Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Strokovnjakdr. Ivan Janežič : Odgovor


dr. Ivan Janežič
Stomatologija

 


Tretji zobje, vsaditev,
21.8.2003 Špela

Zanima me, kakšen je postopek 'vsaditve' umetnih zob in približna cena. Slišala sem namreč, da si je mogoče umetne (porcelan?) zobe vsaditi v čeljusti in se tako izogniti težavam s protezo. Zanima me tudi, kako trajen je ta poseg oz. kako pogosto je potrebno stvar popravljati. Hvala za odgovor.


Odgovor


Želje vsakega človeka so daljše in kvalitetno življenje do pozne starosti. V kvaliteto življenja spada tudi čim daljša ohranitev našega zobovja. Teoretično se da naše zobe s pravilno nego in higieno ohraniti skozi vse naše življenje. Žal je eno teorija in drugo praksa. Pomembnosti vzdrževanja naših zob se zavemo šele, ko jih začnemo izgubljati. Tudi ta proces se lahko upočasni z intenzivno zobno nego, ko je za to še čas.

Malo daljši uvod je bil potreben zaradi naslednjega.
Če smo do sedaj preslabo skrbeli za svoje zobe, potem je velika verjetnost, da nam bodo strokovnjaki odsvetovali vsaditev zob.

Vsaditev ali implantacija je prenos neživih materialov v biološke sisteme. Vsak tujek povzroči v telesu kronično vnetje in s tem zavračanje tujka. V tem je tudi največja težava pri vsadkih.

Postopek sam je razdelen nekako na tri dele. Najprej vam kirurg vstavi implantat v samo kost. Ta vsadek nato pustimo mirovati šest mesecev, da se popolnoma zraste s kostjo. V drugi operaciji nadgradimo te vsadke z zunanjim ogrodjem, potem pa v tretji fazi na to ogrodje izdelamo dokončne zobe ali protezo. V vmesnem času seveda pacient nosi protezo ali ustrezen nadomestek.

Če so indikacije pravilno izbrane, higiena ust primerna in da ne prihaja do preobremenjenosti zob, je doba trajanja vsadka tudi do petnajst let.

Najzanimivejše pa na koncu. Za rešitev ene čeljusti je ponavadi potrebnih šest vsadkov. Cena za tak poseg z operacijo, vsadki, začasnimi protezami in končnim izdelkom se začne pri dveh milijonih tolarjev in več...ups.
Lahko da vam bodo v začetku povedali nižjo ceno, kasneje pa se izkaže, da je bilo mišljeno le en del, zato skušajte vedno sešteti vse tri faze dela.

Lepota ni poceni, zato čuvajte svoje zobe.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]