Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Težave z otrokom,
26.4.2014 Obupana

Pozdravljeni! Imam hčero, ki je stara 8 let in pol. Z njenim očetom sva narazen že malo manj kot 8 let. Imam novega partnerja že 6 let in sva sedaj dobila tudi otroka, ki je star 2 meseca. Začele so se pojavljati težave. Hčerino obnašanje je katastrofalno. Pričela je zelo izkoriščevati, uporabljati razne žaljivke proti meni in mojemu sinku, ničesar ne uboga, zelo izsiljuje z vsako stvarjo. Po vrhu vsega se nad menoj dere in nima nikakršnega rešpekta. Izsiljuje z očetom, da bo šla živeti k njemu. Pričela je tudi z nekimi strahovi, da ne upa sama spat, da hoče da spim z njo, ne upa sama niti pod tuš.O teh strahovih sva se pogovarjale, trikrat sem spala tudi z njo, vendar v tem ne vidim rešitve. Če pa ne želim spati z njo, pa sili k očetu, ker tam spita skupaj.Drugače z spanjem nikoli nismo imeli težav in tudi z tuširanjem ne.Karkoli ji rečem se samo zgovarja. Tudi delovnih navad nima. Želim, da bi imela red in da za seboj pospravlja, vendar se zaradi tega kar naprej kregamo, ker ne uboga in tega ne počne. Psihologinja h kateri sem jo zaradi strahov tudi peljala, mi je rekla zakaj pa kakšen teden ne spim z njo in zakaj ji ne dam možnosti, da bo ona sama rekla da ni več potrebno spati z njo. Meni se to ne zdi primerno, ker zadeve ne bomo nikoli rešili na takšen način. Je pa res, da odkar hodi k očetu, spita skupaj. Prosila bi vas za nasvet in kakšnega mnenja ste vi glede spanja? Kaj si mislite o tem, da bi jo dala očetu? Bojim se, da bi zaradi njenega obnašanja in problemov izgubila to vezo, ki jo imam sedaj. Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za pomoč. Lep pozdrav!


Odgovor


Pozdravljena,

vaša hči se počuti izrinjena z bratcem, nepomembna, morda ima občutek, da se bratcu posvečate dosti več kot njej in zato misli, da je nimate več radi - logična posledica je njeno izsiljevanje, uporništvo.
Bodite pozorni na to, koliko ste z njo, kako kvaliteten je čas, ki ga preživljata skupaj. Naj partner za kakšno uro ali več popazi na bratca in pojdita s hčero sami kam - na igrišče, v knjižnico... Dajte ji vedeti, da je še vedno vaša prva hči (najljubša hči, bratec pa najljubši sin ;) ), da jo imate radi, je ne želite dati očetu. Pogovarjajte se z njo, vključujte jo v skrb za bratca, naj se počuti pomembna, zaželjena, ljubljena.
Sedaj pa ste verjetno v začaranem krogu, dobila je bratca in se je začela uporniško obnašati in izsiljevati, vi imate vedno manj časa in jo kdaj odženete, ji kaj osorno odgovorite, ne posvečate dovolj pozornosti...in njeno obnašanje je vedno slabše. Ta krog lahko prekinete samo vi.
Verjemite, da bi bila velika napaka, če bi jo sedaj dali očetu, to bi bila zanjo še toliko večja stiska in znak, da je res ne marate več.
Pogovorite se s partnerjem, naj vam pomaga in stoji ob strani, naj se tudi on ukvarja z njo, naj bo pozoren, da ne bo delal razlik med njo in bratcem.

Veliko potrpežljivosti vam želim.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]