Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakGabrijela Fidler : Odgovor


Gabrijela Fidler
Psihologija

 


Vpis kot 21-letnik,
5.9.2007 nika

Lepo pozdravljeni! Najprej bi pohvalila vaše delo, ker nam res pomagate, ker se spoznate na zadeve. Moje vprašanje za vas pa je, če se lahko že to leto vpišem v maturitetni tečaj kot 21-letnik, čeprav bom 21 let stara šele 14.7.2008? Najlepša hvala in lepo se imejte!


Odgovor


Pozdravljena!

Hvala za lepe besede.

V maturitetni tecaj se lahko vpišeš redno ali izredno.
Redna oblika izobraževanja pomeni, da pridobiš status dijaka in z njim povezane pravice in dolžnosti (redno obiskovanje pouka...)
Izredno izobraževanje pa je namenjeno izobraževanju ob delu (izvajali pa ga bomo le, če bo dovolj prijav).

Zdaj pa k 21 - letniku.

Po zakonu o maturi se lahko k opravljanju splošne mature prijavijo tisti kandidati, ki so uspešno zaključili 4 letnik gimnazije, maturitetni tečaj ali pa bodo v letu opravljanja mature dopolnili 21 let ali več.

Torej, če boš 21 let stara prihodnje leto, se boš lahko prijavila k opravljanju splošne mature brez drugih pogojev (kot občanka, s tem, da boš maturo morala plačati).
Ob tem pa bi želela poudariti, da matura ni enostavna in če želiš uspešno opraviti, je nujna dobra predpriprava, kar ti maturitetni tečaj vsekakor omogoča.

Pravilno bi zato bilo, da bi imeli prednost pri vpisu v maturitetni tečaj tisti, ki še niso oz. ne bodo do opravljanja mature dopolnili 21 let, saj je njim za prijavo k maturi pogoj uspešno opravljen maturitetni tečaj (govorim za negimnazijce), vendar zakon omogoča prijavo v maturitetni tečaj pod enakimi pogoji vsem, edini pogoj je le, da niso zaposleni ali prijavljeni na ZRSZZ kot brezposelni, saj jim vpis v maturitetni tečaj (redno izobraževanje) prinaša status dijaka, ki ni združljiv s prej navedenima.

Zadnji rok za prijavo v maturitetni tečaj (redno ali izredno obliko izobraževanja) pa je petek, 14. september 2007.


Upam, da sem ti s svojim odgovorom razjasnila vse nejasnosti.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]