Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakVinko Stropnik s.p. : Odgovor


Vinko Stropnik s.p.
Ureditve mej, parcelacije, izravnave mej, geodetski načrti, ureditev etažne lastnine, sestava vseh vrst pogodb

 
3 parcele in davek,
19.2.2014

Imam v lasti tri različne parcelne številke. Vse tri so zazidljive. Hišo imam na parceli, ki je velika 513m2 in je faktor za davek 0,15, ostali dve parceli pa sta računani s faktorjem 0,5. Slišal sem, da je dovoljena združitev parcel in se potem množi s faktorjem 0,15. Ali mi lahko prosim svetujete! Hvala, Marjan.


Odgovor


Pozdravljeni,

parcele okrog hiše se v določenih primerih res izplača združiti v eno in tako znižati znesek davka na nepremičnine. Parcele, ki sodijo v kategorijo zemljišč za gradnjo stavb, bodo namreč obdavčene z 0,50% davčno stopnjo, medtem ko za zemljišča za stanovanjsko rabo (funkcionalna zemljišča) velja 0,15% davčna stopnja (če gre seveda za rezidenčno nepremičnino).
Parcela, na kateri stoji hiša, bo torej obdavčena z nižjo, 0,15% davčno stopnjo. Če le-to združite z drugima dvema gradbenima parcelama in skupna površina na novo nastale parcele ne bo presegala 2.400 m2, bo nižja davčna stopnja veljala za celotno nepremičnino.
Vsekakor pa je treba pripomniti, da je potrebno vsak konkretni primer natančno preučiti, saj obstajajo tudi nekatere izjeme, prav tako pa morajo imeti parcele, ki bi jih želeli združiti, isti osnovni pravni položaj in bremena.

Lep pozdrav

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]