Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakMarko Štor : Odgovor


Marko Štor
Svetovalec za osebne finance, MedvešekPušnik BPH, Poslovalnica Velenje

 


Investicijski kupon,
8.12.2007

Pozdravljeni! Mene zanima, kaj je sploh to investicijski kupon pri vzajemnih skladih? Ali je to enako kot točka nekega sklada? Hvala za odgovor!


Odgovor


Uradno je definicija Investicijskega kupona VS sledeča:

Premoženje vzajemnega sklada je razdeljeno na enake enote. Investicijski kupon vzajemnega sklada, ki ga prejmete po nakazilu sredstev v vzajemni sklad, se lahko glasi na eno ali več enot premoženja vzajemnega sklada, ki je obračunana po trenutni - dnevni vrednosti enote premoženja na dan vplačila do presečne ure, oz. se upošteva vrednost enote premoženja naslednjega dne (v primeru vplačila po presečni uri tega dne). Vplačila potekajo vedno po neznani vrednosti enote.

Investicijski kupon je vrednostni papir, ki se glasi na ime in se ne more prenašati na drugega, ter daje imetniku pravico do sorazmernega dela čistega dobička iz naložb vzajemnega sklada in možnost, da mu družba za upravljanje na njegovo zahtevo izplača vrednost premoženja v upravljanju.

Šteje se, da je imetnik investicijskega kupona sprejel pravila upravljanja vzajemnega sklada s tem, ko je vplačal vrednost investicijskega kupona, s čimer soglaša, da je seznanjen z naložbeno politiko sklada, provizijami sklada in vsemi ostalimi, za vlagatelja pomembnimi, stvarmi.Vir:http://www.lava.si/vzajemni_skladi.html


V praksi je investicijski kupon materialna oblika točke vzajemnega sklada, ki se je pojavljala na začetku poslovanja z vzajemni skladi. Kasneje, ko so začele prevladovati računalniške evidence, DZU-ji imetnikom točk izstavljajo le še potrdila o nakupu in ne več samih kuponov. Saj so le ti nerodni za hranjenje, recimo lahko ga izgubite ali pa vam ga ukradejo. Skratka VEP in sam investicijski kupon sta zelo podobna zadeva, kar se tiče vrednosti pa ju lahko kar enačimo.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]