Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Strokovnjakdr. Ivan Janežič : Odgovor


dr. Ivan Janežič
Stomatologija

 


Obturator,
23.8.2004 Škrba

Lepo pozdravljeni! Prosim za vaše mnenje o efikasnosti nošenja obturatorja. Namreč, po operaciji ciste nad zg. enico mi je ostala velika luknja (15mm x 5mm), ki so mi jo zapolnili z obturatorjem. Nanj so mi pritrdili nadomestni zob, ki sem ga sama plačala (zanima me, če je to res samoplačniško). Obturator bi morala nositi cca 6 mesecev in ga hoditi manjšati, pač sorazmerno rasti kosti. Glede na to, da sem že lani prestala to operacijo in mi obturator enostavno ni več ostal v luknji, drugih navodil pa nisem imela, se mi je luknja takoj zarasla, seveda s ponovno cisto. Letos so mi spet operirali cisto, naredili še večjo luknjo in sedaj nosim obturator, ki ga moram hoditi manjšati. Vsakič 40 km do Celja in nazaj. Ali to ne zna narediti dr. stomatologije, moram res vedno k kirurgu? Torej imam zelo boleče in žalostne izkušnje. Pa še dvom v obturator. Ali bom res morala morebitno tretjo operacijo plačati sama, če se mi cista ponovi in obturator ne bo odigral funkcije? Kako je s protetiko? Seveda enice nimam, rada pa bi enkrat imela sprednje zobe lepe. Bom morala sama plačati zob, rada bi imela takšen mostiček, da bi mi pokril vse sprednje grde zobe, ki so že vsi popravljani in oblečeni? Sedaj je vsak druge barve, enica pa manjka. Povejte mi prosim, kaj mislite o teh radikularnih cistah, zakaj se ponovijo, če se ne zarase prej kost? So obturatorji edina možnost?


Odgovor


Uf! Cela vrsta vprašanj pa nobenega optimizma. Iz teksta veje nestrpnost in nezadovoljstvo. Počasi! Glede na stanje ki si ga opisala se s teboj vseeno trudijo. Zdravljenje in nalaganje kosti v defekt, ki ga je povzročila cista je dolgotrajno. Na žalost je pri tebi to ravno v vidnem sektorju in tako še bolj občutljivo. Zdravljenje je razdeljeno v dva dela. Zapiranje kostnega defekta in estetska rehabilitacija vidnega sektorja. Opažam,da je prišlo pri tebi do motnje v komunikaciji s svojim zdravnikom, ker ti niso povedali niti najosnovnejših podatkov, kaj se s teboj dogaja in kakšen bo razpet. Pot pod noge. Vzemita si pet minut časa in predebatirajta še enkrat kaj in kako.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]