Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Partner se je spremenil,
17.7.2011 MOJCA

Spoštovana! Poročena sem 25 let, skupaj sva 34 let. V vsem dobrem in slabem. Stara sem 50 let, mož 8 let več, tu pa zadnje leto prihaja do sporov med nama. Mož se pogovarja z vsemi odlično, samo z mano ne, občutljiv je za vsako mojo besedo, če kaj rečem je vse narobe, tako sva vedno bolj tiho, ko pa mu kaj ne paše, pa začne kričati kot brez pameti. To njegovo kričanje izvira iz njegove družine, saj je bil oče alkoholik, tiran. Umrl je pri 48 letih. Pogosto sem se v najini zvezi pogovarjala z njim, ga usmerjala, zdaj na "stara leta" pa je čisto ponorel. Kot da ni on. Pa sem poskusila zlepa, pa zgrda, pa z seksipilnostjo, pa je en čas vse ok. Nato pa za eno majceno malenkost izbruhne to njegovo kričanje, ki gre vsem nam v družini že pošteno na živce. Drugače je zelo priiden pri delu, ima tudi svoj hobi, ki mu veliko pomeni, skratka ima svobodo v zakonu, ki jo marsikdo nima. Ne ozira pa se na naša čustva, sina, hčere, snahe in mene. Ne zna se opravičiti, ne sprejme opravičila. Je zelo moteč za vse, vendar ga samo zaradi ljubezni še prenašamo, toda to ne mislim dolgo. Kako mu naj pomagamo da bi nehal kričati, se razburjati, jeziti za malenkosti, ko pa je življenje tako kratko? Hvala za odgovor.


Odgovor


Pozdravljeni!

V vsakem odnosu je potrebno vlagati energijo, sklepati kompromise, se truditi iz obeh strani. Vse prepogosto se nam zdi, da je vse samoumevno, si v odnosu do najbližnjih dovolimo preveč...
Če naš odnos prepustimo toku, se prenehamo zanj truditi, bo šel svojo pot, kot rečna struga, ki si ubere svojo pot, če je ne usmerjamo...in tako lahko naredi veliko škode.
In kot je rečno strugo možno popraviti, spet speljati po željeni poti, je tudi naše odnose možno urediti.

Potreben je temeljit, odkrit pogovor in trdna postavitev meja. Če se je moževo obnašanje spremenilo šele pred kratkim, kot pravite na "stara leta", ima verjetno kakšne težave, ki jih skriva v sebi in se z njimi ne zna spopasti, zato postaja nestrpen.
Svetujem vam potrpežljivost, vendar odločnost pri postavljanju svojih meja. Odktrito se pogovorite z njim, vendar skušajte biti čim bolj racionalni, v pogovor ne vpletajte vaših čustev, vaše prizadetosti, le tako boste lahko nepristranski.
Pred vama je lahko najlepše obdobje vajinega življenja, ki ga bogatijo otroci, ni več toliko obveznosti, kot ste jih imeli, ko so bili otroci še majhni in lahko bi uživala bogato in sproščeno "poletje in jesen" vajinega življenja.
Skušajte pridobiti njegovo zaupanje, da se vam bo odprl, povedal, kaj ga muči in boste skupaj rešili njegove težave.
Poskrbite zase, da boste lahko sproščeno uživali življenje in mu tako pokažite, da se imate lahko lepo tudi brez njega, od njega samega pa je odvisno, ali se vam bo pridružil.
Naj ne bo več vse samoumevno, vsa skrb zanj, vse ugodje, ki mu ga nudi družina. Povejte in pokažite mu, da bo moral v odnose vlagati tudi on.

Vse dobro vam želim!

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]