Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Težave s sinom,
21.6.2015 Zaskrbljena mama

Draga ga.Gabrijela. Na začetku vas lepo pozdravljam. Imamo namreč velike težave z deset let starim sinom. Tega sina imam namreč iz prvega zakona. Z njegovim očetom sva šla narazen, ko je bil le leto dni star. Čez leto dni sem spoznala zdajšnjega partnerja. Sedaj sva skupaj že več kot sedem let in imava še enega otroka. Na začetku, ko je se bil prvi sin mlajši, smo se lepo razumeli... res, bil je zlat fant. Poslušen, prijazen, predvsem pa ubogljiv. Zadnje čase pa je sin zelo neposlušen, zgovarja se na vsako najino besedo, celo lagat se je začel zaradi šolskih obveznosti in kontrolk. Do mene in partnerja se grdo obnaša, čeprav se vedno z njim pogovorimo, ga poslušamo in mu svetujemo. Vedno vključujem tudi partnerja v pogovore, saj se mi zdi to smiselno, glede na to, da skupaj živimo. Drugače naj pripomnim, da je v šoli priden in ima zelo dobre ocene in tudi težav z obnašanjem nima. Razredničarka ga vedno pohvali in čez leto vedno reče, da nam ni treba sploh kaj ekstra hoditi v šolo. Torej težave izvirajo od doma ali pa mu mogoce oče in njegova žena govorita stvari, da nam namenoma nagaja. Mogoče se pa tudi motim, vendar ne vem na kaj naj še pomislim. Pri očetu je en dan v tednu in tam včasih prespi. Nazaj pride ves raztresen in dobesedno živčen. Pravi, da nerad hodi k njemu, vendar mu jaz rečem, da to ni lepo in da more obiskati očeta. Draga gospa Gabrijela, prosim vas za vaš nasvet, ker ne vem več, kaj naj naredimo. Naj še povem, da se z njegovim očetom ne da pogovoriti, saj noče imeti nobenih stikov z menoj, niti zaradi otroka. Večkrat sem poskušala, vendar ni hotel. V upanju, da mi boste čimprej odgovorili vas lepo pozdravljam.


Odgovor


Pozdravljena,
če sem pravilno razumela, je bil vaš sin star dve leti, ko ste spoznali novega partnerja in skupaj z njim živi že 8 let? Torej ga je sprejel kot drugega očeta - prav je, da ga bi in da ga tako tudi vključujete. Le tako ga bo sin tudi spoštoval, med njim in vašim drugim otrokom ne sme biti razlike - vsi skupaj ste družina in ne smete poudarjati, da ima prvi sin drugega očeta.
Sin vstopa namreč v obdobje pubertete in tu je še toliko bolj pomembna družinska varnost in trdnost.
Doma bodite varno in toplo zavetje, da se bo sin počutil sprejetega in vam bo zaupal.
Seveda je rpav, da ima stike s svojim očetom, a če opažate, da tja ne gre rad, da prihaja nazaj drugačen, živčen.. se pogovorite z njim. Pogovor načnite v trenutku, ko si bosta blizu, ko se bo ob vas počutil varnega in vam bo zaupal. Zakaj ne želi k očetu, kaj se dogaja tam, ali mu kaj ni všeč...
V kolikor boste ugotovili, da je karkoli narobe, vključite tudi Center za socialno delo.

Če oče ne želi stikov z vami, jih ne iščite in vzpostavljajte za vsako ceno, razen, če bo nujno - takrat lahko za sodelovanje pri pogovoru zaprosite tudi Center za socialno delo, naj sodelujejo in posredujejo pri razgovoru (tudi oni pošljejo vabilo vama obema).
Sicer pa je vedno tako, če se bo sin pri vas doma počutil toplo, varno in sprejeto, vam bo zaupal, bo imel z vami topel in iskren odnos in nobeno nagajanje očeta tega odnosa ne bo omajalo.
Vaša naloga je le, da mu nudite varno zavetje in zaupen odnos, le tako boste lahko ugotovili, kaj ga tare in mu pomagali.

Vse dobro vam želim!

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]