Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakMarko Štor : Odgovor


Marko Štor
Svetovalec za osebne finance, MedvešekPušnik BPH, Poslovalnica Velenje

 


Kam naložiti denar,
1.9.2007 lilu

Dobim, vsaj zame, veliko denarja. Premišljujem kam naj ga vložim, da bi se najbolje obrnil. Naj kupim npr garsonjero in jo dajem v najem ali ga položim na banko? V igri so tudi delnice, a se mi zdi vseeno preveč tvegana poteza, kupiti le te. Denar bi stal dve največ tri leta. Na podlagi tega, kar sem napisala vas prosim za mnenje. hvala, lilu


Odgovor


Našteli ste tri naložbene možnosti, pa bom začel z najmanj tvegano, to je vezani bančni depozit. Banke vam letno nudijo cca 4% donos na vložek. Glede na zadnje podatke inflacije, boste s takim donosom inflacijo tako ravno pokrili, torej realno boste nekje na pozitivni nuli. Ne smete pozabiti, da so bančne obresti tudi obdavčene.
Z oddajanjem garsonjere (lahko) pridejo problemi, glede pobiranja najemnine, slabšega vzdrževanja s strani najemnika, itd. itd. Skratka donosi pri najemninah niso dosti višji od vezanih depozitov, (v nekaterih primerih) prinašajo dodatne skrbi, je pa res, da lahko vrednost garsonjere v času vašega lastništva naraste (oz. pade). Odvisno, kje se garsonjera nahaja.
Kar se tiče nalaganja v delnice oziroma vzajemne sklade prihaja do nekaj višjega tveganja, saj lahko s svojo naložbo tudi izgubite nekaj vrednosti (glavnice), odvisno od prihodjega gibanja kapitalskih trgov oz. delnic podjetij.
Glede na to, da je lahko čas naložbe dve oz. tri leta pa si upam trditi, da bodo še tako konzervatvno naravnani vzajemni skladi in pa recimo Krkina delnica, v tem času prinesla več kot prvi dve naložbeni možnosti.
Končna odločitev je vaša, mora pa temeljiti predvsem na stopnji tveganja, ki ga zase sami poznate.
Lahko pa se odločite, da nekaj denarja pustite na banki, nekaj ga vložite v kakšen vzajemni sklad, nekaj pa ga naloćite v najbolj kakovostna slovenska podjetja.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]