Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakMoja harmonija d.o.o. : Odgovor


Moja harmonija d.o.o.
Zdravljenje alergij in podobnih bolezenskih stanj z bioresonačno metodo Bicom

 


Astma in šport,
20.9.2008 red sky

Lep pozdrav! Pri 8 letih sem dobil astmo, sedaj sem star 18, na začetku so bili napadi močni, brez zdravil ni šlo, nato sem se začel ukvarjat s športom, težave so bile zmeraj manjše, čeprav je zdravnica rekla da naj se ne naprezam, toda meni je šport življenje, sedaj za najmanj 7 let nism uporabil zdravil, ker jih nisem potreboval. Zanima me ali se lahko ukvarjam s športom, zaradi hudega zloma sedaj nisem veliko športal in nabralo se mi je 10kg viška in včasih me malce duši ob naporih morda tudi zaradi tega. Kakšno hrano mi priporočate, pa ne pijem in ne kadim ker cenim življenje in bi rad kljub bolezni dolgo živel. Ali mi lahko astma to prepreči? Sicer kondicije imam veliko, tudi volumen pljuc imam velik, v bistvu imam dihalne sposobnosti boljše kot veliko zdravih ljudi. Kaj moram vedeti o astmi? Malce me duši le ob hudi sparini. Lep pozdrav!


Odgovor


Pozdravljeni
Astma je posledica lažjih ali težjih zdravstvenih okvar v pljuči. Eden od pogostih vzrokov za nastanek astme so lahko alergije (o njih nič ne govorite), predvsem pa kot pri vsaki bolezni je glavni krivec za težave predvsem oslabel imunski sistem (ki oslabi zaradi različnih vzrokov npr. alergije, prehladi, stres, nepravilna prehrana...). Imeli ste srečo, da vam je uspelo predvsem z motivacijo in športom spremeniti življenjske vzorce (gibanje, hrana, pozitivne misli) in posledično se je tudi vaš imunski sistem popravil in nimate težav. Edino, kar morate paziti, da pri športnih aktivnostih ne obremenjujete svojega telesa do gornjih mej, ker se to lahko pokaže spet na oslabitvi imunskega sistema in pojavu zdravstvenih težav.
Sedanje stanje po nesreči pa bi za vas lahko bilo spet nekoliko nevarno. Zasledovati morate življenjske vzorce (hrana, gibanje, motivacija), ki bodo preprečili slabitev imunskega sistema. Sedanji dvig telesne teže predstavlja že določeno tveganje in zdravstveno obremenitev za vaš organizem.
Predlagal bi, da se nekoliko bolj natančno opazujete, če se po kakšni hrani ali vdihovanju hišnega prahu ali v kakšnem drugem okolju pojavljajo težave (na začetku rahla utrujenost, dušenje lahko pa tudi prebavne težave). V tem primeru vam v naši ambulanti lahko opravimo bioresonančno testiranja na potencialne alergene, ki se jih potem lahko izogibate oz. pri nas nadaljujete tudi s procesom desenzibilizacije.
Ne glede na stanje astme pa priporočam, da periodično in v primeru slabega počutja izvajate kontrolo kapacitete pljuč (merilec pretoka zraka za odrasle dobite v lekarna). Nevarnost v vašem primeru je, da bi se vam stanje astme počasi ali hitro poslabšalo vendar tega ne bi zaznali. Z meritvijo pa ste zmeraj na varni strani in korak pred izbruhom poslabšanja.
Želim, da bi bile vaše težave z astmo samo neko prehodno obdobje v otroštvu.

Lep pozdrav dr. Igor Čuhalev. univ. dipl. fiz.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]