Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakVinko Stropnik s.p. : Odgovor


Vinko Stropnik s.p.
Ureditve mej, parcelacije, izravnave mej, geodetski načrti, ureditev etažne lastnine, sestava vseh vrst pogodb

 
Izravnava meje,
22.9.2013 Olgica

Moja mama je leta 1955 kot kmečka hči dobila doma parcelo na kateri sta z očetom naredila hišo. Enako so v nasljednih letih dobili tudi njeni bratje in sestre. Mamina parcela je bila največja 1200m in da ni bilo zamere, ker so bile druge manjše, je očetu vrnila 400m2 zemlje. Spremembo so vpisali tudi v zemljiško knjigoin odmerili. Mama je vse to že pozabila, kajti vse skozi smo zemljo obdelovali mi, imamo ograjeno z živo mejo in nihče ni niti slutil da to ni naše. Slučajno pa nam je prišel v roke izpis iz zemljiške knjige in videli smo, da je del naše parcele od bratranca, kajti mamin oče in brat, ki je podedoval kmetijo sta že pokojna. Za bratranca dvomim, da sploh ve, da meji z nami, ker je tam glavna cesta. Kaj nam je storiti?


Odgovor


Pozdravljeni,

v dogovoru z bratrancem je možno storiti marsikaj. Za presojo o tem, ali je v konkretnem primeru mogoča izravnava meje, potrebujemo natančnejšo predstavo o stanju v naravi, zato je najbolje, če se s podatki o zadevnih parcelah (parcelne številke in k.o.) ter dokumentacijo, v kolikor z njo razpolagate, osebno oglasite v naši pisarni.

Sicer pa gre za izravnavo meje, kadar se potek urejenega dela meje spremeni, če se lastnika sosednjih parcel sporazumeta o tem, pri čemer se površina manjše parcele, ki se dotika dela meje, ki se izravnava, ne spremeni za več kakor pet odstotkov površine manjše izmed parcel, med katerima se opravi izravnava meje, vendar ne več kakor za petsto kvadratnih metrov.

Če izravnava meje ni mogoča, se lahko poslužite pravnoposlovne pridobitve sporne parcele (z bratrancem sklenete menjalno, darilno ali kupoprodajno pogodbo, pač glede na dejanske možnosti in interese vsakega izmed vpletenih).

Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]