Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Strokovnjakdr. Ivan Janežič : Odgovor


dr. Ivan Janežič
Stomatologija

 


Beljenje zob,
22.10.2005 Peter

Spoštovani doktor, star sem 22 let. Ne kadim in ne popivam, redno si umivam zobe, vsak dan pred spanjem obvezno, drugače pa še po obcutku, ko pač čutim da zobje niso gladki (ne vem kako opisat drugače). 1) Zanima me katero metodo beljenja zob bi mi priporočali? Metoda beljenja z 10% peroksidom v obliki gela ne deluje (gel naneseš v zobovju prirejeno korito in potem vsak dan po 1.5h pustis da ti učinkuje). Sem v postopku in sem zelo skeptičen, saj po dveh tednih nisem tam kot sem pričakoval po pogovoru z zobozdravnikom. Moji zobje so zdravi, ampak rumenkasti. 2) A je mogoče lasersko beljenje bolj učinkovito oz. v kakšnih primerih bi uporabil lasersko metodo v primerjavi z navadno, prej opisano? 3) Če povecas koncentracijo peroxida, potem se zobje belijo hitreje, ali je tudi končni rezultat bolj beli zobje? 4) Pri večji koncentraciji peroxida tvegaš uničenje zobne sklenine ali se česa drugega, morda dentina? Pa še nekaj me zanima. 5) Ali je zabarvanost zoba res posledica prehrane zoba; to je da recimo piješ črno vino ali pa posledica kajenja oz nekaj tretjega gredo te škodljive snovi v kri in potem se pač preko prehrane zoba v dentinu naberejo te snovi, ki odsevajo rumenost zob. Torej in ne kako drugače, npr da snov prodre skozi zob (sklenino) do dentina in ga zabarva? 6) Čemu je namenjeno ščetkanje zob? Le preprečitev kariesa ali mogoce tudi bolj beli zobje? Prosim vas za odgovore, doktor. Hvala! Peter


Odgovor


Spoštovani Peter!

Iz vseh tvojih vprašanj sili na plano ena sama želja; imeti snežno bele zobe.

Na žalost so želje eno realnost pa nekaj drugega. Toliko kot imaš ti vprašanj zame imam jaz pogojev, ki bi morali biti izpolnjeni za vsaj delni uspeh.

Prvi in najpomembnejši je temeljit pogovor z zobozdravnikom in ocena stanja zob, stopnje zabarvanosti, izbire metode dela in ugotoviti morebitne možnosti za uspeh. Šele ko se pacientu predočijo vse možnosti in eventualni cilj se pristopi k sami terapiji. Tudi tu imamo potem dve poti. Terapija je lahko uspešna (bolj beli zobje) ali pa neuspešna
(barva zob se klub našim naporom ne spremeni). Posebno zadnja možnost je zelo neprijetna, ker je vseeno bilo opravljeno neko delo,ki naj bi bilo tudi plačano,klub negativnim rezultatom. Tudi to možnost mora pacient poznati vnaprej, da preprečimo kasnejša nezadovoljstva.

Sam si napisal,da si že opravil nekaj dnevnih beljenj zob. Govoriš o vodikovem peroksidu, ki se kot samostojna kemična spojina ne uporablja za beljenje zob. Ustni nastavek za beljenje mora biti pravilno izdelan drugače ni pravega efekta. Samo beljenje po več kot 20. minutah nima več pravega učinka. Belilna sredstva so lahko v veliko večjih koncentracijah kot 10% itd.

Za neuspeh pri beljenju bi se moral še enkrat temeljito pogovoriti s svojim zobozdravnikom, da ugotovita kje so morebitne napake v postopku ali celo, da se tvoji zobje zaradi trdovratnih barvil ne dajo pobeliti.

Zobe pa le redno ščetkaj, ne zato da bodo beli, temveč zaradi osnovne ustne higiene, ki jo je potrebno vzdrževati zaradi ljudi okoli sebe.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]