Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakVinko Stropnik s.p. : Odgovor


Vinko Stropnik s.p.
Ureditve mej, parcelacije, izravnave mej, geodetski načrti, ureditev etažne lastnine, sestava vseh vrst pogodb

 
Občinska cesta,
26.2.2014 Maja

Čez moji parceli, ki ji imam v drugi občini, poteka cesta, katera ni vrisana v zemljiški knjigi in poteka do bližnjega soseda. Nikoli mu je nismo prepovedovali. Ko pa sem dobila pred dnevi iz Gursa popis nepremičninskega davka, pa ugotovim, da je ta cesta občinska. Ker sem poklicala na okolje in prostor g.Koprivnikarja, pa je dejal, da so določene ceste, ki jih občina vzdržuje tako označili, da pa lastnik zemlje sem pa še vedno jaz. Tako sem ga razumela. To so storili po nekem občinskem odloku. Sprašujem vas, ali si lahko občina brez vednosti lastnika to dovoli in kako naprej ukrepati?


Odgovor


Pozdravljeni,

Za konkretnejši odgovor bi potrebovali identifikacijski znak zemljišča, na katerem poteka sporna cesta, gre pa v vašem primeru najverjetneje za to, da je bila pot, ki poteka po vašem zemljišču in vodi do vašega soseda, kategorizirana v občinsko cesto, občina pa še ni uredila lastništva na njej.

Občinske ceste določi in kategorizira občinski svet z odlokom na predlog župana. Predlog kategorizacije občinskih cest mora biti predhodno usklajen s sveti krajevnih skupnosti ter strokovno usklajen z Direkcijo Republike Slovenije za ceste po postopku, določenim v predpisu o merilih za kategorizacijo javnih cest.
Kategorizacija javnih cest se lahko izvrši tudi na zemljiščih v zasebni lasti, saj je občina dolžna spoštovati predpisana merila za kategorizacijo javnih cest, vendar pa kategorizacija sama po sebi ne more povzročiti prenosa lastninske pravice na teh zemljiščih. V primeru, da cesta izpolnjuje merila, je občina dolžna cesto ustrezno kategorizirati in s pravnim poslom ali po zakonito izvedenem razlastitvenem postopku pridobiti zemljišče, na katerem je cesta zgrajena.

Lep pozdrav!

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]