Velenje.com uporablja pikotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter pikotke zunanjih partnerjev, s katerimi beleimo statistiko obiska. Ve o pikotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglaa, z uporabo pikotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Uenje in lepege vedenje,
6.4.2008 pika

Otrok je star 12 let in nikakor se noe uit po ocenah je zelo padel. Ima tudi nespotljiv odnos do mene in moa. Kaj naj storimo najlepa hvala za odgovor.


Odgovor


Spotovani!

Stari so tisti prvi in najpomembneji pri vzgoji svojega otroka za odgovorno vedenje.
e mu vedno popuamo, opravljamo stvari namesto njega, mu s tem dajemo na nek nain tudi vedeti, da ne zaupamo vanj in v njegove sposobnosti.
Tak otrok bo slej ko prej postal brezvoljen, neodgovoren, do vsega apatien in imel do nas vedno bolj nespotljiv odnos.
Se morda prepoznate v tem opisu?
Nikakor ni prepozno za vzgojo.

Pomembno je, da se pogovorite skupaj kot druina, kakna so vaa priakovanja in odgovornosti posameznih lanov druine. e pred tem pa si morate v svoji glavi ustvariti svojo sliko oz. sploh vedeti, kaj elite od svojega otroka. To naj bodo imbolj konkretne stvari, ne le na splono (npr. da bi ubogal in se uil...).
Odnos otroka do vas samih oblikujete tudi vi, e mu dovolite, da je do vas nespotljiv, bo pa postajal vedno bolj nespotljiv.

Otroku morate jasno povedati, kaj od njega priakujete in elite, ter mu postaviti trdne meje. Seveda se ne bo spremenil kar ez no, lahko se v zaetku stanje e celo poslaba, a pomembno je vztrajati pri dogovorjenem. e vi ne boste mogli vztrajati, potem ne morete priakovati niti od njega, da bo ubogal.

Zavedati se morate, da mu s postavljanjem meja le koristite, e boste e naprej popuali in dovolili tak odnos do vas in do dela, mu boste le kodili in stanje bo vse slabe.

 

<< Nazaj na spisek vpraanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]