Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakMarko Štor : Odgovor


Marko Štor
Svetovalec za osebne finance, MedvešekPušnik BPH, Poslovalnica Velenje

 


Prepis lastništva delnic,
1.2.2008

Imam nekaj delnic (IFDR:10, IFFR:35, IFHR:9, IFIR:16 in PETG:2), ki bi jih rada PREPISALA (podarila) na očetovo ime. Delnic sama nisem kupila, temveč jih imam od časa osamosvojitve (certifikati). Menda stroški le-tega prepisa znašajo malo manj kot 14€ (na osebo) v vaši poslovalnici. Kakšen je dejansko postopek? Odpreta se 2 začasna računa, preko katerih se uredi prenos/prepis? Če oče te delnice do nadaljnega obdrži in jih ne namerava prodajati, mu jih ni treba vpisovati v napoved za odmero dhodnine? Če pa jih sčasoma želi prodati, kolikšen znaša davek na to prodajo? Konkretno, koliko približno bi znašal davek, če bi oče želel te (prepisane) delnice prodati na "današnji" dan (glede na "današnjo" vrednost delnic; hipotetično - v primeru, da bi bil prepis opravljen že pred časom)? Že vnaprej hvala za odgovor.


Odgovor


Žal ste obveščeni napačno, strošek preknjižbe gre za vsak vrednostni papir in ker jih imate pet različnih bi vas celotni stroški prišli krepko prek 100 evrov, kajti prenos delnic z darilno ali kupoprodajno pogodbo med dvema osebama stane na posamezni vrednostni papir 2x11 evrov + 1x2evra prenosa iz KDD.
Potemtakem bi vas z odpiranjem računa (13,77) vse skupaj prišlo 147,54 evra (dvakrat 13,77 (tudi oče bi moral odpreti trgovalni račun) + petkrat (2x11+2=24) preknjižba). Cene nam določa KDD, in so za vse BPH enake, torej tudi drugje ne bo ceneje.

Zato vam v tem primeru raje svetujem prodajo in hkrati eventuelen nakup delnic s strani vašega očeta.
Strošek na osebo bi bil 13,77 + 1,033% od vrednosti posla (2130€), kar bi zneslo cca. 22evrov, torej skupaj 35 evrov na osebo.

Očetu v nobenem primeru ni potrebno teh delnic vpisovati v dohodnino, dokler jih ne odsvoji (proda, daruje,itd.), takrat pa mora oddati Napoved za odmero kapitalskih dobičkov. Davek znaša 20% od razlike med nakupno in prodajno vrednostjo za prvih pet let, nato pa vsakih 5 let davčna stopnja pade za 5% in po 20-ih letih so VP neobdavčeni.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]