Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Posesivna tašča,
18.8.2014

Utrgalo se mi bo, najraje bi spokala kufre, ampak se mi smili moj mož. Sin je že velik, tako da okoli že počasi pohaja s prijatelji, midva z možem pa odideva kam tudi sama. Jasno živimo skupaj v hiši, midva zgoraj, in tašča spodaj, ker drugače nismo mogli. Tast in tašča stalno doma, tudi v trgovino, lekarno, nikamor več. Sedita notri in se ne premakneta, razen malo okoli hiše, to je pa cel njun svet. Ko greva z možem kam, naju čakata kot psa čuvaja na oknu, če se že malo dlje zadrživa so grdi pogledi, že kakšna beseda pade na ta račun. Nočem se kregati zaradi moža, imam ga neizmerno rada, njegovi starši ga pa grdo izkoriščajo in manipulirajo. Moj mož pravi, mah ne porajtaj, meni se pa že trga, ko vidim te manipulacije s strani tašče in tasta. Nočem, da se zaradi njiju podre najin zakon, sta kot psa čuvaja, ko tašča zažvižga misli, da bo moj skočil, dejansko pa počne to, ker išče pozornost samo da se vse dogaja okoli nje, ker se ji nikamor ne da misli, da bova tudi midva čepela doma pri oknu in gledala kam in kdaj kakšen sosed gre in seveda s kom.


Odgovor


Pozdravljeni,

verjamem da težko prenašate taščin odnos in vas nervira njen nadzor, a pravzaprav vam je še najboljši nasvet dal vaš mož: Mah ne porajtaj...

Kajti sami usmerjamo svojo pozornost na dejanja, dogodke, ljudi in, kadar nas nekaj moti in o tem veliko razmišljamo, smo še toliko bolj pozorni na taka dejanja, dogodke in s svojo pozornostjo jim damo še večji pomen. Ker smo bolj pozorni nanje, se nam zdi, da se še pogosteje dogajajo. Svoja pričakovanja usmerjamo v to: npr.Saj bo spet na oknu čakala...in res se še pogosteje potrjujejo.
Tašča je dosegla svoj namen, vi pa ji to dopuščate, saj ste jo sami spustili v vse svoje misli, pričakovanja, besede.
Ženske smo pogosto nagnjene k preveč analiziranja, tukaj bi bilo dobro, da bi se zgledovale po moških, ki enostavneje kakšno stvar prezrejo, gredo mimo, se jih ne dotakne.

Se zavedam, da so besede enostavne, drugo pa je vse to prenesti v dejanja. A poskusite zavestno preusmerjati svoje misli, kadar vas bodo ponesle k tašči, hitro pomislite na nekaj drugega. Ko se vračate domov, najdite točko, ki jo boste opazovali, na katero boste pozorni, da ne boste gledali okna, na katerem je tašča.
Če se boste res aktivno lotili preusmerjanja svoje pozornosti, boste kmalu ugotovili, da vas njeno obnašanje ne gane več.
Vi sami lahko preženete taščo iz vaše glave, nihče drug!

Hkrati pa se z možem tudi o tem pogovorita, naj vam pri tem pomaga, preusmerja vašo pozornost. In recite mu, naj tašči da vedeti, da je njegova družina in žena na prvem mestu, da mora mati tudi kdaj počakati, potrpeti.
S tem bo tudi tašča izgubila veselje nad kontrolo, saj bo videla, da vas ne gane.
Na njene očitke se ji le nasmehnite in recite: tudi jaz vam želim lep dan, večer... (četudi bo v vas vrelo, naj ona tega ne vidi).

Veliko potrpljenja vam želim....

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  in[email protected]