Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Stiki z nečaki,
24.4.2014 Zvonček

Pred tremi leti mi je umrl mlajši brat. zapustil je ženo in 4 majhne otroke. Zdaj so stari 12, 11, 9 in 5 let. Ob njegovi smrti smo svakinji pomagali. Je brezposelna. Bili so v velikih dolgovih. Z bratom sva delala v istem podjetju, zato sem zaprosila za finančno pomoč v imenu njegove družine. Podjetje in sodelavci so se prošnji odzvali in plaćali pogreb in izbrisali dolgove, ki jih je imel na podjetju. Sodelavec je kontaktiral Velenjsko ZPM . Objavljeno je bilo v oddaji Spet doma,zbrali so toliko, da se je poplačal kredit. Oddahnila sem se, saj sem vedela, da otroci vsaj lačni ne bodo. Kmalu po pogrebu pa je svakinja pretrgala stike znami. Otroci ne smejo k nam, na ulici(srečala sem jo s starejšo hčerko) se je obrnila stran. Lani sva z mojo hčerko srečali starejšo nečakinjo. Ko sem pristopila k njej, je otrpnila, nato sva se objeli. Jokala je, da jih mami ne pusti k nam, ne k stari mami, nato je prosila če gre lahko k njej. Ker smo bili blizu, smo šle... Srečanje je bilo ganljivo,polno solz... Povedala je, da si vsi otroci želijo stikov z nami, kako veseli so bili, ko sem preko sošolke poslala pozdrave... Pred bratovo smrtjo smo imeli normalne odnose, moja hčera je dvema botrca. Po tem srečanju sem spremila mamo (80let) na socialno skrbstvo da bi uredili stike. Od takrat naprej je bilo še slabše... Ni se hotela udeležit srečanja in ni privolila v stike. Meni je zelo hudo, rada bi jim pomagala... Ob izgubi očeta so izgubili tudi sestriče, sestrične, teto in strica. Ta starejša punčka je bila to leto prestavljena na CVIU Velenje. Slišala sem, da izostaja od pouka, ne sodeluje itd. Svakinja pa ne popusti. Kako bi lahko pomagala? Kako naj prepričam svakinjo, da vidimo otroke? Kje so tu otrokove pravice? Saj bi šla na otroško igrišče, pred šolo ali tja kjer vem da bi jih srečala, vendar se bojim, da bi jim škodovala. Vem, morda bodo prišli čez leta, vendar zamujam njihovo otroštvo, ki ni rožnato. Ali mi lahko kako svetujete? Lep pozdrav.


Odgovor


Spoštovana,
pa ste morda pomislili, da ste šli predaleč v njihov intimni prostor?
Vas je prosila za pomoč? Verjamem, da ste želeli dobro, ste veliko naredili zanje in jim pomagali - a vendarle - ste pomislili, kako se počuti, ko ji drugi urejajo življenje, ko je javno izpostavljena, ko vsi vedo za njene težave?
Šli ste celo tako daleč, da ste vključili CSD in preko njih skušali izsiliti stike.
Razumeti morate, da vsi ljudje ne razmišljajo enako kot vi in da se nekaj, kar se vam zdi dobro, morda nekomu drugemu ne zdi. In včasih se tudi najboljši nameni sfižijo, če ne upoštevamo želja, čustev, potreb drugega, ki mu želimo urejati življenje.
Glede na to, da ste najbrž že spoznali, da je vaš način napačen, da s silo ne boste dosegli stikov, žal pa vam jih je in jim želite pomagati, vam svetujem, da razmislite, se za nekaj časa umaknete in počakate, da bo svakinja oz. njeni otroci našli sami pot do vas.
Dobro bi bilo tudi, če bi se svakinji opravičili, ker ste preveč posegali v njeno življenje. Ji poveste, da ste vse delali z najboljšimi nameni, a se šele sedaj zavedate, da niste upoštevali njenih čustev, želja. Skušajte se umakniti in ji dati prostor, da zadiha sama. Dajte pa ji vedeti, da vam veliko pomenijo in ste jim vedno pripravljeni pomagati in boste veseli, če se bo obrnila na vas. Vendar ne bodite neučakani, dajte ji čas in prostor, morda želi in potrebuje samo to.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]