Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakVinko Stropnik s.p. : Odgovor


Vinko Stropnik s.p.
Ureditve mej, parcelacije, izravnave mej, geodetski načrti, ureditev etažne lastnine, sestava vseh vrst pogodb

 
Ali je to služnost?,
17.9.2013

Pozdravljeni! Po sredini parcele, je pred 20 leti potekala kolovozna pot za voze, ki pa jo je koristil tudi sosed. Pred leti je ta sosed svojo zemljo (pod našo parcelo) prodal trem vikendašem, ki pa so si s časoma kolovozno pot razširili v makedam cesto in kasneje, polovico ceste asfaltirali. Po smrti stare mame, so poleg starega očeta bili lastniki še štirje otroci. Po smrti starega očeta, pa je lastnica parcele postala moja mama. To sem omenila, ker pravijo, da jim je stari oče dovolil voziti po cest. Skratka si vikendaši cesto lastijo, nikjer ni vpisana v zemljiško knjigo, nikjer ni dokumenta za služnost, mama pa tako razpolovljene parcele ne moremo prodati. Vse skozi pa so bili opozorjeni, s strani moje mame, ki je 10 let lastnica te parcele. Nakup parcele, pa jih ne zanima. Eden od vikendašev ima dostop do regionalne ceste prav iz svoje parcele, vendar je precej strmo in se mu je lažje voziti po naši parceli. Drugi sploh nima ceste do svojega vikenda(prikolice) ampak polovico poti, se pelje po naši parceli, polovico poti pa hodi peš.Tretji ne dobi gradbenega dovoljenja, ker cesta, ki so jo sami naredili čez našo parcelo ni narejena po uradni poti in je dejansko brez ceste. Ali jim lahko prepovemo se voziti po naši zemlji, ali jim lahko zapremo cesto? Kaj nam svetujete? Če potrebujete kaj več podatkov, me prosim kontaktirajte. Hvala za nasvet. Lep pozdrav!


Odgovor


Pozdravljeni,

služnostna pravica nastane na podlagi pravnega posla, z odločbo državnega organa ali s priposestvovanjem. Lastniki vikendov nimajo ne prve in ne druge pravne podlage za uporabo ceste, katere lastnica je vaša mati, glede na dejstva, ki ste jih navedli pa menimo, da niso izpolnjeni niti pogoji za priposestvovanje služnostne poti. Raje kot poseganje po kakršnih koli drastičnih ukrepih vam, v izogib zaostrovanju medsosedskih odnosov, svetujemo rešitev spora po mirni poti, v kolikor pa to ne bo mogoče, se lahko vaša mati posluži sodnega varstva pred posegi v svojo lastninsko pravico.
Ne glede na razplet zadeve pa moramo na koncu še dodati, da imajo lastniki nepremičnin, ki nimajo potrebne povezave z javno cesto, možnost od sodišča zahtevati določitev nujne poti.

Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje,
Vinko Stropnik s.p.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]