Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Bruhanje zaradi stresa v službi,
5.1.2015 ana

Spoštovani, začela sem delati v eni prodajalni, odnosi v službi niso, kot bi morali biti. Ker sem občutljive narave in ker me vse prizadane, vsaka beseda, če nekaj ne naredim prav, pred vsakim odhodom v službo bruham. Ne vem zakaj. Sili me na bruhanje, zaradi nekorektnega odnosa, nespoštljivega, ampak jaz tega nisem navajena. Sploh nimam veselja do tega dela, ampak kaj lahko, saj sem morala sprejeti to službo, pa čeprav sem dipl.ekonomist, delam kot prodajalec. Danes smo lahko veseli, če službo sploh imamo. Imam težave, ampak ne vem kako se rešiti. Kaj naj storim, zakaj pred službo moram vedno bruhati? Drugače sem zdrava, ampak ta odnos me ubija.


Odgovor


Pozdravljeni,

ali lahko verjamete, da stvari, ki se nam dogajajo, ljudi, dogodke, dejanja...pravzaprav sami prikličemo v svoje življenje?
Vsako jutro vstanete s težavo in z mislijo: joj, le kaj mi bodo danes spet naredili, kaj bo spet danes šlo narobe?
S takimi mislimi pravzaprav sami prikličemo negativno v svoje življenje, saj smo bolj pozorni na negativno in v vsaki besedi morda vidimo še več grobosti in negativnosti, kot pa je dejansko je.
Ne želim omalovaževati vašega počutja in stresa, ki ga doživljate, verjamem, da vam ni lahko, vendar vas želim spodbuditi, da na težave pogledate malo drugače - ne kot nemočna žrtev, ampak kot aktivni igralec svoje vloge.

Najprej vsak dan, ko pridete iz službe naredite nekaj zase, za sproščanje, lahko tudi samo sprehod. Tudi, če ne bo volje, če boste videli le kavč ali posteljo, se prisilite v to, pojdite na svež zrak, boste videli, da vam bo lažje, ko se boste vrnili. Delajte na sebi, na svoji samozavesti.
Pa kaj zato, če delate kot prodajalka, kljub višji izobrazbi. Vsako delo je častno in vaša priložnost še pride...
Skušajte vsak dan najti vsaj eno lepo stvar, ki se vam je v službi zgodila, morda se vam je kakšna stranka posebej zahvalila, vam je kdo namenil lep nasmeh...in si zapišite vse to. Tako boste zavestno usmerjali svojo pozornost na pozitivno.
Ne rečem, da negativnosti ne bo več, a je bo zagotovo manj oz. boste vi manj pozorni nanjo.

Vsak odnos oblikujemo skupaj - sooblikujemo - nikoli se nam stvari samo ne dogajajo, ampak jih sami sooblikujemo, s svojim vedenjem vplivamo na odnos drugih do nas.
Če se obnašamo kot nebogljena žrtev, nas bodo tako tudi videli in bomo še pogosteje tarča agresivnežev.
Če pa smo samozavestni, prijazni, bomo tudi od drugih pogosteje deležni prijaznega odnosa.

Želim vam vse dobro.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]