Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Nezaupanje,
28.1.2013

Kot vsak sem tudi jaz imel ljubezenske težave v srednji šoli. Najprej sem naletel na eno punco, ki me je povsem potolkla. Pobral sem se in našel drugo. Enaka zgodba. No temu nisem ravno posvečal pozornosti in čas je mineval. Z odraščanjem sem spoznal krut svet prijateljstva oz izkoriščanja, ali kako bi temu rekel. Postal sem hladen za odnose. Takrat se mi je to zdelo idealno, brez čustev ni bolečin oz bolečih spominov. Čas je mineval in mineval in prišel je sedanjik. Problem je da zdaj ne morem in ne morem zaupati nobeni punci, ne zaupam prijateljem. V tem času sem si tudi dvignil ponos do neba in ta je odšel previsoko, da bi ga spustil. Vem da je ljubezen smisel življenja in čakam na tapravo, ampak kako naj dočakam, ko vsako odrinem stran po nekem času, zaradi strahu pred prizadetostjo. V naprej se vam zahvaljujem!


Odgovor


Pozdravljen!
Vsakdo v življenju slej ko prej naleti na preizkušnje, težave, čustvene bolečine...v odnosih z drugimi ljudmi.
Te preizkušnje nas učijo medsebojnih odnosov, nam pomagajo rasti, če si to dovolimo in želimo - če dovolimo preizkušnjam, da nas učijo.
Moje prepričanje je, da se nam podobne situacije ponavljajo, dokler se iz njih nekaj ne naučimo, smo sposobni presežti samega sebe in svoj ego in dovolimo drugim oz. odnosom z drugimi, da nam odpre drugačen pogled nase in se začnemo spreminjati.
Najpogosteje v takih situacijah uporabljamo različne obrambne mehanizme, ki trenutno in lažno zaščiti naš ego. S čimer ni nič narobe in je razumljivo, da na začetku tako reagiramo, a sčasoma se moramo vendarle iz tega nekaj naučiti.
Vaš stavek: "Postal sem hladen za odnose... Moj ponos se je dvignil do neba..." kaže na uporabo teh obrambnih mehanizmov. A vendarle ugotavljate, da niste srečni, niste zadovoljni sami s seboj - torej ta ponos vendarle ni znak samozavesti - ampak je strah pred prizadetostjo, kar ugotavljate tudi sami.

V vsakem odnosu sta dva akterja in oba sooblikujeta odnos, vsak nosi svoj del odgovornosti oz. krivde za nesoglasja.
Zato bi bilo dobro, da bi analiziral svoje odnose iz preteklosti, vsakega posebej, in skušal najti svojo vlogo v njem. S čim sem jaz povzročil tako obnašanje, tak odnos druge osebe do mene? Kaj sem jaz naredil narobe...
Če boste iskreni do sebe, samokritični in se predvsem ne boste bali svojih spoznanj, vam lahko ta spoznanja pomagajo pri rasti in graditvi tiste prave samozavesti, ki vam bo pomagala najprej sprejeti samega sebe, se imeti rad z vsemi napakami vred...
S samozaupanjem, ki ga boste izžarevali navzven, boste v svoje življenje pritegnili prave osebe...

Vedite, da nas odnosi z drugimi bogatijo, nam polepšajo življenje, pa čeprav kdaj tudi bolijo..
Bolečina mine in za njo pridejo novi, lepi trenutki, ki so lahko še lepši...tako, kot po dežju sonce še lepše sije, ker je dež opral nebo ;)

Vse dobro želim in veliko poguma pri spoznavanju samega sebe...

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]