Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Izguba zaupanja,
24.3.2011 Biba

Spoštovani, moj štiri letni sin že drugo leto obiskuje vrtec. Za razliko od lanskega leta je letos kar vseskozi v vrtcu in je zdrav. Ampak ni problem v tem, do tukaj vse lepo in prav. Problem se začne pri vzgojiteljici, ki ima (za moje pojme) malce preveč avtoritativen pristop. Opažam, ko ogovori mojega sina, se on strese, zdrzne, prestraši. Saj je prav, da je red in disciplina, ampak mene je strah, da ne bo takšna vzgoja slabo vplivala nanj v prihodnosti? Sem že poskusila navezati stik z njo na lep in prijateljski način, pa ne gre. Ne vem morda sem ji preprosto antipatična, ampak zaradi tega pa res ne bi rada svojega sina prikrajšala za vrtec? Vzgojiteljica je tako samovšečna, avtoritativna in zaverovana v svoj prav, da je nima smisla karkoli vprašati. Ko pridem po sina, največkrat greva iz vrtca brez vprašanj in kontakta, torej se ne poslovimo z besedo nasvidenje, kaj šele da bi vprašala, kakšen dan je imel sin, je pojedel kosilo, se je lepo igral, kdo je njegov najboljši prijatelj in podobno. Mislim, da se vzgojiteljica premalo zaveda, koliko meni pomeni moj sin? Pa še nekaj me muči, prihaja obdobje klopov, veliko se sprehajajo po gozdičku, ki je v bližini vrtca. Mene pa zelo zanima, če lahko dam sprej proti klopom vzgojiteljici in jo poprosim, če si lahko vzame toliko časa in mojega sina pospreja z njim, preden gredo v gozd? Veste, kadarkoli sem jo poprosila za kakšno malenkost, mi je vedno zabrusila, nimamo samo njega, pri nas je 20 otrok, veste! Ali se naj obrnem na ravnateljico? Kaj mi svetujete? Hvala za nasvete in lep pozdrav.


Odgovor


Pozdravljeni!

Vsaka mati se boji za svojega otroka, ji ta predstavlja središče sveta in vzgojiteljice se tega zelo dobro zavedajo.
Žal jim čas tudi ne dopušča, da bi si vzele dovolj časa tudi za starše, saj svoj čas in skrb namenjajo predvsem otrokom. Kaj lahko bi namreč v igralnici prišlo do nesreče, poškodbe kakšnega otroka, med tem ko bi ona klepetala z vami. In odgovorna bi bila ona.
Kolikor vem, tudi v vrtcu potekajo govorilne ure, na katere se lahko napoveste in jo tam povprašate o vsem in se pogovorite tudi o vaših občutkih.
Seveda pa je res tudi, da je vzgojiteljski poklic težak in zahteva človeka, ki ima, poleg znanja za delo z otroci, tudi osebnostne karakteristike primerne za ta poklic.
Vzgojitelji v vrtcu ne smejo otrokom dajati kakršnihkoli zdravil (razen izjem in podpisanih soglasij staršev) in tudi sprej proti klopom spada med farmacevtske pripomočke. Zato vam glede tega predlagam, da otrokova oblačila posprejate zjutraj, pred odhodom v vrtec, če menite, da je to potrebno, saj zaščita velja 24 ur.

Vsekakor se z vzojiteljico pogovorite na govorilnih urah, povejte ji tudi, kakšne občutke imate, vendar na prijazen, kooperativen način, ne napadalno, saj se bo tako le zaprla pred vami.
V kolikor pogovor ne bo pomagal in boste imeli še naprej tehtne težave, pa bo verjetno res potreben pogovor pri ravnateljici vrtca.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]