Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakMarko Štor : Odgovor


Marko Štor
Svetovalec za osebne finance, MedvešekPušnik BPH, Poslovalnica Velenje

 


Otroški dodatek in kapitalski dobiček,
12.11.2007

LP Imam 17 let in še hodim v šolo, torej nisem nikjer zaposlena. Imam nekaj denarja v vzajemnih skladih in sedaj me zanima: Ali bi bili moji starši ob moji prodaji točk vzajemnih skladov še upravičeni do otroškega dodatka? Hvala za odgovor!


Odgovor


Otroški dodatek ureja Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Zakon določa da se višina otroškega dodatka določi glede na uvrstitev družine v dohodkovni razred. Za uvrstitev družine v posamezni dohodkovni razred pa se upošteva povprečni mesečni dohodek na družinskega člana v preteklem koledarskem letu, pri čemer se povprečni mesečni dohodek izračuna tako, da se skupni dohodek družine deli s številom mesecev, na katere se dohodek nanaša in s številom družinskih članov.

V primeru, da s prodajo točk vzajemnih skladov realizirate dobiček, se ta dobiček šteje v skupni dohodek družine in s tem povzroči, da se poveča povprečni mesečni dohodek na družinskega člana to pa lahko vpliva na višino otroškega dodatka. Ali bo v konkretnem primeru prišlo do zmanjšanja višine otroškega dodatka je torej odvisno od tega kako velik bo ustvarjen kapitalski dobiček.

Glede na to, da o višini in upravičenosti do otroškega dodatka odloča center za socialno delo vam priporoča, da se za podrobnejše informacije obrnete na najbližjo izpostavo.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]