Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Domače naloge,
18.12.2012 OBUPANA

Spoštovana psihologinja, ker ne vem več, kaj je prav in kaj ne se obračam k vam po nasvet. Imam sina, ki obiskusje 4.razred osnovne šole. Prve 3.leta naloge niso bile obvezne in fant večkrat naloge ni opravil, kar je mene motilo. Učiteljico sem opozorila, da se mi to ne zdi prav, ker me je strah, da bo imel v nadaljevanju probleme. Učiteljica in psihologinja sta bile mnenja, da ga naj pustim, da enostavno DOZORI, ker je le eno leto mlajši in ne more slediti. Toda letos je nastal velik problem, dobil je učiteljico, ki daje ogromno naloge, dela jo skupaj z mano tudi po 3 ure na dan, brez priprav še na kakšen test, takrat pa sediva tudi po 4 ure in več. Za vsako neopravljeno domačo nalogo dobi znak in za 5 znakov v 3 mesecih dobim domov pošto, da sin ne opravlja domačih nalog. Priznam, da sva sinu z možem zagrozila z sankcijami (prepoved računalnika, kitare,..), da bi stvari začel resno jemati. Sedaj pa se je začelo dogajati, da je ves v strahu, pred spanjem začne jokati, da ima občutek, da je še nekaj pozabil, dokler ne preverimo, noče zaspati. Večkrat v spanju kriči (NIMAM NALOGE), zjutraj v paniki odpira torbo in preverja, če ima nalogo, moti ga muzika, ki ga spominja na čas, ko je razmišljal, če ima nalogo. Učiteljica ne upošteva opravičil. Z možem ga sedaj skušava pomirit, a njega je vsak dan strah v šolo, ker se boji znaka, ki si ga mora sam narediti in posmeha sošolcev, koliko znakov ima. Naloge si piše v beležko v katero pozabi ali spregleda napisati vse, to so male stvari, kakšno slikico za nalepit, ampak tudi, če je vse drugo opravljeno in pozabi slikico naloge ni. To je otrok, ki še vedno objema medvedka v spanju, otrok, ki mu je šolski sistem dal na hrbet 10kg torbo in ukradel otroške dni, s kupom nalog, ki so včasih meni nesmiselne. Njegove besede: LEJ MAMI SNEG, JAZ IMAM PA TAKO VELIK NALOGE.


Odgovor


Draga mama,
vaše pismo je napisano zelo čustveno in zato v nekaterih besedah pretirano.
S svojim pristopom vašemu otroku ne boste pomagali, saj hote ali nehote nanj prelagate svoje občutke, razmišljanja...
Če ste prepričani, da je šolski sistem vašemu otroku ukradel brezskrbne otroške dni in to dajete vedeti tudi otroku - mislite, da bo z veseljem in navdušenjem delal v šoli?
Res je, da je preskok iz tretjega v četrti razred velik, tudi zaradi ocen. Ampak ta preskok naredimo predvsem starši, ki od svojega otroka veliko pričakujemo.
Verjemite, da učitelji dobro vedo, koliko naloge otrok zmore in jim dajejo nalogo, ki so jo sposobni opraviti sami - nikakor pa te naloge ni za 4 ure dnevno.
Naloga nas staršev je, da jim stojimo ob strani, preverjamo in pomagamo le izjemoma - predvsem pa, da jih čim bolj navajamo na samostojno delo.
Tudi sama imam otroke v tej starosti in ja, res je, da kdaj vse popoldne piše nalogo, ampak zato, ker je raztresen, zmeden, površen in veliko popravlja, večinoma pa jo opravi v pol ure.
Zato draga mama, predvsem delajte na sebi, na svojem pogledu na svet, dovolite vašemu otroku, da odrašča in postaja samostojen in ga ne obremenjujte in omejujte s svojimi strahovi, omejitvami, paniko...
(za panično obnašanje vašega sina ni kriva samo šola, predvem ste ga s svojim odnosom povzročili vi)
Šele potem se boste lahko v miru pogovorili z njegovo učiteljico. Skupaj se dogovorita za zapis nalog, morda si v vsak zvezek napiše, kaj mora narediti, ne le v beležko. Prisluhnite ji in ji zaupajte.
Le skupaj, s sodelovanjem bosta lahko vašemu sinu najbolje pomagali.
Če pa boste njo in šolski sistem gledali kot sovražnika, da bi zaščitili sina, pa verjemite, da boste naredili ravno obratno - največja žrtev pa bo vaš otrok, ki se ne bo naučil samostojnosti in odgovornosti. In verjemite, da se bodo tako težave le še stopnjevale.
Zato - nikoli ni prepozno za spremembe....
Vse dobro vam želim!

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]