Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakVinko Stropnik s.p. : Odgovor


Vinko Stropnik s.p.
Ureditve mej, parcelacije, izravnave mej, geodetski načrti, ureditev etažne lastnine, sestava vseh vrst pogodb

 
Stopnja davka na nepremičnine,
23.11.2013 Maximiljan

Pozdravljeni. Podedoval sem vikend. Notranji del vikenda je pogorel in je za bivanje neuporaben. Nihče ga noče kupiti, sam pa nimam denarja za obnovo. Še enkrat, za bivanje je neuporaben. Po kakšni stopnji bo potrebno plačati davek od nepremičnin? Še eno vprašanje. Ali je potrebno združevanje parcel, kje se to uredi in koliko to stane? Hvala za odgovor.


Odgovor


Pozdravljeni,

vikend se obravnava kot nerezidenčna stanovanjska nepremičnina, za katero se naj bi plačeval davek po 0.5% davčni stopnji. Davčna osnova je posplošena tržna vrednost nepremičnine, ugotovljena s predpisi o množičnem vrednotenju nepremičnin in pripisana nepremičnini v registru nepremičnin. Kolikšna je posplošena tržna vrednost vašega vikenda, lahko preverite na portalu Prostor, ki ga vodi Geodetska uprava RS. Do podatkov je mogoče dostopati preko povezave http://e-prostor.gov.si. Glede na to, da je vikend, ki ste ga podedovali neprimeren za bivanje, vam svetujem, da to dejstvo čimprej javite na Gurs, saj gre nedvomno za spremembo, ki lahko vpliva na posplošeno vrednost nepremičnine.

Glede drugega vprašanja vam ne morem podati enoznačnega odgovora. Ali je združevanje parcel smiselno se namreč presoja v vsakem konkretnem primeru posebej, izvalajci tovrstnih postopkov pa so geodetska podjetja.

Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]