Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakMarko Štor : Odgovor


Marko Štor
Svetovalec za osebne finance, MedvešekPušnik BPH, Poslovalnica Velenje

 


Delnice Pivovarne Laško,
5.3.2008 Marija

Razpolagam z lastništvom kar nekaj delnic Pivovarne Laško. Glede na informacije v medijih me zanima, ali jih naj obdržim, ali čimprej prodam? Ali veliko tvegam, če jih obdržim?


Odgovor


Trenutno poteka prevzemna ponudba štirih družb, ki za delnico PILR ponujajo 88 evrov, ponudbo je mogoče sprejeti do 11.marca, vendar svetujem obisk borzne hiše vsaj do petka, primeru da se odločite za sprejem prevzemne ponudbe.

Če prevzemno ponudbo sprejemete in torej delnice "prodate" prevzemnikom dobite 88 evrov za delnico, poleg tega pa ste upravičeni tudi do razlike v ceni, v kolikor bi prevzemniki v naslednjih 12 mesecih kateremu izmed delničarjev ponudili višjo ceno, recimo državnima skladoma.
Če delnice prodate na borzi, denar sicer dobite par dni prej, vendar do morebitnega povišanja prevzemne cene niste več upravičeni.

Obstaja še možnost da delnice obdržite. Glede na to, da družbe skupaj posedujejo prek 40%, po neuradnih informacijah pa z nekaterimi povezanimi družbami celo več kot polovico lastništva, je vprašanje smiselnosti imeti delnice, za katere (vsaj na borzi) ne bo več nekega resnega povpraševanja.
Edina smiselna varianta držanja teh delnic je nato možnost, da bi nekdo drug prišel in ponudil za delnice še več, vendar je taka ponudba nelogična, če recimo sedajšnji prevzemniki pridejo preko 50% lastništva.

Skratka držanje delnic je lahko ena špekulacija, ki pa se lahko na koncu izkaže za neuspešno, saj je delnica vedno vredna toliko kolikor je zanjo nekdo pripravljen ponuditi. In recimo nekdo ki recimo nabere 90% vseh izdanih delnic, verjemite da nima interesa za delnico ponuditi veliko. razen toliko kot mu zakon naloga.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]