivno obrestno mero.

Efektivna obrestna mera je letna obrestna mera, ki vključuje vse postavke, predvsem pa vse stroške, ki jih ima posojilojemalec s kreditom. To so stroški odobritve, administracijski stroški, torej obresti in vse druge dajatve skupaj. Banke morajo označevati EOM zaradi jasne primerljivosti med seboj.

Linearni obrestovalni faktor je pač eden izmed načinov računanja anuitete, ko se ob pridobitvi kredita določi mesečna obveznost. Večina bank izračunava anuiteto na podlagi tega faktorja, ki da enako mesečno obveznost, v kolikor se ne spreminja obrestna mera oz. valutna razmerja (npr. CHF proti EUR).

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]