Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Šola,
16.11.2010

Spoštovana! prosim za pomoč. Z devetletnikom imamo težave v šoli pa ne zaradi učnih problemov, tam zaenkrat blesti, hodi na tekmovanja, tudi športnik je dober. Problem imamo z učiteljico, ki fantu ne dovoli izražati mnenja oz. mu ne dovoli, da bi se lahko postavil zase. vedno je on kriv za vsako stvar, ki se zgodi med sošolci, zaradi tega smo že vsi skupaj obiskali socialno delavko a ona je našla problem v sami strukturi razreda ne v fantu in ne v učiteljici. Naj povem, da smo tak problem imeli že pred dvema letoma, lani ga je poučevala druga učiteljica, pa tega nismo zaznali. Ne razumite me napačno, ne krivim učiteljice in ne mojega fanta, rada bi samo poiskala rešitev kako najti skupno uspešno pot, da bo lažje za vse nas. Ona pravi, da se z njim ne da delati, ker iz njega vre jeza, on pa pravi, da ne želi več hoditi v šolo, ker mu je tam grozno. Naj še enkrat ponovim, da je zelo uspešen pri vseh predmetih in me je resničo strah, da mu bo motivacija do učenja padla. Naj dam primer, da ga boste lažje razumela: danes pri telesni vzgoji je njegov sošolec žalil fantu mene, naš fant se je razjezil, mu zabrusil nazaj in kaznovan je bil spet samo on - ni smel nadaljevati z aktivnostmi. Domov je prijokal, pravi da ga boli srček, ko sliši tako besedo in da bo res enkrat obračunal z njim. Za to me je strah, da fant res ne postane agresiven. Prosim pomagajte s kakršnimkoli nasvetom. hvala in lp!


Odgovor


Pozdravljeni!

Verjamem, da svojemu sinu želite dobro in zagotovo mu dobro želijo tudi v šoli.
Zelo pomembno je, da z njegovo učiteljico najdeta skupni jezik. Skušajte ji sina predstaviti na prijazen način, nikar ne vsiljujte svojih pogledov in mnenj in sprejmite tudi njene poglede.
Vsakemu staršu je njegov otrok nekaj posebnega in najbolj dragocenega in naš pogled na naše otroke je lahko malo pristranski, zato je pomembno, da sprejmemo tudi poglede drugih, da vidimo, kako se otrok obnaša v drugih situacijah, ko nas ni zraven.
Razumeti morate, da ima učiteljica v razredu veliko otrok in če želi z njimi dobro delati, mora ustvariti red in delovno vzdušje.
Vaš sin je verjetno res nekoliko drugačen od sošolcev, bolj čustven, občutljiv...kar so velike kvalitete, a vendarle bo moral tudi on sprejeti nekatere kompromise in omejitve, če bo želel dobro funkcionirati v družbi.
Tukaj igrate najpomembnejšo vlogo starši, vaša naloga je, da ga pripravite na živjenje v družbi, da ga naučite sprejemati samostojne odločitve, da ga naučite kontrole svojega vedenja in izbruhov.
Ne mislim, da ga morate spreminjati, da mora biti manj čustven, globok...dobro je, da je tak, vendar se mora naučiti, da določene občutke, besede... zadrži zase.

Če ga boste pretirano varovali, bo manj odporen in se hitreje lahko zgodijo odkrenljivosti.

Zato še enkrat poudarjam, nujno je, da se povežete z njegovo učiteljico, da sprejmete tudi njeno razlago in skušata najti skupno pot, kako vašega fanta čim bolje vklopiti v razred, kako ga naučiti pravilnega reagiranja...

Če bosta z učiteljico vztrajali vsaka na svojem bregu, bosta fantu samo škodili, zato se potrudite in prestopite breg.

Vse dobro vam želim, Gabrijela

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]