Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakVinko Stropnik s.p. : Odgovor


Vinko Stropnik s.p.
Ureditve mej, parcelacije, izravnave mej, geodetski načrti, ureditev etažne lastnine, sestava vseh vrst pogodb

 
Postopek ureditve etažne lastnine,
9.9.2013 Savina

Zanima me kakšen je postopek za ureditev etažne lastnine npr. da bi bil zgornji del hiše moj? Hvala za odgovor.


Odgovor


Pozdravljeni!

Da bi se na nepremičnini lahko ustanovila etažna lastnina, mora najprej pooblaščeni geodet izdelati elaborat za vpis zemljišča pod stavbo v zemljiški kataster in elaborat za vpis stavbe v kataster stavb. Slednji vsebuje tlorisni izris vseh posameznih delov (t.j. delov, ki bodo lahko kasneje predmet lastninske pravice posameznih etažnih lastnikov) in skupnih delov stavbe, njihove neto tlorisne površine, dejansko rabo, številke etaž...
Elaborata se predložita pristojni geodetski upravi, ki v upravnem postopku odloča o vpisu v zemljiški kataster in v kataster stavb.
Na podlagi sklepov o vpisu v zemljiški kataster in o vpisu v kataster stavb je potrebno izdelati še akt o oblikovanju etažne lastnine. Če gre v konkretnem primeru za spremembo solastninske pravice v etažno lastnino, je to sporazum med vsemi solastniki, pristnost njihovih podpisov pa mora biti overjena pri notarju.
V zemljiško knjigo se nato na podlagi geodetskih listin in navedenega sporazuma vpišejo vsi posamezni deli stavbe, pri samostojnih posameznih delih lastninska pravica v korist etažnih lastnikov, na skupnih delih stavbe pa solastninska pravica v korist vsakokratnega lastnika samostojnega posameznega dela stavbe.
Celotno dokumentacijo, ki jo potrebujete za oblikovanje etažne lastnine (geodetski elaborat, akt o ustanovitvi etažne lastnine), pripravimo v našem podjetju.

Lep pozdrav,

Vinko Stropnik, dipl.inž.geod.,
Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje
(041/614-918)

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]