Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Na drugo šolo?,
27.3.2011

Pozdravljeni. Imam hči, ki je tretješolka. V prvem razredu so jo pestile določene težave, zaradi katerih je že takrat dobila zbadljiv vzdevek, ki se je drži še danes. Učiteljica je v prvem in drugem razredu samo še pripomogla k poglobitvi težav s sošolci. Sošolci jo vsak dan zbadajo in se iz nje norčujejo, nihče ji ni prijatelj. Deklica se je začela zapirati vase in je mnogo bolj razdražljiva, kot je bila, čeprav smo jo nekako "naučili" enostavno ignorirati vse boleče govoričenje sošolcev. Učnih težav sicer za enkrat nima, se pa bojim, da ji nebi vse te "traume" pustile kakšnih psihičnih posledic. Poskušali smo tudi že z šolsko psihologinjo, vendar se vse skupaj ustavi že kmalu po začetku.... skratka naletavamo na gluha ušesa. Res pa je, da še nismo bili pri ravnateljici. Zanima me, kaj menite, ali pustimo stvar tako kot je in čakamo da se mogoče pa vendarle stvar umiri ali predlagate prestavitev deklice na drugo šolo? prestavitev v drugi razred iste šole ne pride v poštev, ker so otroci preveč povezani med seboj. Najlepša hvala za odgovor in lep dan.


Odgovor


Pozdravljeni!

Pogovorita se s hčero, kako se počuti v šoli, kako razume te zbadljivke - menim, da "ignoriranje" ni pravi način, kajti tako stisko le ponotranji, potlači, ne pa predela.
Kaj bi ona naredila, da bi bilo drugače.
Naučite jo, da se bo znala postaviti zase, pomagajte ji poiskati njena močna področja, ker je uspešna in ji tako povrniti smaozavest.
Vendar bodite razumni in tenkočutni, kajti s potenciranjem teh težav, vsakodnevnim spraševanjem, pozornost le usmerjate na te zbadljivke in njeno stisko še potencirate.
Mislim, da bi vam šolska psihologinja znala tukaj najbolj pomagati, saj je na problem potrebno pogledati iz vidika vaše hčere in ga reševati tako, da ne bo potem še v večji stiski.
Sošolkam ne morete ukazati, da naj prenehajo zbadati, saj so otroci potem le še bolj pozorni na to in zbadajo skrivaj, kar pa bo vašo hči še toliko bolj bolelo.
Pomembno je sodelovanje z razredničarko in šolsko psihologinjo, ki vam bosta pomagali pri hčeri odkriti močna področja in postopoma preusmeriti pozornost na njih.
Tako bodo tudi zbadljivke postopoma izzvenele.

Preusmeritev na drugo šolo naj pride v poštev le v skrajnem primeru, če se bodo stvari potencirale in če si bo vaša hči tega želela.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]