Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Profesorji in matura,
10.12.2013 TEJKA

Spoštovani ! Otrok obiskuje zadnji letnik srednje šole. Do sedaj izreden učenek. Se pa sedaj v zadnjem času dogaja pri urah slovenskega jezika, da jim profesorica daje v kontrolkah teste, ki otroka dobesedno iztirjo. Ne samo mojega, tudi druge. Primer: v testu jim da pisati snov, ki je še niso obdelali, kajti oni to morajo vedeti, saj bo snov za maturo, poleg tega pa jim govori, da so "SODRGA DUHA", naučili se bodo ŠPARTANSKE VZGOJE, da niso za to šolo itd. Moje mnenje je, da takšen odnos na otroke ne vpliva s psihološke strani normalno. Na enega lahko vpliva dobro, na drugega ne. Vsi vemo, da so mladostniki zadnjih letnikov nemirni in težko krotljivi, vendar takšen pristop ne vodi nikamor. Kako sedaj ravnati, stopiti do dovtične profesorice ali kaj? Kako v takem primeru ravnati, ali stopiti do profesorice slovenskega pouka, da se otrok ne izpostavi. Lep pozdrav!


Odgovor


Pozdravljeni!

Menim, da ste ubrali najmanj primerno pot za reševanje tega problema in me skrbi, da želite problem bolj popularizirati, kot pa resnično reševati.
Vedno je potrebno poslušati obe strani in šele potem trezno pretehtati, kako pristopiti k reševanju problema.
Pogosto se zgodi, da otrok potencira težave v šoli in prelaga odgovornost oz. krivdo na druge (sošolce, učitelje...), namesto, da bi prevzel svoj del odgovornosti. In starši, ki svoje otroke prepogosto prehitro vidimo kot žrtve, želimo namesto njih reševati težave..hkrati pa vpričo njih "šinfamo učitelja, šolo, sistem, družbo....jih s tem oropamo izkušnje lastnega uspešnega reševanja problemov, učenja odgovornosti...in jim dolgoročno delamo samo škodo, učimo jih namreč umika, namesto prevzemanja odgovornosti, kritiziranja, namesto sprejemanja napak.
Kasneje v življenju bo tak posameznik toliko težje sam reševal probleme.
Pa še h konkretnemu problemu:
v zadnjem letniku dijaki pogosto ponavljajo snov za maturo, ki so jo zelo verjetno osvojili že v nižjih letnikih - najprej preverite ali vaše trditve držijo in če resnično držijo, se oglasite pri učitelju in se skušajte z njim umirjeno pogovoriti. Naj vam razloži svoj pogled na situacijo, svoje argumente. Če se vam bo potem še vedno zdelo, da njegovo ravnanje ni pravilno, to povejte, najprej njemu, nato ravnatelju...obstajajo poti za reševanje takšnih težav. Osebni stik je tukaj najpomembnejši.
In od našega pristopa je odvisno, kako nas bo drugi sprejel, obravnaval...vsi soodgovorno oblikujemo naše medsebojne odnose.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]