Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Težave s starši,
5.4.2008

Ne vem kje sploh naj začnem in na koga se naj obrnem? S fantom in dvoletno hčerko živimo v najemniškem stanovanju in danes vsi vemo da to ni več tako lahko. V glavnem problem je v tem da že sami malo težje shajamo največji pa to da fantovi starši pogosto prosijo da jim posojamo denar ki ga tudi nikoli ne dobimo nazaj. Fant je zelo navezan na svoje starše in seveda jim v vsem ustreže. Malo se bo grdo slišalo ampak nikoli niso poskrbeli zanj kot bi morali, mogoče se tudi jaz motim ker sem imela takšne starše ki so mi res nudili vse kar sem si zaželela in še vedno nam pomagajo kadar pomoč potrebujemo. Fantovi starši pa se obnašajo kot da bi mi morali skrbeti za njih. Da ne boste mislili da sem sebična ampak fant bi jim dal še zadnji kg kruha pa čeprav mi ne bomo imeli. Sami pa pošiljajo denar drugim sorodnikom v tujino. To me psihično zelo boli in včasih zaradi tega ne morem zaspati najraje bi se zdrla, zjokala ali pa kar odšla. Ne vem več kaj naj naredim, že večkrat sem odprla to temo in se poskušala pogovoriti z njim vendar je malo narobe razumel tako da sem vse skupaj pustila. Vedno znova in bolj mi dokazujejo da sploh nimajo radi svojih dveh sinov ker so dobri samo takrat ko kaj rabijo. Fant je zelo vesel ko jim pomaga saj takrat so vsi nasmejani in šele takrat občuti nekaj ljubezni to sem opazila na njemu drugače pa se vsi kislo držijo in samo govorijo kako nimajo denarja. Ne vem kako mu naj odprem oči da tako ne bo šlo naprej, tako kot oni ne znajo z denarjem tako so naučili tudi njega. Za vsak nasvet vam bom hvaležna! mlada mamica


Odgovor


Pozdravljena!

Svoje starše imamo radi, ne glede na to, kakšni so. Če smo imeli v otroštvu slabe izkušnje oz. nismo prejemali dovolj ljubezni, se pogosto še bolj trudimo za njihovo pozornost, ljubezen, potrditev.
Zato je fantovo obnašanje po eni strani razumljivo, saj skuša s svojo ustrežljivostjo pridobiti naklonjenost staršev. Če starši njegovo ustrežljivost izkoriščajo, pa je to zelo grdo. Vendar boš tukaj težko ti tista, ki boš njegovo mnenje spremenila, niti ti tega ne priporočam, saj je to zelo občutljiva tema in se lahko fant obrne celo stran od tebe. Oči mu lahko odpre le tretja, osebno nevpletena oseba, ali pa si jih bo sljek ko prej moral sam.

Ti se lahko z njim pogovoriš le glede vajinega življenja in stroškov za preživljanje.
Predlagam ti, da vodiš mesečne izdatke (hrana, oblačila, bencin, sešteješ vse položnice...), jih skupaj sešteješ, hkrati pa sešteješ tudi vajine skupne dohodke in stroške enakomerno porazdeliš med oba.
Z denarjem, ki vama ostane, pa se lahko dogovorita, da razpolagata vsak po svoje.

Jasno mu poveš, da je dolžan najprej preskrbeti svojo družino, z ostankom denarja pa naj počne po svoji presoji.

Če boš stvari spremljala, si jih zapisovala (tudi nevrnjena posojila njegovim staršem), bo morda bolj uvidel jedro problema in se bolj začel zavedati odgovornosti do svoje družine.

Lepo pozdravljena!

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]