Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakVinko Stropnik s.p. : Odgovor


Vinko Stropnik s.p.
Ureditve mej, parcelacije, izravnave mej, geodetski načrti, ureditev etažne lastnine, sestava vseh vrst pogodb

 
Davek na nepremičnine in previsoko ocenjena vrednost hiše,
4.3.2014 Darinka

Spoštovani, kako lahko znižam ocenjeno vrednost hiše? Hišo so mi ocenili na GURS-u na 80.000,00 EUR. Njena vrednost je nerealna. Hiša je popolnoma brez izolacije, z lesenimi podi, s starimi okni, brez izolacijske fasade, blizu železnice (70 m). Dejanska vrednost hiše ni niti 40.000,00. Kako bi lahko znižala vrednost in s tem tudi zmanjšala davek na napremičnino? Hvala za odgovor!


Odgovor


Pozdravljeni,

Ocenjevanje vrednosti nepremičnin se zaradi obdavčenja in drugih javnih namenov v RS izvaja na podlagi Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. V ta namen so se oblikovali modeli vrednotenja nepremičnin, ki so določeni z vrednostno cono, vrednostno ravnjo, načinom izračuna vrednosti in podatki o nepremičninah, ki se uporabijo za izračun vrednosti nepremičnin. Po uveljavitvi zakona in vzpostavitvi sistema je GURS lastnikom pošiljal obvestila o poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin, zoper katera je bilo mogoče v določenem roku podati pripombe, tudi glede uporabljenih modelov vrednotenja. Sedaj je zaenkrat možno sporočati zgolj spremembe podatkov o nepremičninah, ki se vodijo v registru nepremičnin (to so podatki o uporabni površini, neto tlorisni površini, letu izgradnje, letu obnove, dejanski rabi dela stavbe, ipd.). Sicer pa zoper končno izračunano vrednost nepremičnin ni ugovora. Lastniki nepremičnin tudi ne morejo dati pripomb na uporabljene modele množičnega vrednotenja nepremičnin.
Končna izračunana vrednost nepremičnine se lahko torej spremeni le, če se spremenijo podatki o nepremičnini v registru nepremičnin oz. če se ugotovi, da so le-ti napačni.
Pritožba oziroma predlog za spremembo ocenjene vrednosti pa je lahko uspešna tudi, če obstajajo posebne okoliščine, kot je ta, da je nepremičnino prizadel potres oz. požar, saj gre v tovrstnih primerih za značilnosti posamezne nepremičnine, ki pomembno vplivajo na njeno vrednost, pa niso zajete v modelih vrednotenja nepremičnin. V teh primerih lahko lastnik s pomočjo cenilca začasno zniža ocenjeno vrednost svoje nepremičnine.

V vsakem primeru pa vam svetujemo, da natančno pregledate podatke v informativnem izračunu davka, ki ste ga prejeli in, v kolikor se ne ujemajo z dejanskimi, to na enega izmed možnih načinov sporočite geodetski upravi.

Lep pozdrav!

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]